Urheilu

Kiira Korpi kommentoi luistelukohua HS:lle: Paha käytös on tuomittava ja valmentajan on kannettava siitä vastuu

Kilpauransa päättänyt taitoluistelija kummeksuu, miksi valmentajan huonoon käytökseen on puututtu vasta pakon sanelemana.

Entinen taitoluistelija Kiira Korpi on seurannut tarkasti Suomessa vellovaa keskustelua muodostelmaluistelijoihin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä.

Korpi pitää HS:n haastattelussa erikoisena, että nyt esille nousseet valmennusongelmat olisivat tulleet yllätyksenä tai että kurinpitotoimet eivät olisi olleet ajan tasalla.

”Kaikkiin on havahduttu pakon sanelemana. Tuntuu, että toimintamekanismit eivät ole olleet valmiina”, Korpi sanoo puhelimitse New Yorkista.

Suomen Taitoluisteluliitto langetti viime perjantaina Helsingfors Skridskoklubbenin (HSK) valmentajalle Mirjami Penttiselle vuoden pituisen liiton alaista kilpailutoimintaa koskevan kilpailukiellon asiattoman käytöksen vuoksi.

Liiton kurinpitolautakunnan mukaan Penttinen on käyttänyt toistuvasti epäasiallista kieltä valmennettaviaan kohtaan, huutanut ja nöyryyttänyt.

Päätöstä edelsi Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin käynnistämä tutkinta Penttisen toiminnasta sen jälkeen, kun entiset muodostelmaluistelijat olivat kertoneet kokemuksistaan Et ole yksin -palvelun kautta.

Kurinpitolautakunta ei ole julkistanut Penttisen kilpailukiellon päätöstä. Siihen Korpi ei osaa ottaa kantaa.

HSK:n hallitus erosi yllättäen sunnuntaina ja kertoi siitä tiedotteella maanantaina.

”Tuntuu, ettei kenellekään ole vastuuta. Liitto sysää vastuun seuralle. Seurassa ei ole osaamista, ammattitaitoa tai kykyä ottaa vastuuta. Kaikki ovat tiukassa tilanteessa. Asiaan ei ole yksioikoista ratkaisua”, Korpi sanoo.

Hänen mukaansa seuran vanhemmilla on vastuu koota uusi hallitus, joka päättää valmentajan kohtalosta.

”En tiedä, voiko tilanne ratketa ilman, että apua tulee joltakin korkeammalta taholta, joka priorisoi lasten ja nuorten turvallisuuden”, Korpi sanoo.

Mitä mieltä olet Taitoluisteluliiton toimista?

”Hyvä kysymys on, mitä olisi voitu tehdä aikaisemmin? Asiasta on keskusteltu jo vuosia sitten seurassa ja liitossa, mutta se ei ole johtanut toimiin. Pitää keskittyä siihen, ettei huonoa käytöstä enää sallita”, Korpi sanoo.

Korpi muistuttaa, että Suomi on sitoutunut noudattamaan YK:n lapsen oikeuksien sopimusta.

”On tärkeää, että keskustelua laajennetaan koskemaan lasten ja nuorten oikeuksia urheiluseuroissa. Ei puhuta vaan valmentajan oikeuksista, jotka nekin ovat tärkeitä.”

Mitä mieltä olet Mirjami Penttisestä valmentajana ilmi tulleiden seikkojen perusteella?

”En toivo kellekään pahaa, mutta paha ja huono käytös on tuomittava ja siitä on kannettava vastuu.”

Muuten Korpi ei halua enää jatkaa keskustelua yksittäisen valmentajan valmennusmenetelmistä.

”Yleisesti voi sanoa, että Suomessa ja maailmalla on menossa valmennuskulttuurin radikaali muutos. Osa on perinteisen urheilukasvatuksen kannalla, osa ihmisläheisen ja kokonaisvaltaisen urheilukasvatuksen kannalla. Eletään mielenkiintoisia aikoja.”

Korpi on saanut paljon viestejä urheilevilta tytöiltä ja naisilta, mutta ei juuri lainkaan pojilta ja miehiltä. Se kummastuttaa kilpauransa päättänyttä luistelijaa.

”On hälyttävää huomata, että 98 prosenttia viesteistä on tytöiltä. Se asettaa ison kysymyksen, miksi näin on? Kovuuden ja maskuliinisuuden normi on niin tiukka, ettei pojilla ole tilaa haavoittuvuuden kokemiselle”, Korpi tulkitsee saamaansa palautetta.

Korven mukaan urheilussa suurimpia uhreja ovat ne, jotka eivät pysty itse myöntämään, että kaltoinkohtelua on tapahtunut.

”Jos sen myöntää, voi muuttua uhrista selviytyjäksi. En usko, että henkinen väkivalta tai muu epäasiallinen käytös rajoittuu vaan taitoluisteluun tai voimisteluun. Jalkapallossa ja jääkiekossa on omat haasteensa.”

Korpi tuntee joitakin entisiä luistelijoita HSK:n muodostelmaluistelujoukkueista, joita Penttinen on valmentanut.

”Olemme pitäneet jonkin verran yhteyttä. Tämä on ollut heille haastavaa aikaa.”

Omiin kokemuksiinsa viitaten Korpi muistuttaa, että valmentajasta tulee usein urheilijalle kuin toinen vanhempi ja auktoriteetti. Valmentajan vastuu on silloin erikoisen suuri.

”Valmentajan valta-asetelmaan pitää kiinnittää huomiota. Hänellä on ikään kuin avaimet nuoren urheilijan unelmien toteuttamiseen. Vastuu on siksi erityisen suuri ja herkkä.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikahakijan tuomisesta Suomeen

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää