Huippuaituri Elmo Lakka, 26, sairastui parantumattomasti: ”Kaikki asiat eivät aina näy päälle päin” - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Huippuaituri Elmo Lakka, 26, sairastui parantumattomasti: ”Kaikki asiat eivät aina näy päälle päin”

Lakka kertoo sairastuneensa haavaiseen paksusuolentulehdukseen.

Elmo Lakka edusti Suomea myös EM-kisoissa Berliinissä vuonna 2018. Hän oli omassa välierässään viides ja karsiutui finaalista. Kuva: Vesa Koivunen

Julkaistu: 29.1. 20:38, Päivitetty 30.1. 15:41

Miesten 110 metrin aitojen viisinkertainen Suomen mestari Elmo Lakka on sairastunut haavaiseen paksusuolentulehdukseen, eli colitis ulcerosaan. Lakka kertoo asiasta Instagramissa julkaisemassaan päivityksessä. Kyseessä on parantumaton sairaus.

Tulehduksellisia suolistosairauksia on kaksi, haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti. Niitä kutsutaan yhteisellä nimellä IBD (Inflammatory Bowel Diseases). IBD-sairauksista kärsii Suomessa jo yli 50 000 ihmistä, ja määrä kasvaa.

”Oireina ripuli, veriset ja limaiset ulosteet sekä ulostamista edeltävät vatsakivut. Veriripulin jatkuessa anemia ja väsymys ovat yleisiä. Omat oireeni eivät onneksi ole pahimmasta päästä. Parantavaa hoitoa tautiin ei ole, mutta lääkityksen avulla oireet saadaan usein hallintaan”, Lakka kirjoittaa.

Lue lisää: Suomalaisten vatsat ovat rikki, mutta miksi? Tämä kattava tiedejuttu kertoo, mikä on mennyt vikaan ja miten oman vatsansa hyvinvointia voi edistää

Lakka, 26, sanoo, että tähtäin on edelleen ensi kesän Tokion olympialaisissa.

”Tämän ulostulon tarkoitus ei ole voivotella omaa kohtaloani, sillä mä oon sinut tämän asian kanssa. Haluan tuoda näkyvyyttä tällä näkymättömälle sairaudelle ja näyttää, että urheilua ja elämää ylipäätään pystyy ammattimaisesti toteuttaa ilman suurempia ongelmia.”

”Tärkeää on mun mielestä pystyä avoimesti käymään keskustelua aroistakin aiheista ja asioista. Puhutaan asioita suoraan, eikä kaunistella niitä. Se varmasti auttaa meitä ymmärtämään toisiamme paremmin. Kaikki asiat eivät aina näy päälle päin.”

Lakka juoksi viime kesänä ennätyksensä 13,49 ja erikoisten vaiheiden jälkeen kutsun Dohan MM-kisoihin. Kisoissa hän ei kuitenkaan onnistunut vaan karsiutui jatkosta juostuaan alkuerässä 13,73.

Lue lisää: Lasten tulehdukselliset suolistosairaudet ovat lisääntyneet hälyttävästi – Probioottien syöminen ei auta suojelemaan lasta IBD-sairauksilta, sanoo professori

Suomalaisurheilijoista IBD-sairauksista on puhunut etenkin jääkiekkoilija Teemu Ramstedt. Liigassa SaiPaa edustava Ramstedt on perustanut IBD Cycling -pyöräilyseuran, jonka puheenjohtajana hän toimii.

Ramstedt sanoi HS:n haastattelussa vuonna 2019 haluavansa vaikuttaa asioihin, ja tässä oli yksi mahdollisuus.

”Halusin tuolloin antaa enemmän pyöräilylle, ja siitä syntyi ajatus yhdistää nämä kaksi asiaa. Päätin ruveta lisäämään pyöräilyn kautta IBD-tietoisuutta, jotta siitä tulee pitkäjänteisempää.”

Lakan sairaudesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Elmo Lakka oli lounaalla, kun sai yllättäen kutsun Dohan MM-kisoihin

Elmo Lakka sai sittenkin kutsun MM-Dohaan vain viikkoa ennen kisojen alkua: ”Aikamoinen pesukonekokemus”

Jääkiekkoilija Teemu Ramstedt astui ulos kuplastaan koska haluaa vaikuttaa – hän perusti pyöräilyseuran levittääkseen tietoa sairaudestaan