Urheilu

Entinen rikospoliisi Jouko Ikonen tutki luistelu­valmentaja Mirjami Penttisen tapausta puoli vuotta: ”Asian­osaisten suojaaminen on tosi tärkeää”

Mirjami Penttisen tapaus päätyi Suekin ja Jouko Ikosen tutkittavaksi Väestöliiton ja Suomen olympiakomitean kautta. Omaan Ilmo-palveluunsa Suek saa koko ajan enemmän ilmoituksia urheilun väärinkäytöksistä. ”Kova kasvuvauhti on tällä hetkellä näkyvissä.”

Puoli vuotta tutkimuksia. 15–20 kuultavaa henkilöä. Aineiston hankkimista ja perkaamista.

Suomen urheilun eettinen keskus Suek teki perusteellista työtä selvittäessään muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen toimintaa viime vuoden maaliskuun loppupuolelta lähtien.

Suekin tutkintapäällikön Jouko Ikosen pöydälle tapaus päätyi monen mutkan kautta. Joukko muodostelmaluistelijoita oli ottanut yhteyttä Väestöliiton ylläpitämään Et ole yksin -palveluun, josta heidät ohjattiin Suomen olympiakomitean puoleen.

”Sieltä otettiin meihin yhteyttä. Tämä ei siis tullut minkään vihjepalvelun kautta nimenomaan Suekille”, Ikonen kertoo.

Tutkimukset käynnistyvät Suekilla aina asian arvioinnilla. Jo ilmoituksesta tutkitaan, selviääkö siitä, mitä, missä, milloin, miten ja miksi on tapahtunut.

”Lisäksi arvioimme, mitä Suekilta odotetaan, koska kaikki tapaukset eivät ole identtisiä. Jos olemme jo alkuvaiheessa sitä mieltä, että kyse on rikosepäilystä, pyrimme ohjaamaan sen poliisille”, Ikonen sanoo.

 

”Jos vain puhutaan yleisesti, että joku käyttäytyy aina epäasiallisesti, niin se ei kyllä johda kovin pitkälle. Tapahtumat pitää pystyä yksilöimään.”


Omalla nimellä esiintyminen on Ikosen mukaan keskeistä, kun asianosaiset on tavoitettu ja heidän kanssaan keskusteltu.

”Jos vain puhutaan yleisesti, että joku käyttäytyy aina epäasiallisesti, niin se ei kyllä johda kovin pitkälle. Tapahtumat pitää pystyä yksilöimään”, hän jatkaa.

Käytäntö on osoittanut, ettei nimettömillä lausunnoilla juuri ole todistusarvoa kurinpitomenettelyssä.

”Kun [jonkun] epäillään syyllistyneen rikkomukseen, niin kyllä hän vaatii tai hänen puolestaan vaaditaan, että tapahtumat pitää avata. Se on myös puolustautumisen kannalta hyvin olennaista”, Ikonen sanoo.

Taitoluisteluliitto ja Penttisen seura Helsingfors Skridskoklubb eli Helsingin Luistinklubi saivat kuulla Suekin tutkimuksesta viime kevään kuluessa.

”Siinä vaiheessa kun olimme heihin yhteydessä, emme toki kertoneet, kuka tai ketkä tai kuinka moni on ollut meihin yhteydessä. Asianosaisten suojaaminen on tosi tärkeää”, Ikonen painottaa.

Tämä näkyi myös prosessin myöhemmissä vaiheissa. Suekin kuulemat henkilöt eivät joutuneet esimerkiksi kohtaamaan syytösten kohteena olevaa valmentajaa kasvokkain.

Suek on siviilitoimija, eikä sillä ole samanlaisia toimivaltuuksia kuin viranomaisilla. Tutkinta perustuu käytännössä asianosaisten vapaaehtoisuuteen.

”Toistaiseksi lähes kaikki ovat olleet valmiita tulemaan kuultaviksi ja toimittamaan muuta aineistoa, mutta jos joku haluaa kieltäytyä esimerkiksi haastattelukutsustamme, niin se on hänen oikeutensa, eikä Suekilla ole mahdollisuutta velvoittaa ketään sellaiseen”, Ikonen kertoo.

”Toisaalta olemme huomanneet, että kun olemme antaneet mahdollisuuden tulla kuulluksi ja olemme taho, jonka puoleen voi kääntyä, se mahdollisuus on käytetty.”

 

”Kun tulin Suekille töihin, irtisanouduin poliisista, enkä pysty soveltamaan mitään poliisin käytössä olevia oikeuksia tai menetelmiä.”


Suekin tutkimien tapausten käsittelyajat ovat toistaiseksi vaihdelleet viikosta puoleen vuoteen, joten puolivuotinen muodostelmaluistelututkimus on kestoltaan Suekin kattavimpia.

Sen aineisto luovutettiin Taitoluisteluliitolle loppusyksystä.

Ikonen tiedostaa Suekin tutkittavaksi päätyneen sellaisiakin tapauksia, jotka eivät ole tuoneet ilmoittajan kannalta toivottua tulosta.

”Kyllä tässä on varmaan myös pettyneitä henkilöitä, jotka eivät ole saaneet meiltä sitä apua, jota ovat toivoneet”, hän sanoo.

”Kaikissa tapauksissa ei valitettavasti ole ollut mahdollisuutta edetä käytettävissä olevin tiedoin ja menetelmin.”

Omaan Ilmo-palveluunsa Suek on saanut alkuvuodesta paljon ilmoituksia.

”Jos tämä vauhti pitää, niin niitä tulee tänä vuonna toistasataa eli kova kasvuvauhti on tällä hetkellä näkyvissä”, Ikonen kertoo.

Vuoden 2018 alussa lanseerattuun palveluun tuli ensimmäisenä vuonna noin 50 ilmoitusta ja viime vuonna noin 75, joten Ikosella on kädet täynnä töitä.

”Ymmärrän rahoitustilanteen, mutta olen aikaisemminkin sanonut, että mielelläni ottaisin 1–2 tutkijaa tai kollegaa tekemään näitä asioita.”

Ikonen on työskennellyt Suekissa vuoden 2017 alusta lähtien. Hän on kilpailumanipulaation vastaisen työn huippuasiantuntija, joka toimi krp:n rikoskomisariona ennen uutta uraansa.

”Olin noin 27 vuotta poliisina ja tehtävät vaihtelivat vuosien mittaan. Viimeiset 20 vuotta olin keskusrikospoliisissa ja keskeisin työtehtävä oli kansainvälinen rikostiedustelu”, hän kertoo.

Kansainvälisen tason avustavana erotuomarina jalkapallossa toiminut Ikonen huomaa toisinaan, että hänen luullaan tekevän poliisina selvityksiä Suekille.

”Se ei pidä paikkaansa. Kun tulin Suekille töihin, irtisanouduin poliisista, enkä pysty soveltamaan mitään poliisin käytössä olevia oikeuksia tai menetelmiä.”

Siinä missä viranomaisten tekemä esitutkinta on hyvin säänneltyä, on urheiluun liittyvä siviilimaailman käytänteiden mukainen tutkinta ollut tietyllä tapaa kehittymätöntä.

”Eihän näistä tutkintaan liittyvistä menetelmistä ole säädetty tai ohjeistettu käytännössä missään. Suek on osaltaan luomassa uusia käytänteitä ja voisiko sanoa myös historiaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää