Eva Wahlströmin suuri ristiriita

Wahlström kohtaa 8. helmikuuta Sheffieldissä titteliottelussa Terri Harperin. Wahlström kokee ottelun innostavaksi haasteeksi, mutta samalla hän tiedostaa, että yksikin isku voi olla liikaa. HS tapasi Wahlströmin fysiikkaharjoituksissa Turussa, jossa mukana oli myös harjoitusvastustaja, norjalainen Katharina Thanderz.

Julkaistu: , Päivitetty:

Turku. ”Äh, äh, äh, äh, äh, äh.”

Nyrkkeilijä Eva Wahlström ponnistelee erikoisessa laitteessa jalat kohti kattoa Turun Sport Science Labin harjoitussalilla. Vaikka laite pitää melkoista kolinaa, ähinä raikuu kovempana. Ja sama uudestaan hetken päästä. Useita kertoja.

”Tässä harjoitellaan nilkkaa ja se lähtee isovarpaasta”, Wahlström sanoo.

Isovarpaasta?

”Kamppailulajeissa kaikki liike ja lyönti lähtevät tavallaan isovarpaasta saakka sekä nilkasta, mutta harva muistaa niitä harjoitella.”

Nyt nekin, isovarpaat, ovat mukana harjoittelussa.

Wahlström käy Turussa kerran viikossa käytännössä läpi vuoden, sillä siellä hän pystyy tekemään monipuolisesti lajia tukevia harjoitteita. Harjoitteluun kuuluu myös altaassa veden alla tehtäviä lyöntiharjoituksia.

”Ajan Helsingistä Turkuun saakka, koska siellä on mahdollisuus harjoitella tosi tehokkaasti ilman, että kulutan kehoani liikaa.”

Alussa mainittu erikoinen laite on nimeltään isokineettinen kiihdytyslaite. Sport Science Labin vastaava valmentaja Viljo Niemeläinen kertoo, että hän on tuonut laitteet Yhdysvalloista eikä hänen mukaansa Euroopassa niitä ole muualla.

”Laite mukautuu [jalkojen] työntöön. Tarkoitus on aina tuottaa mahdollisimman suuri voima”, Niemeläinen toteaa.


Wahlströmin harjoittelu tähtää nyt päivämäärään 8. helmikuuta, jolloin hän puolustaa WBC-liiton ylemmän höyhensarjan mestaruusvyötään Sheffieldissä Britanniassa. Vastassa on 23-vuotias britti Terri Harper, joka on otellut ammattilaisena voittamattomana yhdeksän kertaa. Otteluista viisi on päättynyt tyrmäyksellä. Hän on pienemmän IBO-liiton mestari, eli nyt kamppaillaan kahden liiton mestaruusvöistä.

”Hän on kovalyöntinen”, Wahlström toteaa.

Itse asiassa Wahlströmin ei alun perin pitänyt kohdata Harperia vaan yhdysvaltalainen Mikaela Mayer, jota pidetään ylemmän höyhensarjan ”supertähtenä”, vaikka hänellä ei olekaan minkään liiton titteliä. Neuvottelut kuitenkin pitkittyivät.

”Hänestä pidetään niin suurta meteliä, että jo sen takia haluaisin otella häntä vastaan. Häntä pidetään hirveän hyvänä, mutta häntä ei ole myöskään vielä testattu.”

Nyt edessä on kuitenkin Harperin kohtaaminen hänen kotikulmillaan, sillä Harper on kotoisin aivan Sheffieldin kupeesta. Wahlström pitää sopimusta sen verran hyvänä, että suuremman liiton hallitsevan mestarin kannattaa lähteä ottelemaan haastajan kotikentälle. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ottelun neljästä tuomarista (kehätuomari ja kolme arvostelutuomaria) kaksi on brittejä.

”Kyllähän minulle tulee sellainen olo, että nyt on pakko näyttää. Vedonlyöntitoimistot pitävät Harperia vahvana ennakkosuosikkina. Tarvitsen jotain tällaista, koska olen niin monta kertaa jo puolustanut mestaruutta. Käy sitten mitä vain. Tämä mua sytyttää.”

Wahlström kuvaa Harperia nuoreksi ja nälkäiseksi ottelijaksi mutta kokemattomaksi ja hiukan yksipuoliseksi.

”Mun yksi vahvuus on se, että osaan vaihtaa taktiikkaa nopeasti. Hän on itse asiassa miellyttävä vastustaja: hyvin selkeä ja oikeaoppinen.”


Wahlströmillä on nyt Suomessa kovan tason harjoitusvastustaja ja myös harjoituskumppani kymmenen vuorokauden ajan, norjalainen mutta Espanjassa asuva Katharina Thanderz.

Hän on Wahlströmin sarjan ”interim-mestari”, joka WBC-liitossa tarkoittaa eräänlaista alemman tason mestaria. Perinteisesti termi on tarkoittanut väliaikaista mestaria, jos hallitseva mestari on estynyt ottelemaan. Lisäksi Thanderz oli Wahlströmin jälkeen Euroopan mestari.

”Olemme tutustuneet sosiaalisen median kautta, mutta emme ole tunteneet toisiamme. Thanderz kysyi, haluanko lähteä Espanjaan harjoittelemaan. Sumplimme keskenämme, ja hän tuli tänne. Thanderz halusi tarjota sparriapua mutta myös saada oppia minulta”, Wahlström kertoo.

31-vuotias Thanderz oli mukana myös Turun harjoituksissa. Hänellä ei ole tietoa, koska hän seuraavaksi ottelee. Hänellä on allaan 13 ottelua, jotka hän on myös voittanut.

”Nyrkkeily on erittäin epävarmaa. Ei tiedä käytännössä mitään varmuudella ennen kuin oikeastaan on jo kehässä. Toivon, että seuraava otteluni ei ole myöhemmin kuin maalis- tai huhtikuussa”, Thanderz sanoo.

Itse asiassa viime syksynä Thanderzin nyrkkeilytalli Sauerland teki Wahlströmille tarjouksen Thanderzin kohtaamisesta.

”Emme tarttuneet siihen. Se ei ollut kilpailukykyinen tarjous”, Wahlström sanoo.


Wahlström korostaa, että hän lähtee Harper-otteluun täysillä ja että hän vihaa häviämistä, mutta ei ota asiasta sen kummempia paineita.

”Se on elämää. Jos ei ole parempi, ei se maailmaani kaada.”

Tätä Wahlström perustelee muun muassa sillä, että hän kokee saavuttaneensa nyrkkeilyssä kaiken, mitä hän on halunnut.

”Olen täysin tyytyväinen uraani, mutta se ei tarkoita sitä, että ei olisi nälkää otteluihin. Voin aika vapaasti nyrkkeillä pelkäämättä häviöitä tai pelkäämättä yhtään mitään: kelpaan itselleni urheilijana oikein hyvin näin.”

Wahlström on nyt 39-vuotias. Ammattilaisura ei voi jatkua enää kovin pitkään, tai ainakaan se ei olisi kovin järkevää lajiin liittyvien riskien takia.

”Olen miettinyt jo pitkään ja jollain lailla työstän tulevaa lopettamispäätöstä. En tietenkään juuri nyt, kun valmistaudun otteluun”, Wahlström sanoo.

”Jossain sisälläni tunnen, että jossain vaiheessa on aika uusiutua. Se ei ole vielä, mutta jossain vaiheessa. Vaikka rakastan nyrkkeilyä, tulee uteliaisuus muuta elämää kohtaan. Se on hyvä ja tietynlaista kypsymistä.”

Yksi määränpää voisi olla vuosi 2021.

”Maisterivaihetta [nyt taiteen kandidaatti Aalto-yliopistosta] pitää jatkaa vuonna 2021. Se on yksi raja, miksi kelaan lopettamista.”

Wahlström ei kuitenkaan vielä tiedä, mikä hänestä tulee ”isona”.

”Sen näkee vasta sitten, kun on kokonaan lopettanut eikä enää harjoittele, jolloin näkee, millaisia voimavaroja on ja millainen ihminen olen ilman huippu-urheilua.”


Wahlström myöntää, että hän myös miettii nyrkkeilyn vaarallisuutta. Siinä hänellä on ristiriita tai sisäinen ongelma, kuten hän itse ilmaisee. Toisaalta hän hakee haasteita ja sanoo pitävänsä vaaran tunnusta, mutta kolikon toisella puolella on itsesuojeluvaisto.

”Mulla on hirveä elämännälkä. Mulle ei saa sattua mitään, kun haluan elää vielä 40–50 vuotta, eikä sitä saa pilata urheilu-uran aikana. Haluan, että urheilu-ura tuo eväitä loppuelämään eikä vie niitä. Olen myös äiti ja puoliso ja äitipuoli. On myös vastuu.”

Wahlströmin mielessä ovat entisen valmentajansa Risto Merosen sanat.

”Hän korosti ottelutapaa, että ei saa ottaa osumia. Yksi isku voi olla liikaa. Se ei ole sen arvoista. Kyllä ne elää vahvasti mukanani, ja olen samaa mieltä.”

Viimeisten 1,5 vuoden aikana Wahlströmin valmentajana on ollut Risto Juvonen. Wahlströmin mukaan uudet opit ovat alkaneet toimia ja yhteistyö on hioutunut helpoksi.

”Hän on kova ja ehdoton. Minä taas olen pehmeä ja räiskyvä. Luulen, että mäkin teen hyvää sille. Oppii vähän nauramaan”, Wahlström sanoo ja nauraa räiskyvästi.

Joka tapauksessa Wahlströmin suhtautuminen nyrkkeilyyn on muuttunut vuosien aikana. Enää hän ei mieti jatkuvasti tulevia otteluita tai vie kotiin nyrkkeilyä, vaikka puolisokin, Niklas Räsänen, on nyrkkeilijä.

”Kotona ei hirveästi puhuta nyrkkeilystä. En halua nyrkkeilyä enää enempää elämääni kuin sitä jo on. Se riittää, että teen harjoitukset ja mitä muuta siihen tarvitsee.”

WBC-ja IBO-liittojen ylemmän höyhensarjan mestaruusottelu Eva Wahlström–Terri Harper 8. helmikuuta FlyDSA-areenalla Sheffieldissä. Ottelu käydään kuudentena kahdeksan ottelun illassa. Ottelun televisiointi Suomeen on vielä auki.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Eva Wahlström


 39-vuotias ammattinyrkkeilijä.

 Ammattilaisena 25 ottelua, joista 22 voittoa, kaksi ratkaisematonta ja yksi tappio. Tyrmäysvoittoja on kolme.

 WBC-liiton ylemmän höyhensarjan maailmanmestari 25. huhtikuuta 2015 lähtien. Puolustanut mestaruutta viidesti. Lisäksi hän on voittanut avoimen Euroopan mestaruuden vuonna 2012.

 Wahlström on ainoa suomalainen, joka on saavuttanut ammattinyrkkeilyn maailmanmestaruuden.

 Valmistunut myös liikunnanohjaaksi ja taiteiden kandidaatiksi (sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun koulutusohjelma).

 Eva-dokumenttisarja on nähtävissä Yle TV2:ssa, Yle Areenassa ja Viaplayssa. Kimpassa-ohjelman jakso Wahlströmistä ja Niklas Räsäsestä löytyy Ruutu-palvelusta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ruotsissa on kehitetty huippuvahva nuuska vain Suomen markkinoille, epäilee päihdejärjestö – ”Se on halpaa, liikkuu nopeasti katukaupassa ja päätyy nuorten käsiin”

  2. 2

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Työhaalareissa ei pitäisi olla asiaa julkiseen liikenteeseen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  3. 3

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  4. 4

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  5. 5

   Etelä-Espoon ratsastuskoulua epäillään eläinsuojelurikoksista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää