New Yorkista alkoi matka kohti huippua

Suomen squashin ykköspelaaja Emilia Soinin ura kääntyi nousuun kun hän sai kutsun valmentamaan Yhdysvaltoihin. Nyt hän tavoittelee jo paikkaa maailman terävimmän kärjen tuntumassa.

Julkaistu: , Päivitetty:

”Kun tulin takaisin Suomeen, mielessä kävi ajatus, etten lähde Jenkkeihin enää ikinä.”

Emilia Soini, 24, on Suomen tämän hetken paras squashpelaaja, jonka matka maailman huipun tuntumaan on kulkenut varsin mielenkiintoista reittiä. Mukaan on mahtunut pettymyksiä, positiivisia yllätyksiä, Täydelliset naiset -hetki ja tietysti todella paljon squashia.

Taival on vienyt espoolaislähtöisen naisen maailmanlistan sijalle 54, mutta matka on vielä pahasti kesken.

Soini kiersi lapsena kisoja Suomessa, ja 13-vuotiaana hän oli mukana 15–17-vuotiaiden EM-kisoissa. 16-vuotiaana hän oli ikäluokkansa Euroopan paras naispelaaja.

Tarinan merkittävin käänne tapahtui vuonna 2014, kun hän päätti 18-vuotiaana lähteä Yhdysvaltoihin suorittamaan viimeistä lukiovuottaan ja pelaamaan squashia. Ajatuksena oli jatkaa yliopistoon, mutta kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan.

Soini meni Bostonin eteläpuolella Rhode Islandilla sijaitsevaan St. George’sin sisäoppilaitokseen. Se ei osoittautunut parhaaksi valinnaksi.

”Se oli aika kova kulttuurišokki. Menin Suomen koulusysteemistä boarding schooliin, se oli vähän erilaista. Kun alun perin lähdin, en osannut arvata, että koulukokemuksesta tulisi niin huono”, hän kertoo.

 

”Meni niin hyvin, että kaksi viikkoa olikin yhtäkkiä kuusi kuukautta.”


Palattuaan Suomeen seuraavana kesänä mielessä ei todellakaan ollut lähtö takaisin Yhdysvaltoihin. Sattuma kuitenkin puuttui peliin, ja lukion squashjoukkueesta tutun tytön vanhemmat pyysivät Soinia valmentamaan tytärtään pariksi viikoksi.

”Kaipasivat kuulemma minua ja opetustani. Sitten vähän rohkaistuin ja lähdin kuitenkin. Sen piti olla alun perin vain parin viikon rundi, mutta meni niin hyvin, että kaksi viikkoa olikin yhtäkkiä kuusi kuukautta. Hyvä päätös se oli.”

Tilaisuuteen tarttuminen palkitsi vähän myöhemmin ruhtinaallisesti.

Soini oli valmentamansa tytön kanssa muutamassa kilpailussa ja tutustui sitä kautta egyptiläiseen Wael El Hindiin.

El Hindi, 39, oli omalla aktiiviurallaan parhaimmillaan maailmanlistalla kahdeksantena. Hänen kirkkaimmat saavutuksensa ovat US Openin voitto vuodelta 2010 ja joukkue-MM-kulta vuodelta 2009.

El Hindi pyysi Soinia valmentajaksi squashkouluunsa New Yorkiin sanoen, että tämä voisi samalla pelata squashin ammattilaiskiertueella PSA tourilla. Samalla egyptiläinen otti 20-vuotiaan suomalaisen valmennettavakseen.

”Se oli aika kiinnostava ehdotus. Junnuvuosina oli syttynyt kipinä pelaamiseen, mutta taloudellinen puoli ja kokonaisuus arvelutti. Sen takia alun perin lähdin kouluun. Sitten tuli ehdotus, että pääsisin valmentamaan ja sitä kautta pelaamaan.”

 

”Yhdysvalloissa kössi ei ole ehkä köyhien laji.”


Soini kertoo, että 3–4 vuotta valmennus täytti suuren osan päivistä ja meni välillä jopa oman pelaamisen edelle. Nykyään pelaamisen rahoittamisena toimiva valmennus on selvästi sivuosassa.

”Teen enemmänkin keikkatyötä. Valmentajani järjestää hommia silläkin ajatuksella, ettei häiritse omaa treenaamista. Olen esimerkiksi käynyt yhden perheen luona, jonka 14-vuotias tyttö on ikäluokkansa tilastoviitonen Yhdysvalloissa. Voin olla viikon verran perheen luona, ja treenaan tytön kanssa kahdesti päivässä. Se on hirveän hyvä diili minulle ja heillekin.”

Yksi perhe asuu Cincinnatissa.

”Muistan, kun menin sinne ensimmäisen kerran syyskuussa, kun oli vielä aika lämmin. Naapurusto oli suoraan kuin Desperate Housewivesta [tv-sarja Täydelliset naiset], talot järkyttävän kokoisia, pihat vihreät ja nurmikot leikattu. Tuntui, kuin olisin ollut jossain leffassa. Yhdysvalloissa kössi ei ole ehkä köyhien laji.”

Jos squashista haluaisi hyvän tilin, olisi valmentaminen huomattavasti helpompi ja varmempi tapa kuin pelaaminen. Maailman terävimmällä huipulla voi päästä 150 000–200 000 euron ansioihin, mutta top-10:n ulkopuolella säästöön ei jää enää kovin paljon.

Soini sanoo, että voisi nähdä itsensä valmentajana, kun aktiiviura on ohi. Tällä hetkellä silmissä siintää uran parhaan rankingin parantaminen ainakin muutamalla ratkaisevalla sijoituksella ja nouseminen 48 parhaan joukkoon.

”Isoissa kilpailuissa on 48 pelaajan kaavio. Niitä kisoja on noin kerran kuukaudessa, ja sinne pääsemällä saisi jo 1 200 euroa, vaikka häviäisi heti. Nyt on hankala rankingpaikka, pitäisi nopeasti nousta muutama sija.”

 

”Olen alkanut nauttia siitä, että tulee voimaa ja fitimmäksi.”


Tavoitteen saavuttamiseksi Soini harjoittelee määrätietoisesti.

Suomessa ollessaan Soini keskittyy erityisesti fysiikan parantamiseen. Hän arvioi lajin muuttuneen kymmenessä vuodessa fyysisemmäksi ja suurimman kehityskohteensa löytyvän nimenomaan fysiikasta.

”Suurimmaksi osaksi treenaan kahdesti päivässä. Kesän jälkeen olen alkanut pitämään fysiikkatreeneistä. Olen alkanut nauttia siitä, että tulee voimaa ja fitimmäksi. Aukeaa pelikin samalla, kun pääsee paremmin pallolle ja ehtii enemmän.”

”Fysiikan treenaaminen toimii myös henkisenä juttuna, muuten ei ole ollut kovin paljon henkistä valmennusta.”

Kuten kaikessa huippu-urheilussa, on korvien välin oltava kunnossa myös squashissa. Soini sai kokea sen katkeralla tavalla viime syksynä MM-kisoissa Kairossa. Maailmanlistalla sijalla 20 ollut Egyptin Zeina Mickawy pudotti Soinin ensimmäisellä kierroksella lukemin 3–1 (13–11, 5–11, 11–3, 12–10).

”Johdin ensimmäistä erää 10–4, mutta hävisin sen. Voitin toisen erän, ja neljättäkin johdin ehkä 9–4. Se oli periaatteessa minun otteluni. Olin mielestäni parempi pelaaja, mutta tilanne oli uusi. Olin laittanut itselleni hirveästi paineita, koska voitolla olisin todennäköisesti noussut top-50:een. En oikein pystynyt käsittelemään sitä.”

Soini onkin kehittänyt tapoja pysyä henkisesti valppaana ja ammentaa itseluottamusta 62,4 neliön lasikoppiin astelevien vastustajien edessä. Yhdessä vaiheessa Soini kirjoitti ennen otteluita käteensä tekstin ”champions are assholes”, muistutuksen, että mestarit ovat paskiaisia .

”Eivät huiput ole kentällä kovin mukavia, eikä sieltä kukaan kavereita hae. Voiton eteen pitää tehdä se, mitä pitää. Kentän ulkopuolella ei kuitenkaan tarvitse olla paha ihminen. Kentällä pitää olla tarkkana, ettei tee mistään henkilökohtaista. Ei tarvitse vihata, silloin on tunteet pelissä. Pitää olla neutraali.”

 

”Jos squashista haluaisi hyvän tilin, olisi valmentaminen huomattavasti helpompi ja varmempi tapa kuin pelaaminen.”


Nykyään teksti on vaihtunut uuteen mantraan, mutta ajatus on sama.

Iskulauseen ”mä tuhoan sut” käyttö alkoi viime vuoden joukkue-EM-kisoista. Suomi varmisti nousunsa ykkösdivisioonaan toiseksi viimeisessä ottelussa Tšekkiä vastaan, kun Soini ja Riina Koskinen voittivat ottelunsa.

”Mokista kisojen aikana tulee joukkueen sisäisiä rikkeitä, ja turnauksen päätteeksi eniten rikkeitä kerännyt saa rangaistuksen. Tšekkiä vastaan sovittiin, että jos alkukättelyssä sanot vastustajalle suomeksi, että ’mä tuhoan sut’, niin saat yhden rikkeen pois. Siitä tuli sellainen uusi juttu, lähden tuhoamaan. En sano sitä suoraan vastustajalle, mutta saatan laittaa kavereille Snapchatissa, että tunnin päästä taas tuhoan.”

Seuraavan kerran Soinin tuhoja voi seurata Suomessa tammi–helmikuun vaihteessa Mikkelissä järjestettävässä ammattilaisturnauksessa. Hän osallistuu myös helmikuun puolivälissä SM-kisoihin Helsingissä.

Vuodenvaihteessa Soini vietti kuukauden Suomessa. Ennen Mikkeliä hän matkusti New Yorkiin 50 000 dollarin turnaukseen, jossa tuli tappio maailmanlistan sijalla 36 olevalle Ranskan Melissa Alvesille erin 0–3. Alves oli samoin numeroin parempi myös viime syksynä EM-kisojen puolivälierissä.

Mikkelin ja Helsingin kisojen välissä puolestaan olisi tarkoitus suunnata St. Louisiin 20 000 dollarin kisaan.

”Mikkelissä olen nelossijoitettu. Se olisi kiva voittaa, ja SM-kisatkin olisi kiva voittaa.”

Squashammattilaisen arkeen kuuluu jatkuva matkustaminen. Rankingin nousu helpottaisi suunnittelua, kun kalenterin rungoksi saisi soviteltuja isoja kisoja. Yhdysvalloissa Soinin tukikohta on vaihtumassa New Yorkista Floridan Boca Ratoniin, jonne valmentaja El Hindi on muuttanut.

”Olen ollut Nykissä viisi vuotta, ja olen itse niin auringon perään, että Florida ei häiritse yhtään.”

Suomikin on alkanut tuntua aiempaa houkuttelevammalta.

”Ensimmäiset neljä vuotta ei harmittanut olla poissa, mutta viimeisen vuoden aikana olen kyllä viihtynyt Suomessa aika hyvin”, Soini sanoo.

Esimerkiksi viime vuonna kesäloma venyi kuukaudesta koko kesäksi.

”Nuorempana sitä vain paineli menemään, mutta nyt on alkanut kaivata perhettä ja kavereita. Kyllä Jenkeissä välillä oli vähän yksinäistä.”

”En välttämättä halua koko vuotta asua Suomessa, ehkä puolet ja puolet.”

Squashin Savcor Finnish Open 29.1.–2.2. Mikkelissä, SM-kisat 14.–16.2. Helsingissä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Emilia Soini


 Ikä: 24

 Seura: Espoo Squash Rackets Club

 Sijoitus maailmanlistalla: 54

 Paras saavutus: EM-kisojen puolivälieräpaikka vuonna 2019

 Palkinnot: Valittiin squashin vuoden pelaajaksi 2020

 Muuta: Valmentaa 12-vuotiasta pikkuveljeään, joka aloitti squashin viime vuonna.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää