Voimistelulääkäri Nassarin seksuaalisesti hyväksikäyttämille uhreille tarjotaan lähes 200 miljoonan euron korvauksia - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Voimistelulääkäri Nassarin seksuaalisesti hyväksikäyttämille uhreille tarjotaan lähes 200 miljoonan euron korvauksia

Uhrien asianajaja pitää korvausta kohtuuttoman pienenä.

Larry Nassar toimi vuosikausia Yhdysvaltain voimistelujoukkueen lääkärinä ja hyväksikäytti satoja eri ikäisiä urheilijoita. Kuvassa Nassar oikeuden istunnossa helmikuussa 2018. Kuva: Rebecca Cook / Reuters

Julkaistu: 31.1. 22:23

Yhdysvaltain voimisteluliitto on tarjonnut 215 miljoonaa dollaria eli noin 194 miljoonaa euroa uhreille, jotka joutuivat osalliseksi voimistelujoukkueen lääkärin Larry Nassarin seksuaaliselle ahdistelulle.

Tarjous julkistettiin 76-sivuisena selvityksenä Etelä-Indianan konkursseihin keskittyvässä oikeudessa. Maksulla on tarkoitus saada vahingonkorvausmaatimukset hoidettua laajassa jutussa, joka on koskenut yli 300 ihmistä.

Nassar toimi vuosikausia Yhdysvaltain voimistelujoukkueen lääkärinä ja hyväksikäytti satoja eri ikäisiä urheilijoita tuona aikana.

Olympiatason voimistelijat ovat osana yli 300 ihmisen nostamaa kannetta Yhdysvaltain voimisteluliittoa vastaan, kun se on laiminlyönyt asianmukaisen valvonnan Nassarin tapauksessa. Nassar on jo saanut 40–125 vuoden vankeusrangaistuksen käyttäessään hyväksi naisvoimistelijoita hoitaessaan heitä.

Yhdysvaltain voimisteluliitto toivoo välttävänsä konkurssiin ajautumisen ennen kesän lopulla alkavia Tokion olympialaisia sillä, että ehdotus hyväksytään yhteisesti.

”Meidän tavoite on ollut koko ajan saada yhteisymmärrykseen perustuva sopimus kaikkien konkurssiin hakevien osapuolten kanssa”, Yhdysvaltain voimisteluliiton puheenjohtaja Li Li Leung sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Yli 200 urheilijaa edustava John Manly sanoi New York Timesille ja Indianapolis Starille, että suunnitelma on omantunnon vastainen, jopa kohtuuton.

”Puhuttuani asikkaitteni ja muiden lakimiesten kanssa, on paljon suurempi todennäköisyys, että Donald Trump alkaa kannattaa Bernie Sandersia kuin uhrit hyväksyisivät tämän tarjouksen”, Manly sanoi.

Manlyn asikkaina ovat mm. olympiavoimistelijat Aly Raisman ja McKayla Maroney, jotka ovat myös sanoneet, ettei USA:n olympiakomitea ja Paralympiakomitea ottanut tarpeeksi vakavasti tätä ongelmaa aikoinaan.