Urheilu

Kokenut juristi Olli Rauste ihmettelee Taitoluisteluliiton salauspäätöstä: ”Olisi tärkeää tietää, missä kulkee se raja, jonka yli valmentaja ei saa mennä”

Rausteen mukaan Taitoluisteluliiton valmentaja Mirjami Penttisen kilpailukiellon perusteluilla on merkitystä koko Suomen urheilulle.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste ihmettelee Taitoluisteluliiton päätöstä salata muodostelmaluistelujoukkueen Team Uniquen päävalmentajaa Mirjami Penttistä koskeva kurinpitopäätös.

Taitoluisteluliitto langetti Penttiselle 17. tammikuuta tekemässään päätöksessä vuoden kilpailukiellon urheilun eettisten sääntöjen rikkomisesta. Taitoluistelu ei ole julkistanut Penttisen kilpailukiellon päätöstä, vaan ainoastaan lyhyen tiedotteen siitä.

Sen mukaan Penttinen oli muun muassa käyttänyt toistuvasti epäasiallista kieltä valmennettaviaan kohtaan, huutanut ja nöyryyttänyt.

Rauste huomauttaa, että Taitoluisteluliiton omienkin sääntöjen mukaan sen olisi pitänyt julkistaa päätös.

Taitoluisteluliitto perusteli päätöksen salaamista nuorten urheilijoiden suojelemisella.

”Kurinpitopäätöksestä voi päätellä, keitä uhrit [muodostelmaluistelijat] ovat. Emme halua edesauttaa asiaa”, Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo sanoi viime viikolla HS:lle.

Rauste sanoo ymmärtävänsä anonymiteetin tärkeyden.

”Muuten vastaaviin juttuihin ei ehkä löytyisi jatkossa todistajia”, hän toteaa.

Samalla hän muistuttaa, että asia on erittäin tärkeä ja päätös ensimmäinen laatuaan suomalaisessa urheilussa. Se koskettaa lukuisia lapsia ja nuoria ja monessa seurassa vanhemmat käyvät keskustelua kuinka pitkälle valmentaja voi mennä.

Siksi Taitoluisteluliiton olisi ollut syytä avata päätöksen taustoja enemmän kuin se teki esimerkiksi laatimalla päätöksestä lyhennetyn version, jossa henkilöt olisi salattu.

”Olisi tärkeää, että kaikkien tietoon tulisi, mitä valmentaja on konkreettisesti tehnyt, ja miten kurinpitolautakunta on eri tekoja arvioinut. Olisi tärkeää tietää, missä kulkee se raja, jonka yli valmentaja ei saa mennä.”

Taitoluistelun tiedotteesta tämä ei käy ilmi.

”Olennaista olisi vain saada yleiseen tietoon se, mitä valmentaja on lautakunnan mukaan tehnyt, ja minkälaista valmennusta lautakunta on pitänyt sallittuna ja mitä kiellettynä. Tällä on yleistä merkitystä koko Suomen urheilulle, ei henkilöiden nimillä.”

Penttisen seura Helsingfors Skridskoklubb (HSK) on hyllyttänyt hänet toistaiseksi tehtävästään. Taitoluisteluliitto on pyytänyt HSK:ltä selvitystä täksi maanantaiksi, millaisiin toimenpiteisiin se aikoo ryhtyä.

Vuoden kilpailukielto on tällä hetkellä ankarin rangaistus, jonka Taitoluisteluliiton kurinpitovaliokunta voi langettaa. Liitto edellytti HSK:ta suhtautumaan asiaan vastaavalla vakavuudella ja harkitsevansa työnantajan roolissaan toimenpiteet huolellisesti.

Taitoluisteluliiton Liittohallitus käsittelee asiaa kokouksessaan tänään illalla.

Penttinen on kiistänyt väärinkäytökset asianajajansa Petteri Sotamaan välityksellä ja ilmoittanut vievänsä asian eteenpäin.

Sotamaan mukaan kurinpitolautakunnan päätös ”on sekä oikeudellisesti että näytön arvioinnin osalta yksipuolinen ja väärä.

”Olen varmasti 20 vuoden valmennusurani aikana joskus hermostunut ja käyttänyt kovaa kieltä valmennuksessa, mutta olen aina myös pyytänyt tätä anteeksi. Mitään nöyryyttävää, alistavaa tai muutoinkaan epäasiallista tähänkään ei ole liittynyt”, Penttinen sanoo Helsingin Sanomille tiistaina antamassaan haastattelussa.

Suomen urheilun eettinen keskus Suek käynnisti Penttisen toiminnasta tutkimuksen viime keväänä, kun entiset muodostelmaluistelijat olivat kertoneet kokemuksistaan Et ole yksin -palvelun kautta.

Suekin tutkintapäällikön Jouko Ikosen pöydälle tapaus päätyi Olympiakomitean kautta. Yli 20 vuotta keskusrikospoliisissa ennen nykyistä pestiään toiminut Ikonen selvitti Penttisen tapausta puoli vuotta.

Suek on siviilitoimija, eikä sillä ole samanlaisia toimivaltuuksia kuin viranomaisilla. Tutkinta perustuu käytännössä asianosaisten vapaaehtoisuuteen, eikä Suek voi pakottaa ketään kuultavaksi.

Jos kyseessä olisi rikosepäily, tutkinnan tekisi poliisi, joka voi myös pakottaa todistajia kuultavaksi. Olli Rauste arvioi, että Suekin keinot ovat riittäviä asioiden selvittämiseksi.

”Jouko Ikonen kyllä osaa kuulustella todistajia”, Rauste toteaa.

Oikaisu 27.1.2020 klo 21.50: Outi Wuorenheimo on taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja, ei puheenjohtaja kuten jutussa alun perin virheellisesti kirjoitettiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  2. 2

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  4. 4

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää