Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta” - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta kuuli kymmeniä henkilöitä tutkiessaan valituksia muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen epäasiallisesta käytöksestä valmennettaviaan kohtaan. Yksi kuulemisiin osallistuneita kertoo nyt HS:lle, millaisia kuulemiset olivat, mitä niissä tehtiin ja miltä todistaminen hänestä tuntui.

Team Uniquen luistelijoita SM-kisoissa Helsingissä 2018. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 24.1. 14:36, Päivitetty 24.1. 18:08

Suomen Olympiakomitea ja Suomen urheilun eettinen keskus Suek kertoivat viime kesänä Taitoluisteluliitolle, että kahta Helsingfors Skridskoklubbin HSK:n valmentajaa on syytä epäillä epäasiallisesta käytöksestä valmennettaviaan kohtaan.

Liitto aloitti tutkinnan, jonka seurauksena päävalmentaja Mirjami Penttinen asetettiin viime perjantaina vuoden mittaiseen kilpailukieltoon ja hänen apuvalmentajansa sai varoituksen.

Nyt yksi Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan tutkinnassa todistaneista kertoo Helsingin Sanomille, millaisia kuulemiset olivat, mitä niissä tehtiin ja miltä todistaminen hänestä tuntui.

Haastatellun henkilön mukaan kuultavana kävi useita kymmeniä todistajia ja kuulemisiin käytettiin useita päiviä.

”En ole koskaan ollut mukana oikeusjutussa, mutta hyvin samanlaiselta kuin oikeusjuttu tämä tuntui.”

Apunaan HS:n haastattelemalla henkilöllä oli Taitoluisteluliiton kautta saatu juristi Markus Manninen. Myös vastapuolella, väärinkäytöksistä epäillyllä Mirjami Penttisellä, oli mukanaan oma puolustusasianajajansa Petteri Sotamaa.

”Minulle oli etukäteen kerrottu, ettei lautakunta halunnut kuulla henkilötodistelua, vaan perusteltuja kokemuksia epäasiallisesta käyttäytymisestä tai vastaavasta.”

”Jokaisen asia, jonka esitin kuulemisessa piti olla yksilöity. Minun piti tietää tarkkaan ja dokumentoida, missä kuussa, minä päivänä, missä jäähallissa ja millaisessa yhteydessä tilanne tapahtui.”

”Minua oli ohjeistettu, ettei henkilöön meneviä asioita saisi tuoda esiin, eli ei kenenkään persoonan arviointia, vaan mahdollisimman tarkkoja, yksilöityjä Penttistä ja toista valmentajaa koskevia tapahtumia”, HS:n haastattelema henkilö kertoo.

Kuuleminen järjestettiin Helsingin keskustassa asianajotoimiston neuvotteluhuoneessa. Tilaisuudessa oli läsnä Penttisen ja hänen asianajajansa lisäksi useita kuultavia, joista jokaista kuultiin vuorollaan.

”Penttisen kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta.”

”Kerroin kohtaamistani epäkohdista ja Mirjami kuunteli jokaisen syytteen, jonka toin esiin. Tunnelma huoneessa oli ihmeen rauhallinen, vaikka kaikkia varmasti jännitti.”

Lautakunta sai myös esittää kysymyksiä ja pyytää selvennyksiä mahdollisesti epäselviksi jääneisiin kohtiin.

”Minua oli etukäteen varoitettu, että prosessi olisi raskas. Sitä se todellakin oli.”

”Aikaa ja energiaa kului, sillä tutkinta oli perusteellista. Molempia osapuolia kuultiin.”

Prosessissa pahinta ei kuitenkaan ollut valmentajien kohtaaminen vaan kuulemisissa ilmi tullut todistusaineisto. Se järkytti.

”En ollut ikinä sellaista kuullut. Loputkin suomut tippuivat silmiltä.”

Mirjami Penttinen Kuva: Juhani Niiranen / HS

Tutkinnassa selvinneiden asioiden perusteella Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta asetti Mirjami Penttisen vuoden kilpailukieltoon viikko sitten perjantaina.

Penttinen on kiistänyt syytökset asianajaja Petteri Sotamaan välityksellä sekä tämän viikon tiistaina että keskiviikkona ja ilmoittanut, etteivät he halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa enempää.

Asiaan liittyvien alaikäisten suojaamiseksi HS:n haastattelema henkilö esiintyy tässä jutussa nimettömänä.

Taitoluisteluliitto sai tietoja valmentaja Mirjami Penttisen toiminnasta jo keväällä 2017 – ”Tuolloin puuttumisellamme ja sitä seuranneilla toimenpiteillä ei ollut riittävää ja toivottua vaikutusta”

Helsinki reagoi nopeasti luistelijoiden nöyryyttämiseen: Mirjami Penttisen seuralta voidaan periä takaisin avustuksia

Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

Taitoluisteluliitto: Mirjami Penttisen rankaisemiselle on pätevät perusteet – huutorinki on totta, mutta lasten suojelemiseksi kurin­pito­päätöksen koko sisältöä ei julkaista

Mirjami Penttisen hyllytys repi hänen valmentamiensa luistelu­joukkueiden vanhemmat kahteen leiriin: toiset haluavat erottaa Penttisen, toiset puolustavat

Seuraa uutisia tästä aiheesta