Urheilu

HJK-tähti Rasmus Schüller myöntää, että varusmiespalvelus melkein kolmikymppisenä on erikoinen kokemus

”Varusmiespalveluksen ymmärtää historiamme ja nykypäivän geopoliittisen tilanteen takia”, lokakuusta palveluksen aloittanut Schüller sanoo.

Veikkausliigan mestarisuosikiksi HJK nousi viimeistään siinä vaiheessa, kun se teki sopimukset paluumuuttajien Rasmus Schüllerin, 28, ja Lucas Lingmanin, 22, kanssa. Kaksikko oli Klubissa viimeksi kaudella 2017. Klubin onni oli, että kummankin ulkomaan siirto jäi toteutumatta.

Schüllerillä oli pitkään aikeena siirtyä Ruotsin Allsvenskaniin, jos hän olisi löytänyt itselleen seuran Tukholmasta.

”Yritin päästä Tukholmaan pelaamaan, koska tyttöystäväni asuu ja opiskelee siellä. Olisi ollut kiva asua yhdessä siellä. Kun siirto Tukholmaan ei onnistunut, HJK oli heti seuraava vaihtoehto.”

Hän suhtautui luottavaisesti, että olisi sopinut johonkin tukholmalaiseen seuraan. Hän arvelee, että ei ehkä pelaajaprofiililtaan sopinut seuroihin.

Schüller oli yksi A-maajoukkueen päävalmentajan Markku Kanervan luottopelaajista parin viime vuoden aikana. Ennen seuravalintaansa Schüller soitti Kanervalle ja kysyi, olisiko Veikkausliigassa pelaamisesta haittaa maajoukkueuralle.

”Hän antoi lyhyen vastauksen, että maajoukkueessa on koko ajan ollut mukana pelaajia Veikkausliigasta. Tärkeintä on, että pelaisin ja olisin pelivireessä. Olen aika pitkään ollut mukana maajoukkueessa ja antanut näyttöjä kyvyistäni.”

Schüller siirtyi ensimmäisen kerran helmikuussa 2012 FC Hongasta Klubiin ja pelasi neljä perättäistä kautta HJK:ssa. Toinen siirto oli lainasiirto Minnesotasta elokuussa 2017.

”Uskon, että tämä on viimeinen kerta, kun teen paluun tänne.”

Schüller on kuntoillut viime aikoina Santahaminan kasarmilla. Hän on suorittanut lokakuusta alkaen varusmiespalvelusta Urheilukoulussa, ja palvelus päättyy maaliskuun lopussa. Kauden lähestyessä hän pääsee enemmän urheilukomennuksille.

”Olemme etuoikeutettuja, että saamme suorittaa Urheilukoulussa varusmiespalveluksen, mutta ei se ole ihan tavallinen valmistautuminen kauteen.”

Hän myöntää, että varusmiespalvelus melkein kolmikymppisenä on erikoinen kokemus. Hermot eivät ole menneet, mutta ihmettelyä on riittänyt.

”Aika usein olen kysynyt mielessäni miksi. Pitää vain hyväksyä se, koska se on lyhyt ajanjakso. Sitten sitä on valmis poikkeustilanteisiin.”

Mietitkö varusmiespalveluksen tarkoitusta?

”Varusmiespalveluksen ymmärtää historiamme ja nykypäivän geopoliittisen tilanteen takia. Totta kai olen pasifisti ja toivon, että maailmassa ei tarvittaisi maanpuolustusta, mutta se on realiteetti. Euroopassa tälläkin hetkellä soditaan. Jos ei ole minkäänlaista puolustusta, joka on valmis tilanteen sattuessa, riski siitä, että meillekin sattuu tuollaista on entistä korkeampi. Ei valtiot huvikseen tuollaista instanssia ylläpidä.”

Toinen keskikenttäpelaaja, Lucas Lingman palaa kahden Rovaniemellä vietetyn vuoden jälkeen henkisesti kypsempänä pelaajana Klubiin. Rovaniemellä hän pelasi niin hyvin, että HJK maksoi HS:n tietojen mukaan 150 000 euroa entisestä pelaajastaan RoPSille. Rovaniemelle siirryttyään hän kritisoi HJK:n valmennusta ja sanoi tunteneensa olleensa Klubissa robotti, joka sai tehdä vain tiettyjä asioita.

”Voi olla, että vaikutti siltä kuin olisin lähtenyt HJK:sta ovet paukkuen. Ehkä suuntasin kritiikkini enemmän peliajasta päättäville. Sanotaan, että olin turhan katkera silloin. Se meni nuoruuden piikkiin.”

Hän sanoo kasvaneensa ihmisenä ja pelaajana.

”Varmaan se näkyy itseluottamuksena kykyihin. Ehkä vähän on tullut fyysisyyttäkin lisää.”

Syksyllä hän oli lähtökuopissa valmiina siirtymään ulkomaille, mutta kahdesta vaihtoehdosta hän valitsi Klubin.

”Halusin jättää väliin siirron ulkomaille. Halusin tulla tänne, pelata hyvin, voittaa mestaruuden ja olla täällä liigan parhaimpia pelaajia.”

Viime kaudelle HJK epäonnistui joukkueenrakentamista. Siitä puuttui laatua, maalintekotaitoa ja johtavia pelaajia. Lingmanin mukaan tilanne näyttää nyt hyvältä.

”Pukukoppi on paremmalla mallilla kuin ehkä aiemmin. Kaikki tulevat hyvin toistensa kanssa toimeen.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Lidl tekemässä täyskäännöstä: Valmistelee omaa etuohjelmaa vastaukseksi S-etukortille ja Plussa-kortille

  4. 4

   Koronavirus on jo levinnyt Pohjois-Koreaan, kertovat lähteet: Epidemia suljetussa valtiossa voisi olla tuhoisa

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  5. 5

   Suomi sai uuden Michelin-ravintolan: Inarille yksi tähti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  6. Näytä lisää