Urheilu

Ilveksen Matias Maccelli, 19, sai Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen haltioitumaan: ”Elementit ovat NHL-tasoa”

Maccelli on yksi neljästä ensikertalaisesta Ruotsin EHT-turnauksessa ensi viikolla.

Leijonat voitti kotimaan liigapelaajilla maailmanmestaruuden viime keväänä ja samanhenkisellä ryhmällä jääkiekkomaajoukkue lähtee ensi viikon Ruotsin EHT-turnaukseen.

Päävalmentaja Jukka Jalosen ja GM Jere Lehtisen listalle mahtui 27 pelaajaa ja heistä peräti 19 tulee Liigasta.

Isoin nimi Liigan ulkopuolelta ja muutenkin on Jori Lehterä, joka on meritoitunut NHL:ssä, KHL:ssä ja siviilipuolella oikeussaleissa.

Lehterä, 32, sai viime kevättalvella neljän kuukauden ehdollisen vankeustuomion huumausainerikoksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, ja siksi hänet uskallettiin ottaa mukaan.

”Ei olisi otettu, jos kokisimme, että sillä olisi hirveän negatiivinen vaikutus meidän toimintaan”, Jalonen sanoi.

Neljän ensikertalaisen joukossa Ilveksen Matias Maccelli soittaa kelloja kiinnostavasti. Ei niin, etteikö puolustaja Oskari Manninen pelaisi KooKoossa vahvaa kautta tai Lauri Pajuniemi loistaisi TPS:ssa tai Jere Innala kannattelisi HPK:ta.

Maccelli, 19, pelasi vielä viime kaudella Pohjois-Amerikan USHL:ssa juniorikiekkoa, kunnes siirtyi Ilvekseen.

Alle 20-vuotiaiden MM-turnaukseen valinta oli selvä, mutta A-maajoukkue on täysin eri asia.

”Ihan huikeat fiilikset, kun on pienestä pojasta asti halunnut, että pääsisi tuonne pelaamaan ja saisi tämän puhelun”, Maccelli sanoi HS:lle Jalosen soittamasta kutsusta.

Nuorten Leijonien ykkösketju oli rakennettu Maccellin taitojen varaan Tšekin MM-turnauksessa vuodenvaihteen molemmin puolin.

Ilveksessä ja Liigassa liukas Maccelli on väläytellyt taitoja ja tehoja sopivassa suhteessa.

Pisteet 11+16 kertovat paljon onnistumisesta, kun Maccellilta on jäänyt kymmenen Ilveksen ottelua väliin.

”Ihan rehellisesti sanottuna en olisi uskonut. On mennyt paremmin koko kausi, mitä osasin odottaa”, Maccelli vastasi kysymykseen Leijona-kutsusta.

Maccelli on syntynyt Turussa, mutta hänen äitinsä on amerikkalainen. Juniorivuodet Maccelli pelasi TPS:ssa, kunnes lähti kahdeksi kaudeksi USHL:ään. Suomessa ei juurikaan tunnettu nuorukaista ennen kuin Ilveksessä alkoi pisteitä ropista. Hän johtaa niin sanottua nuorten pelaajien pistepörssiä.

”Itselläni pelit lähtivät heti rullaamaan hyvin. Pääsin pelaamaan paljon, valmentaja laittoi hyvään kenttään ja pääsin pelaamaan hyvien jätkien kanssa. Niiden yhteinen juttu tämä on.”

Nuorten MM-turnauksen jälkeen Maccelli on pelannut kaikki ottelut Robert Leinon ja Teemu Rautiaisen kanssa.

Kiekon kanssa pelaaminen, harhauttelut, nopeat käännökset luistimilla ja ovelat siirrot puolelta toisella ovat näyttävintä Maccellia.

”Mun mielestäni kokonaisvaltainen puolustuspeli on kehittynyt, mutta vahvuus on edelleen hyökkäysalueella pelaamien kiekon kanssa.”

Leijonien GM Lehtinen pelasi pitkän uran Dallasissa NHL:ssä. Sillä kokemuksella hän veikkaa myös Maccellille siirtymistä jossain vaiheessa Atlantin yli.

Arizona Coyotes varasi Maccellin viime kesänä neljännellä kierroksella. Jos NHL-ura aukeaa, voi seura pitää häntä löytönä.

”Uskaltaisin väittää, että hänestä tulee NHL-pelaaja vielä jonain päivänä. Pelikäsitys, -nopeus ja pelinluku ovat huippuluokkaa. Mielenkiintoista saada meille näytille”, Lehtinen sanoi.

”Hän ja me myös näemme, missä kansainvälinen kiekko menee.”

Päävalmentaja Jalonen yltyy suorastaan hehkuttamaan Maccellia, kun puhe kääntyy häneen.

”Ihan huikea pelaaja. Ei meillä Liigassa ole varmaan yhtään pelaajaa, joka olisi samalla tasolla kiekon kanssa.”

”Muutamia pieniä juttuja pitää parantaa ja peliä suoraviivaistaa, mutta nuo elementit, joita hän pystyy esittämään illasta toiseen, ovat NHL-tasoa.”

”Pidän hänestä todella paljon pelaajana ja vaikuttaa hyvältä tyypiltä muutenkin. Rohkea ja luova pelaaja”, Jalonen sanoi. ”Hän pystyy pitämään kiekkoa, joka on nykyjääkiekossa aika haastavaa puuhaa.”

Suomi kohtaa Venäjän Helsingin jäähallissa torstaina 6. helmikuuta kello 18.30.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikahakijan tuomisesta Suomeen

  5. 5

   Saksan Hanaun ampujan väkivalta­fantasiat ja salaliittoteoriat ovat läsnä myös Suomessa – Äärioikeisto otti haltuun digitaaliset areenat ja tietokonepelien chattikanavat

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää