Urheilu

Seagullsin kausikortti-ideasta kehittyi ilmiö, joka on levinnyt ympäri Suomea ja laajentunut kulttuuritapahtumiin

Kausikortteja voi nyt lainata kirjastoista kymmenillä paikkakunnilla.

Kun kirjoittaa internetin hakukoneeseen sanat kausikortti ja kirjasto, löytyy kymmeniä osumia, joista käy ilmi, että ympäri Suomea voi lainata kirjastosta kausikortteja paitsi urheilutapahtumiin myös kulttuuririentoihin, esimerkiksi teatteriin tai konserttiin.

Vielä neljä kuukautta sitten tällaista palvelua ei ollut.

Sitten lokakuun alussa helsinkiläinen koripalloseura Seagulls ilmoitti, että sen kahta kausikorttia voi lainata viikoksi kerrallaan Töölön kirjastosta.

Nyt tämä yksinkertainen ja helposti toteutettava idea on levinnyt hurjaa vauhtia ympäri Suomea, paitsi suurimpiin kaupunkeihin myös pienemmille paikkakunnille.

Mitä tuumii asiasta Seagullsin urheilutoimenjohtaja Toni Leppänen, jonka ideasta tuli ilmiö ja jonka ansiosta jo sadat ihmiset ovat päässeet nauttimaan urheilusta tai kulttuurista kirjastosta lainattavalla kausikortilla?

Kun HS kertoi lokakuun alussa Seagullsin ideasta, Leppänen sanoi toivovansa, että muutkin lajit lähtisivät mukaan.

Ja niin on totta vieköön tapahtunut.

”Onhan se hämmentänyt, että tämä on lähtenyt noin hyvin liikkeelle. Alussakin ajattelimme, että idea vaikuttaa hyvältä. Mutta ei kukaan tietenkään osannut odottaa, että se leviää noin hyvin. Kyllä sitä on tosi innolla ja mielenkiinnolla seurannut”, Leppänen sanoo.

Leppästä on lämmittänyt erityisesti se, että idea on levinnyt urheilusta kulttuuriin. Yhtenä esimerkkinä Helsingin kaupunginorkesterin kausikortteja voi lainata keskuskirjasto Oodista.

”Parasta on se, että mitä laajemmalle tämä leviää, sitä useampi ihminen pääsee kokemaan näitä juttuja. On tullut paljon positiivista palautetta. Ihan mahtava juttu.”

Leppäsen mielestä idean saavuttama suosio kertoo siitä, että kaikilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta käydä peleissä ja konserteissa. Tästä ajatuksesta idea alun perin syntyikin.

”Täytyy antaa isot plussat meidän kirjastojärjestelmällemme, kun kirjastoista näitä voi hakea ja se kiinnostaa ihmisiä”, sanoo Leppänen, joka itse myöntää käyttävänsä kirjastoja ”liian vähän ottaen huomioon, kuinka hyvästä palvelusta on kyse”.

Kun Seagulls oli ensimmäisenä antanut kausikorttejaan lainattavaksi Töölön kirjastosta, Leppäselle rupesi tulemaan yhteydenottoja asiasta.

”On tullut kyselyitä, miten tämä on hoidettu ja voiko niin sanotusti kopioida. Aina on sanottu, että totta kai. Se on tässä tarkoituksin, että tämä leviää mahdollisimman laajalle.”

Kun kirjastot ja tapahtumien järjestäjät ovat tiedottaneet asiasta eri puolilla maata, lähes aina on kerrottu myös, että idea on peräisin Seagullsilta.

”Tosi monet, jotka ovat tämän ottaneet käyttöön, ovat myös lähettäneet meille kiitokset. Se on ollut kiva huomata.”

Leppäsen havaintojen mukaan kausikorttien lainaaminen kirjastosta on levinnyt kaikkiin suurimpiin joukkuepalloilulajeihin.

”Ne ovat itselle osuneet silmään sosiaalisesta mediasta. Kyllä niitä näyttäisi olevan tosi paljon.”

Leppänen kertoo, että Töölön kirjastosta lainattavien kahden Seagullsin kausikortin käyttöaste on ollut sataprosenttinen.

”Ne ovat olleet joka pelissä käytössä. On ollut toivetta, että voisiko niitä olla enemmänkin, mutta katsomme nyt tämän ensimmäisen kauden. Se on jo selvä, että jatkamme tätä myös seuraavalla kaudella. On tullut niin paljon hyvää palautetta ja kiitosta. Mikä on korttien määrä, sitä täytyy vielä miettiä”, Leppänen sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää