Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pysyy yhä hyllytettynä, seuran hallitus erosi kiistaan hänen asemastaan - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pysyy yhä hyllytettynä, seuran hallitus erosi kiistaan hänen asemastaan

Luisteluseura HSK:n hallitus erosi viime sunnuntaina. Syynä eroon olivat näkemyserot liittyen kilpailukiellon saaneen valmentaja Penttisen asemaan.

Mirjami Penttinen on toiminut HSK:n muodostelmaluistelijoiden päävalmentajana. Edustusjoukkue Team Unique voitti MM-kultaa Penttisen valmennuksessa vuonna 2013. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Julkaistu: 29.1. 11:18, Päivitetty 29.1. 15:35

Muodostelmaluistelujoukkue Team Uniquen päävalmentaja Mirjami Penttinen pysyy yhä hyllytettynä tehtävästään, kertoo hänen seuransa Helsingfors Skriddskoklubb (HSK).

HSK:n hallitus erosi viime sunnuntaina Penttisen asemaan liittyvien erimielisyyksien takia. Tuoreessa tiedotteessaan seura selvittää hallituksen eron taustoja.

Hallitus totesi, että se ei nauti seuran jäsenten luottamusta, ja päätti siksi erota.

”Kuten mediastakin on saatu lukea, seurassa on erilaisia näkemyksiä päävalmentajan mahdollisuudesta jatkaa tehtävässään”, HSK:n hallitus kirjoittaa tiedotteessaan.

”Hallitukselle tuotiin esiin tyytymättömyys seuran hallituksen päävalmentajaa koskeviin päätöksiin. Nämä näkemyserot olivat syynä myös siihen, että hallitus totesi sunnuntaina kokouksessaan, ettei sillä ole edellytyksiä jatkaa tehtävässään, koska se ei nauti seuran jäsenten luottamusta.”

Tiedotteessa ei yksilöidä tarkemmin erimielisyyksiä. Hallituksen entinen puheenjohtaja Pirjo Hellä ei ole vastannut HS:n tai muiden medioiden kysymyksiin, vaan seura julkaisi tiedotteen.

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta langetti Mirjami Penttiselle 17. tammikuuta vuoden kilpailukiellon urheilun eettisten sääntöjen rikkomisesta. Päätöksen mukaan Penttinen oli käyttänyt toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä.

HSK hyllytti viikko sitten maanantaina Penttisen tehtävästään toistaiseksi.

Taitoluisteluliitto kehotti HSK:ta suhtautumaan asiaan ”vastaavalla vakavuudella ja harkitsevansa työnantajan roolissaan toimenpiteet huolellisesti” sekä antamaan selvityspyynnön toimenpiteistä.

Penttisen aseman käsittely siirtyy uudelle hallitukselle, joka valitaan ylimääräisessä kokouksessa 11. helmikuuta.

”Uusi hallitus vastaa myös Suomen Taitoluisteluliiton vaatimaan lisäselvitykseen. Päätös vapauttaa päävalmentaja Mirjami Penttinen tehtävistään toistaiseksi on voimassa edelleen.”

Entinen taitoluistelija Kiira Korpi sanoi HS:n haastattelussa, että nyt urheilijoiden vanhemmilla on vastuu koota uusi hallitus, joka päättää valmentajan kohtalosta.

Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo vahvisti HS:lle viime viikolla, että päätöksen taustalla on myös Ylen uutisoima, järkytystä herättänyt huutorinki.

Eronnut hallitus esitti pahoittelunsa seuran jäsenille tapahtumista.

”Olemme erityisen pahoillamme niiden puolesta, jotka ovat joutuneet kohtamaan julkisuudessa ja raportissa esille nousseita asioita. Olemme myös pahoillamme, että tällaista on päässyt tapahtumaan omassa seurassamme.”

”Meille on tärkeää, että työtä tehdään lasten ja nuorten hyväksi ja heidän ehdoillaan ja että jokainen saa harrastaa ja kilpailla turvallisessa ja innostavassa ympäristössä.”

Mirjami Penttinen on kiistänyt asianajajansa Petteri Sotamaan välityksellä syytökset ja kertonut vievänsä asian eteenpäin. Sotamaan mukaan kurinpitolautakunnan päätös ”on sekä oikeudellisesti että näytön arvioinnin osalta yksipuolinen ja väärä. ”

Kiira Korpi kommentoi luistelukohua HS:lle: Paha käytös on tuomittava ja valmentajan on kannettava siitä vastuu

Kokenut juristi Olli Rauste ihmettelee Taitoluisteluliiton salauspäätöstä: ”Olisi tärkeää tietää, missä kulkee se raja, jonka yli valmentaja ei saa mennä”

Olympiakomitean urheilija­valiokunta luistelukohusta: ”Jokainen väärin tai väkisin urheilun alttarille uhrattu nuoruus on liikaa”

Luisteluvalmentaja Mirjami Penttisen seuran hallitus erosi yllättäen: syynä seuran jakautuminen kahteen leiriin – Taitoluisteluliitto vaatii lisäselvityksiä epäkohtien korjaamiseksi

Luistelututkinnan todistaja kertoo HS:lle, mitä kuulemisissa tapahtui: Mirjami Penttisen ”kohtaaminen silmästä silmään oli raskasta”

Taitoluisteluliitto sai tietoja valmentaja Mirjami Penttisen toiminnasta jo keväällä 2017 – ”Tuolloin puuttumisellamme ja sitä seuranneilla toimenpiteillä ei ollut riittävää ja toivottua vaikutusta”

Helsinki reagoi nopeasti luistelijoiden nöyryyttämiseen: Mirjami Penttisen seuralta voidaan periä takaisin avustuksia

Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

Taitoluisteluliitto: Mirjami Penttisen rankaisemiselle on pätevät perusteet – huutorinki on totta, mutta lasten suojelemiseksi kurin­pito­päätöksen koko sisältöä ei julkaista

Mirjami Penttisen hyllytys repi hänen valmentamiensa luistelu­joukkueiden vanhemmat kahteen leiriin: toiset haluavat erottaa Penttisen, toiset puolustavat

Seuraa uutisia tästä aiheesta