Urheilu

Olympiakomitean urheilija­valiokunta luistelukohusta: ”Jokainen väärin tai väkisin urheilun alttarille uhrattu nuoruus on liikaa”

Viime aikoina esillä on ollut etenkin muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttisen valmennustavat.

Olympiakomitean urheilijavaliokunta on julkaissut kannanottonsa viime aikoina esille nousseisiin kyseenalaisiin valmennusmenetelmiin, joiden vuoksi Taitoluisteluliitto langetti muodostelmaluistelujoukkueen Team Uniquen päävalmentajalle Mirjami Penttiselle vuoden kilpailukiellon.

Olympiakomitean urheilijavaliokunta toimii urheilijoiden edunvalvojana ja sitä johtaa entinen pikaluistelija Mika Poutala.

Valiokunta toteaa, että se ei hyväksy henkisesti tai fyysisesti väkivaltaista kasvattajaa, vaikka hän ei toiminnallaan kaikkia satuttaisikaan. Lisäksi valiokunta muistuttaa, että tavoittelu ei ole syy loukata tai satuttaa ketään.

Valiokunta rohkaisee epäinhimillistä kohtelua urheilussa kokeneita ottamaan asian puheeksi tai ilmoittamaan ongelmista vaikka nimettömänä Väestöliiton ja urheiluliitojen ”Et ole yksin” -palvelun kautta.

”Olemme yhtä mieltä siitä, että jokainen väärin tai väkisin urheilun alttarille uhrattu nuoruus, tai pahimmassa tapauksessa koko elämä, on liikaa. Urheilumenestys ei korvaa kadotettua itsetuntoa, eikä yksikään mitali korjaa särkynyttä mieltä”, valiokunta toteaa.

”Jokainen meistä tietää, että äärirajoille on mentävä, mutta tiedämme myös sen, että äärirajoille on mentävä oman tahdon saattamana. Tiedämme myös että jokaiselle raja on henkilökohtainen; kaikista ei tule lajinsa menestyjiä, ja siinähän homman juju lopulta piileekin.”

Valiokunnan mukaan kaikki urheilun tuoma hyvä on mahdollista saavuttaa ilman menestystä ja kaikki menestys on saavutettavissa ilman epäasiallista kohtelua.

”Yhtä lailla kaikki urheilun tuoma hyvä on myös mahdollista tuhota menemällä liian pitkälle. Tasosta riippumatta. On myös muistettava, että valmentajan ansioluettelossa epäinhimillisen valmennuksen seurauksena särkynyttä urheilijaa ei voi korvata menestyjällä.”

Taitoluisteluliiton mukaan Penttinen on syyllistynyt urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä.

Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo vahvisti HS:lle viime viikolla, että päätöksen taustalla on myös Ylen uutisoima, järkytystä herättänyt huutorinki.

Penttisen seura helsinkiläinen HSK on hyllyttänyt toistaiseksi tehtävästään. Vuoden kilpailukielto on ankarin rangaistus, jonka Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta pystyy langettamaan ja liitto on kehottanut myös HSK:ta suhtautumaan asiaan ”vastaavalla vakavuudella ja harkitsevansa työnantajan roolissaan toimenpiteet huolellisesti.”

HSK:n hallituksen oli määrä käsitellä Penttisen asemaa maanantain kokouksessaan, mutta päätösten sijaan hallitus päätyi eroamaan seurassa olevien mielipide-erojen takia.

Mirjami Penttinen on kiistänyt asianajajansa Petteri Sotamaan välityksellä ja kertonut vievänsä asian eteenpäin. Sotamaan mukaan kurinpitolautakunnan päätös ”on sekä oikeudellisesti että näytön arvioinnin osalta yksipuolinen ja väärä. ”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  2. 2

   Uusi tieteelle tuntematon virus löytyi Brasiliasta – Sen geenit eivät muistuta mitään aiemmin tunnettuja

  3. 3

   HS-gallup: Sdp:n ja keskustan kannatus kääntyi nousuun

  4. 4

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  5. 5

   Luonnonsuojelijat kauhuissaan: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria paikoin koskematonta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  4. 4

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää