Luisteluvalmentaja Mirjami Penttisen seuran hallitus erosi yllättäen: syynä seuran jakautuminen kahteen leiriin – Taitoluisteluliitto vaatii lisäselvityksiä epäkohtien korjaamiseksi - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Luisteluvalmentaja Mirjami Penttisen seuran hallitus erosi yllättäen: syynä seuran jakautuminen kahteen leiriin – Taitoluisteluliitto vaatii lisäselvityksiä epäkohtien korjaamiseksi

HS:n tietojen mukaan osa seuraan kuuluvien lasten ja nuorten vanhemmista on ottanut tiedon hallituksen erosta tyrmistyneenä vastaan.

Mirjami Penttinen Team Uniquen harjoituksessa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Julkaistu: 27.1. 18:11, Päivitetty 27.1. 21:37

Helsingfors Skridskoklubbin HSK:n hallitus on eronnut seuraa ravistelevan muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttiseen liittyvän kohun seurauksena. Hallitus päätyi eroon seurassa esiintyvien mielipide-erojen vuoksi. Seura on pahoin jakautunut Penttistä tukeviin ja häntä vastustaviin voimiin.

Päätös tehtiin sunnuntai-iltana, ja hallitus kertoi siitä maanantaina seuran sisäisellä tiedotteella, jonka HS on saanut haltuunsa. Seura julkaisi tiedotteen myöhemmin myös verkkosivuillaan.

Seuran hallituksen odotettiin päättävän kokouksessaan Mirjami Penttisen jatkosta ja mahdollisesta erottamisesta, mutta hallitus ei päätöstä kyennyt tekemään.

HS:n tietojen mukaan osa seuraan kuuluvien lasten ja nuorten vanhemmista on ottanut tiedon hallituksen erosta tyrmistyneenä vastaan. He kokevat, että hallitus jätti heidät pulaan.

Käytännössä hallituksen eropäätös tarkoittaa sitä, että Penttisen hyllytys tehtävistään jää toistaiseksi voimaan, mutta häntä ei ole erotettu seurasta.

Seuran hallituksen piti kokouksessaan sopia sunnuntaina vastineesta Suomen Taitoluisteluliiton selvityspyyntöön.

HSK:n hallitus kertoi selvittäneensä viikon ajan tapahtumien kulkua ja kuulleensa Penttistä ja luistelijoita ja keskustelleensa myös luistelijoiden vanhempien kanssa.

HSK kertoo verkkosivuillaan, että se on muuttanut johtamisen ja valmentamisen rakenteita, lisännyt avoimuutta harjoitusten seuraamisen ja vanhempien osallistamisen suhteen ja lisännyt valmentajien työnohjausta sekä luistelijoiden psyykkistä valmennusta.

Taitoluisteluliiton hallitus käsitteli HSK:n toimittamaa selvitystä maanantai-iltana. Liiton puheenjohtaja Laura Raitio kertoi HS:lle, että hallitus käsitteli seuran hallitukselta saamaansa selvitystä.

”Päätimme, että pyydämme lisäselvityksiä raportissa oleviin käytännön toimiin ja niiden toteutukseen. Olemme tästä seuraan yhteydessä”, Raitio kertoi.

Muista toimista Taitoluisteluliitto ei kokouksessaan päättänyt.

Liitto langetti viime perjantaina Penttiselle vuoden pituisen liiton alaista kilpailutoimintaa koskevan kilpailukiellon asiattoman käytöksen vuoksi. Päätöstä edelsi Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin käynnistämä tutkinta Penttisen toiminnasta sen jälkeen, kun entiset muodostelmaluistelijat olivat kertoneet kokemuksistaan Et ole yksin -palvelun kautta.

Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan mukaan Penttinen syyllistyi urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä.

HSK valitsee seuralle uuden hallituksen ylimääräisessä kokouksessa lähitulevaisuudessa. Uuden hallituksen tehtävä on tehdä lisäselvitykset Taitoluisteluliitolle.

HS ei ole toistaiseksi tavoittanut HSK:n eronneen hallituksen puheenjohtajaa Pirjo Hellää kommentoimaan tilannetta.

Mirjami Penttisen hyllytys repi hänen valmentamiensa luistelu­joukkueiden vanhemmat kahteen leiriin: toiset haluavat erottaa Penttisen, toiset puolustavat

Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

Kokenut juristi Olli Rauste ihmettelee Taitoluisteluliiton salauspäätöstä: ”Olisi tärkeää tietää, missä kulkee se raja, jonka yli valmentaja ei saa mennä”