Urheilu

Potkut kuuluvat asiaan, sanoo 50 vuotta täyttävä jääkiekkovalmentaja Karri Kivi

”Kaikki elämässäni on tullut jollain tavalla jääkiekon kautta”, Karri Kivi kertoo.

Jos jääkiekkovalmentaja Karri Kivi saa yöllä valmentamiseen liittyvän idean, hän ei odota ­aamuun. Hän raapustaa ajatuksen heti ylös ja vasta sitten jatkaa unia. Sitä varten yöpöydällä on aina kynä ja paperia.

”Niin on käynyt kymmeniä ja kymmeniä kertoja”, Kivi huikkaa Akaalla sijaitsevan omakotitalonsa uumenista ja palaa pöydän ­ääreen mukanaan paksu kansio.

”Ja näitä mulla tulee kolme per kausi. Kirjoittelen huomioita, leikkaan juttuja talteen ja alleviivailen. Muuten mieli unohtaa.”

Valmentaminen on kaikesta päätellen Kiven intohimo. Eikä vain valmentaminen vaan myös siinä kehittyminen.

Siksi on hieman erikoista, että hän päätyi vaihtopenkin taakse oikeastaan puolivahingossa: Porin Ässiin kaivattiin apuvalmentajaa kaudelle 2002–2003, ja Kiven puhelin soi. Viidessä minuutissa ehdoton ei vaihtui miksi eiksi.

Nyt valmennusvuosia on takana jo 17. ”Jäin heti koukkuun. Valmentajana ei tule ikinä valmiiksi. Välillä pitää tuoda itse peliin jotain lisää, välillä tutustua syvemmin psykologiaan, välillä fysiikkaan. Ja välillä on pitänyt ihan vain lukea enemmän, että on saanut suomen kielen paremmin haltuun ja voinut esiintyä selkeämmin.”

Ennen valmennusuraansa Kivi pelasi reilut kymmenen vuotta puolustajana SM-liigassa, divarissa ja Ruotsin Elitserienissä.

Pelaajana oli omat paineensa, mutta valmentajana mietittävää riittää vuorokauden ympäri.

”Olen koko ikäni ollut jääkiekkokaukalossa. Se arki on enimmäkseen itsensä keräämistä, ei mitään rallattelua. Hyvin harva onnistuu kaikessa vuodesta toiseen.”

Silti juuri voittamisen tuoma tunne ja yhteisöllisyys ovat asioita, jotka ajavat eteenpäin.

”Muistan hyvin esimerkiksi sen, kun Ässien kanssa kohdattiin HPK finaaleissa 2006. Koko kaupunki eli mukana. Partureista loppui hiusvärit, kun kaikki värjäsivät tukkansa punamustaksi. Tai sen, kun tulin Ilvekseen syksyllä 2016, eikä kukaan oikein uskonut menestymiseen. Sitten oltiin keväällä puoliväli­erissä Tapparaa vastaan, ja seitsemän jäähallia myytiin täyteen.”

Jääkiekko on lopulta itseluottamuspeli, Kivi miettii.

”On viisi kertaa helpompaa olla pärjäävässä joukkueessa, koska huonolla hetkellä on helpompi luottaa siihen, että vielä noustaan. Välillä pitää tulla onnistumista, ihan jo itseluottamuksen takia. Mutta on tämä myös tulosurheilua. Voi nauttia matkasta, mutta jos se pari kertaa päättyy huonosti, ei ole pian matkaa, jota tehdä.”

Sen Kivi sai itsekin huomata viime syksynä. Kuluvan kauden alkaessa hän toimi vielä kasvattiseuransa Ilveksen päävalmentajana mutta sai syyskuun lopussa potkut. Sekin kuuluu asiaan, Kivi sanoo.

”Yksi mottoni on, että pomon täytyy maksaa hinta. En voi sietää pomoja, jotka menevät tiukan paikan tullen piiloon. Jos ei tule tulosta, niin pääkoutsi vaihtuu. Niin sen pitää mennä, jotta muut voivat aloittaa puhtaalta pöydältä. Sen kun sisäistää, niin valmentaminen helpottuu helvetisti. Silloin ei pelkää epäonnistumista.”

Totta kai potkut panevat silti aina miettimään. ”Ensimmäinen viikko meni vastaillessa kysymyksiin. Sen jälkeen meni kuukausi puhaltaessa ja ihan vain ihmetellessä. Ei tuntunut järkevältä tehdä mitään.”

Kivi kävi avopuolisonsa kanssa lomailemassa jääkiekon kehdossa Montrealissa ja antoi ajan kulua. Vähitellen ajatukset alkoivat selkiintyä. Siinä auttoivat pitkät lenkit omassa rauhassa.

”Käyn paljon kävelemässä ja samalla mietiskelemässä asioita. Olen vasta viisi vuotta sitten oppinut, miten musiikilla voi vaikuttaa mieleen. Oikein ärsyttää, miksi hokasin sen näin myöhään. Ennen kävelin vain omien ajatusteni kanssa.”

Millainen musiikki saa mielen keveäksi?

Lauri Tähkä, Jonne Aaron, joka kävikin täällä juuri viikonloppuna, ja tietysti Lindholmin Olli, joka oli sydänystäväni”, Kivi sanoo ja nyökkää edesmenneen Yö-solistin valokuvaan pöydällä. ”Vähän sellaiset Suomi-musan rikkinäiset tarinat. Ja tietysti metallimusiikki, johon tutustuin paremmin avopuolisoni kautta.”

Tulevaisuudesta Kivi ei osaa sanoa mitään varmaa, mutta se ei haittaa. Tällä hetkellä kalenterissa on lähinnä sovitut kommentaattorikeikat MTV:n kiekkolähetyksissä. Jääkiekossa asiat saattavat kuitenkin tapahtua päivässä. Mieli valmistautuu jo tulevaan, mitä se sitten onkaan.

”Jotkut sanovat, että jääkiekko on vain jääkiekkoa, mutta ei se minulle ole niin. Kaikki elämässäni on tullut jollain tavalla lätkän kautta. Jos unohtaa jääkiekon, ei ole mitään, mitä erityisesti kaipaisin.”

”Riittää, että emäntä moikkaa ja saan seurata, miten lapset kasvavat ja löytävät oman tiensä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Karri Kivi


 Syntyi 1970 Turussa.

 Pelaajana: Ilves (1988–1991), TPS (1991–1992), Ässät (1992– 1997), Tukholman AIK (1997–1998), Kärpät (1998–2001).

 Valmentajana: Ässät (apuvalmentaja 2002–2006), FPS (2006–2007), Ässät A (2007– 2009), Ässät (apuvalmentaja 20092011, päävalmentaja 2011–2013), Suomi U20 (2013– 2014), Traktor Tšeljabinsk (2014), Ilves (2015–2019).

 Suomen mestaruus 2013, U20:n maailmanmestaruus 2014, Kalevi Numminen -palkinto 2013.

 Vakiokommentaattorina MTV:n jääkiekkolähetyksissä.

 Harrastaa avantouintia, luonnossa liikkumista ja höntsäjääkiekkoa.

 Perheeseen kuuluu avovaimo sekä kaksi lasta aikaisemmasta suhteesta.

 Täyttää 50 vuotta perjantaina 31. tammikuuta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

  4. 4

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  5. 5

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää