Olympiakomitea vastaa Kiira Korven kritiikkiin, jatkossa urheiluliitto voi menettää tukirahaa väärinkäytösten takia - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Olympiakomitea vastaa Kiira Korven kritiikkiin, jatkossa urheiluliitto voi menettää tukirahaa väärinkäytösten takia

”Rangaistus oli voimassa olevien sääntöjen mukainen”, kommentoi Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen Taitoluisteluliiton Penttiselle langettamaa rangaistusta. Urheilulajien valtionapujärjestelmä uudistuu ensi vuonna. Jos vastuullisuus ei täyty, laji voi menettää valtionapua.

Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen. Kuva: Viena Kytöjoki

Julkaistu: 31.1. 2:00, Päivitetty 31.1. 20:29

Onko suomalaisessa urheiluvalmennuksessa ylitetty kynnys, josta ei ole paluuta?

Onko meneillään radikaali muutos, jossa ihmisläheinen ja urheilijakeskeinen valmennusmenetelmä ohittaa perinteisen kovan linjan suorituskulttuurin, mihin uransa lopettanut taitoluistelija Kiira Korpi viittasi HS:n haastattelussa?

”Muutos on ollut käynnissä jo pitkään, mutta se vie aikansa”, Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen sanoo.

Keskustelu valmennuskulttuurista roihahti liekkeihin sen jälkeen, kun paljastui, että Helsingfors Skridskoklubbin (HSK) valmentaja Mirjami Penttinen oli käyttäytynyt epäasiallisesti valmennettaviaan kohtaan ja nöyryyttänyt heitä.

HS:n haastattelussa Korpi sanoi, ettei hän toivo kenellekään pahaa, mutta valmentajan huono käytös on tuomittava ja siitä on kannettava vastuu.

Salonen toivoo, että jatkossa löydettäisiin vielä konkreettisempia keinoja, joilla valmennuskulttuurin muutosta vauhditetaan ja kiihdytetään.

Pelkät oppaat ja koulutustilaisuudet eivät enää riitä. Valistustyötä on tehtävä nykyistä päättäväisemmin.

”Jos halutaan nopeuttaa muutosta, on mentävä entistä lähemmäksi yksittäisiä ryhmiä, joukkueita ja valmentaja-urheilijapareja. Urheiluyhteisön ja opetusministeriön on löydettävä siihen lisää voimavaroja ja paljon ihmisiä, mutta tahtotilaa on”, Salonen sanoo.

Suomen Taitoluisteluliitto langetti aiemmin tammikuussa Penttiselle vuoden pituisen liiton alaista kilpailutoimintaa koskevan kilpailukiellon.

Korpi piti toimia riittämättöminä, kun asiasta on keskusteltu liiton ja seuran sisällä jo vuosia.

Korpi on arvostellut olympiakomiteaa saamattomuudesta ja vastuun sysäämisestä seuralle.

Salonen on eri mieltä. On edetty pykälien mukaan.

”Rangaistus oli voimassa olevien sääntöjen mukainen. Ymmärrän kuitenkin myös ne kommentit, miksi selvittely kesti niin kauan ennen kuin tehtiin sitä taikka tätä. On todella valitettavaa, että tällaista pääsee tapahtumaan urheilussa ja liikunnassa. Siitä me kaikki toimijat olemme pahoillamme”, Salonen sanoo.

Valmentaja Mirjami Penttinen on asetettu vuoden kilpailukieltoon. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta ei ole julkaissut valmentajan kilpailukieltoon johtavaa päätöstä. Myöskään Salonen ei ole sitä nähnyt.

Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo vahvisti HS:lle viime viikolla, että päätöksen taustalla on myös Ylen uutisoima, järkytystä herättänyt huutorinki.

”On mahdotonta sanoa, mikä on riittävä rangaistus, kun ei tiedetä, miltä pohjalta päätös on tehty. Urheilijat ja vanhemmat vaativat ehdottoman luottamuksen asian käsittelyyn. Se oli ehdoton vaatimus, että huolellinen tutkimus voitiin tehdä”, Salonen sanoo.

Vuoden kilpailukielto perustuu voimassa olevaan rangaistussäädökseen.

Vaikka tapaus on ilmeisen törkeä, sillä voi olla myös positiivisia seurauksia. Penttisen tapaus voi hillitä ja estää muita valmentajia käyttäytymästä huonosti.

Salonen toivoo, että tapauksen julkinen käsittely myös rohkaisee kaikkia toimijoita nostamaan epäkohtia esiin ja kehittämään toimintakulttuuria avoimemmaksi kuin nykyään.

”Olemme vaativan kokonaisuuden äärellä, missä kynnys ylittyy, jos valmennuksessa on tehty eettinen rikkomus”, Salonen sanoo.

Kiira Korpi on kritisoinut Olympiakomiteaa Mirjami Penttisen tapauksen hoidossa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Yhden valmentajan ylilyönti ei saisi Salosen mukaan vaikuttaa urheilulajin valtionapuun, jos sääntöjä ei muuteta.

Opetusministeriö on uusimassa urheilun valtionapukriteerejä ensi vuonna. Uudessa esityksessä 15 prosenttia valtionavusta liittyy vastuullisuuteen.

”Uudessa systeemissä on loogista, että jos kriteerit eivät täyty tai liitto ei tee työtään, se näkyy valtionavun määrässä”, Salonen sanoo.

Jotta lapsi ei niin sanotusti menisi pesuveden mukana, vaativa fyysinen valmennus on eri asia kuin urheilijaa henkisesti nöyryyttävä valmennus.

”Oleellista on erottaa nämä ulottavuudet valmennuksessa. Fyysisesti vaativa valmennus on normaalia urheilussa. Se ei aina tunnu hyvältä ja tekee pahaa, mutta on osattava olla vaativa positiivisella ja kannustavalla tavalla”, Salonen huomauttaa.

Viime vuonna Suomen Voimisteluliitto käynnisti Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin selvityksen perusteella valmentaja Titta Heikkilään kohdistuvat kurinpitotoimet.

Selvityksen jälkeen Voimisteluliiton kurinpitovaliokunta ei antanut Heikkilälle toimitsijakieltoa. Liitto ei perustellut päätöstään, koska se oli vapauttava.

”Heikkilän ja Penttisen tapauksen välillä on iso ero. Toinen johti toimitsijakieltoon, toinen ei”, Salonen sanoo.

On myös hyvä muistaa, että valmentajalla on oikeus jatkaa työtään sitten, kun rangaistus on kärsitty.

Kiira Korpi kommentoi luistelukohua HS:lle: Paha käytös on tuomittava ja valmentajan on kannettava siitä vastuu

Kiira Korpi avautuu Facebook-videossaan kohun nostattaneesta muodostelma­luistelu­tapauksesta: ”Raakaa henkistä väkivaltaa, simputusta”

Taitoluisteluliitto: ”Kiitämme niitä nuoria ja heidän vanhempiaan, joilla oli rohkeutta rikkoa vaikenemisen kulttuuri”

Luisteluvalmentaja nöyryytti ja piti haukkumisrinkejä tytöille, mutta saa jatkaa valmentamista – Psykologian tohtori: ”Tällainen käytös on vahingollista aikuisellekin”

Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

Luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pysyy yhä hyllytettynä, seuran hallitus erosi kiistaan hänen asemastaan