Urheilu

Maailman kärkeä lähestyvä Emil Ruusuvuori eteni ensimmäistä kertaa ATP-turnauksen pääsarjaan: ”Ketään helppoja ei ole enää jäljellä, kun ollaan top sadassa”

Karsinnoissa ranskalaiskonkarin päihittänyt Ruusuvuori kertoo HS:lle, että korkeammalle tasolle edetessä vastustajien vahvuuksia ja heikkouksia tutkitaan yhä tarkemmin.

Tennisstara Emil Ruusuvuori, 20, antoi syöttönsä laulaa, kun hän voitti kolmannen erän katkaisupelin Ranskan Nicolas Mahut’a vastaan Montpellierin ATP-turnauksen karsinnassa.

Ruusuvuori eteni 6–3, 3–6, 7–6 (3) -voitollaan ATP-kiertueen pääsarjaan ensimmäisen kerran urallaan.

”Pelasin kyllä tosi hyvin tiebreakissa. Tuli vain yksi kakkossyöttö, mutta löin pari ässää. Sain hoidettua omat syötöt tosi hyvin”, Ruusuvuori sanoi puhelimitse Montpellieristä.

Uransa ensimmäisessä ATP-turnauksen pääsarjaottelussa Ruusuvuori kohtaa Itävallan Dennis Novakin, joka kävi Espoossa pelaamassa Davis Cupia viime syyskuussa. Silloin he eivät vielä kohdanneet, mutta nyt tulee tilaisuus.

Novak, 26, on 93:nneksi rankattu ATP-listalla ja taitava pallon käsittelijä. Davis Cupissa hän voitti Harri Heliövaaran ratkaisuottelussa erittäin tiukassa väännössä.

”Ketään helppoja ei ole enää jäljellä, kun ollaan top sadassa”, Ruusuvuori sanoi. Hänen uusi rankkauksensa on 101.

Mahut, 38, on nykyään nelinpelin erikoismies, mutta kaksinpeliurallaan hän pääsi osalliseksi ennätyksestä, jota ei koskaan rikota.

Yhdysvaltain John Isner ja Mahut pelasivat Wimbledonin ensimmäisellä kierroksella vuonna 2010 tennishistorian pisimmän ottelun, joka kesti 11 tuntia ja viisi minuuttia ja kamppailu jakaantui kolmelle päivälle. Pelkästään viides ja ratkaiseva erä venyi lukemiin 70–68 Isnerille.

”Sillä oli se yksi vaihe. On tosi hyvä verkolla ja hän tuli verkolle. Varsinaista plan b:tä (varasuunnitelmaa) ei ole. Tänään hän veti sitä yhtä ja samaa.” Ruusuvuori sanoi täysin uudesta kokemustaan.

”Toisessa erässä Mahut alkoi lyödä kämmeneltä niin isoja lyöntejä kuin vain pystyi ja tuli paljon verkolle, jopa kakkosista. Sitä kautta hän sai paljon painetta.”

”Häntä oli tosi vaikea breikata, ja hän teki hyviä juttuja kentällä.”

Kolmannessa erässä Ruusuvuori eteni yhden syötönmurron turvin 4–1-johtoon, mutta Mahut löi sen nopeasti tasoihin. Sen jälkeen mentiin tasatahtia katkaisupeliin.

Australian avointen karsinnoissa Ruusuvuori hävisi kolmannen erän katkaisupelin, mutta ei enää.

”Hyvät fiilikset. Oli tiukka matsi”, Ruusuvuori sanoi. Hänellä meni muutama päivä toipuessa Melbournen tappiosta, mutta sen jälkeen katse kääntyi eteenpäin.

Montpellieristä Ruusuvuori oli ensimmäinen pelaaja, joka ei päässyt suoraan mukaan, ja siksi piti hakea vauhtia karsinnoista.

”Hyvä saada matseja, ja nyt tulee kovempi kaveri vastaan.”

Ruusuvuori marssi melkeinpä näytöstyyliin Bendigossa Australiassa ison haastajaturnauksen loppuotteluun tammikuun alussa. Finaalissa Saksan veteraanitähti Philipp Kohlschreiber onnistui sotkemaan alakierteillä nuoren suomalaisen pelin. Vähän samalla lailla kävi Melbournessa seuraavalla viikolla.

”Mitä korkeammalle tasolle mennään sen enemmän muut kyttäävät toisten peliä, katsovat videoita ja miettivät, mikä aiheuttaa vaikeuksia.”

”Monet alkavat lyödä enemmän alakierrettä ja rikkoa rytmiä.”

Myös Mahut yritti rikkoa pelin rytmin ja saada Ruusuvuoren raiteltaan, mutta ei onnistunut.

”Nyt tuntui hyvältä. Pari viikkoa treenattiin kotona ja pari juttua kehittyi varmasti. Kämmen ja syöttö tuntuivat hyvältä.”

Karsinnan läpäiseminen tuo Ruusuvuorelle 12 ATP-pistettä ja palkintorahaa 5 416 euroa.

Ruusuvuoren selviytyminen pääsarjaan tarkoittaa, että hän on ensimmäinen suomalaistulokas ATP-kiertueella 11 vuoteen. Henri Kontinen läpäisi Tukholmassa Stockholm Openin karsinnan 2009 ja eteni pääsarjaan. Sittemmin Kontinen alkoi keskittyä nelinpeliin toistuvien jalkavaivojen pakottamana.

Sitä edellinen tulokas korkeimmalla tasolla oli Jarkko Nieminen niin ikään Tukholmassa 2001.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Amerikkalaismedia: FBI ratsannut Peter Nygårdin yrityksen toimitilat New Yorkissa

  3. 3

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  4. 4

   Suomalainen ex-työntekijä kertoo HS:lle, mitä Peter Nygårdin kodeissa ja ”hemmottelu­juhlissa” tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  3. 3

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää