Patrik Laine, Miro Heiskanen ja 13 muuta nuorta NHL-tähteä on jo saanut aivotärähdyksen kaukalossa: ”Jokainen aivotärähdys on aivoterveyden näkökulmasta haitallinen”, neurokirurgi sanoo - Urheilu | HS.fi
Miro Heiskanen lyyhistyi jään pintaan Dallasin ottelussa Buffaloa vastaan 16. tammikuuta.

Miro Heiskanen lyyhistyi jään pintaan Dallasin ottelussa Buffaloa vastaan 16. tammikuuta. Kuva: Jerome Miron / USA Today Sports

Nuorten NHL-tähtien aivot kärsivät

Patrik Laine, Miro Heiskanen ja 13 muuta nuorta NHL-tähteä ovat jo saaneet aivotärähdyksen kaukalossa. Jokainen aivotärähdys on aivoterveyden näkökulmasta haitallinen, neurokirurgi sanoo. Yksiselitteistä tutkittua tietoa toistuvien aivotärähdysten ja pitkäaikaisten terveyshaittojen yhteydestä ei kuitenkaan ole.

Julkaistu: 6.2. 2:00, Päivitetty 6.2. 19:40

Dallasin NHL-puolustaja Miro Heiskanen kaatui jäähän ruuhkatilanteessa Buffaloa vastaan pelatussa ottelussa tammikuun puolivälissä.

Tilanteen piti olla harmiton, mutta ruotsalainen Rasmus Asplund ryntäsi paikalle maila poikittain edessään ja kolhaisi Heiskasta päähän. Taisi Asplundin polvikin kolahtaa suomalaispakin kypärään.

Heiskasen, 20, sen illan peli päättyi siihen. Hän sai aivotärähdyksen. Taukoa peleistä tuli yksitoista päivää, ja ohi meni vain yksi ottelu NHL:n tähdistöviikonlopun ansiosta.

HIFK:ssa pelatessaan Heiskanen sai aivotärähdyksen vastustajan kyynärpääiskusta liigakauden kynnyksellä 2017, joten näiden pääiskujen väliin jäi melkein kaksi ja puoli vuotta.

Coloradon puolustaja Ian Cole taklasi Vancouverin nuorta ruotsalaista tähtipelaajaa Elias Petterssonia syksyllä 2018.

Coloradon puolustaja Ian Cole taklasi Vancouverin nuorta ruotsalaista tähtipelaajaa Elias Petterssonia syksyllä 2018. Kuva: Derek Cain / Getty Images

Ruotsalainen keskushyökkääjä Elias Pettersson, 21, on yksi NHL:n suurimmista nuorista tähdistä.

Pettersson sai karun tervetuliaisen sarjaan syksyllä 2018. Hänen ensimmäinen kautensa maailman kovimmassa kiekkoliigassa oli juuri päässyt vauhtiin. Menossa oli vasta uran viides ottelu.

Vancouver pelasi vierasottelussa Floridaa vastaan, kun Panthersin puolustaja Mike Matheson ajoi Petterssonin laitaa vastan erittäin kovalla taklauksella. Pettersson löi päänsä kaukalon laitaan ja putosi jäähän. Jalat eivät totelleet ensimmäisellä yrityksellä nousta ylös, vaan vasta hetken kuluttua.

Pettersson sai aivotärähdyksen ja joutui olemaan kaksi viikkoa sivussa otteluista.

Winnipegin Patrik Laine tarvitsi hoitoa Buffalon Jake McCaben taklauksen jälkeen tammikuussa 2017.

Winnipegin Patrik Laine tarvitsi hoitoa Buffalon Jake McCaben taklauksen jälkeen tammikuussa 2017. Kuva: Timothy T. Ludwig / USA Today Sports

Kiekkomaailman nuoret supertähdet ovat lähes järjestään saaneet aivotärähdyksen joko NHL:ssä tai jopa ennen sitä kotimaansa sarjoissa.

Lista on pitkä: Patrik Laine, Sebastian Aho, Auston Matthews, Rasmus Dahlin ja monet muut.

”On hyvin yleistä, että pelaaja saa aivotärähdyksen jossain vaiheessa uraa”, neurokirurgi ja dosentti Teemu Luoto sanoo.

Jääkiekossa vauhdit vain kasvavat, ja tahattomienkin törmäysten sattuessa voi jälki olla ikävän näköistä.

Toronton ykköstähti Auston Matthews sai aivotärähdyksen törmättyään joukkuetoverinsa kanssa. Taukoa tuli hänen toisella kaudellaan kaksi viikkoa.

Kuvituskuva

Laji on muuttunut vauhdikkaammaksi. Edes joustokaukalo ei pelastanut Petterssonia saamasta kovaa iskua päähänsä, mutta ilman joustokaukaloita erilaiset vammat olisivat kenties moninkertaisia.

”Toisinpäin katsoen jääkiekon kolarit ovat suurellisen näköisiä ja vauhdit sen kuin lisääntyvät”, Jari Siironen sanoo. Hän on neurokirurgi ja ylilääkäri Töölön sairaalan teho-osastolla.

”On perusteltu syy olla huolissaan niistä, mutta ei niin, että maailma olisi kaatumassa jääkiekon takia. Ei suinkaan.”

”Keskimääräisesti aivotärähdys ei tuhoa kenenkään uraa, vaan siitä toivutaan erinomaisen hyvin.”

Siironen leikkaa työkseen aivovamman saaneita potilaita, mutta yllättävää on, ettei urheilu tai edes jääkiekko työllistä sillä puolen juuri ollenkaan.

Sebastian Aho ja Jacob Slavin paiskasivat kättä Carolinan voitettua Winnipegin tammikuussa.

Sebastian Aho ja Jacob Slavin paiskasivat kättä Carolinan voitettua Winnipegin tammikuussa. Kuva: James Guillory / USA TODAY Sports

Vuosina 2010–2015 tehdyn tilaston mukaan vakavia urheiluvammoja oli seurantajakson aikana 21, kun muissa tilanteissa tulleita päävammoja oli 1 284. Iso osa oli kaatumisia, ja niissäkin usein alkoholi osana onnettomuutta.

”Urheilu ei ole ongelma teho-osastolla hoidettavista päävammoista. Se on häviävän pieni asia”, Siironen sanoo.

”Ylipäätään ainoa esille noussut laji oli ratsastus, enkä minä sitäkään tuomitse.”

Ratsastusvammat olivat hevosen selästä putoamisia ja niitä oli 21 urheiluvammasta 12. Muut lajit olivat laskettelu 3, motocross 3, jääkiekko 1, jalkapallo 1 ja koripallo 1.

Videografiikka näyttää, mitä aivotärähdys tekee aivoille:

Millainen merkitys sillä on, jos saa aivotärähdyksen lyhyen ajan kuluessa edellisestä?

”Yksittäinen aivotärähdys lisää riskiä saada uusi pään alueen vamma. Jokainen aivotärähdys on aivoterveyden näkökulmasta haitallinen, mutta monesti tällaiset vammat eivät jätä pysyviä oireita. Toistuvien aivotärähdysten sattuessa usein pohditaan onko olemassa jokin tietty lukumäärä vammoja, joita yksilön aivot ikään kuin kestävät jättämättä pysyviä oireita.”

”Yksiselitteistä tutkittua tietoa ei ole toistuvien aivotärähdysten lukumäärän ja pitkäaikaisten terveyshaittojen yhteydestä.”

”Tiedetään, että osa pelaa pitkän uran lukuisten vammojen kanssa eikä saa mitään pitkäaikaisseuraamuksia”, Luoto sanoo.

Buffalon puolustaja Rasmus Dahlin ja Tampa Bayn Ondrej Palat taistelivat kiekosta syksyllä 2019.

Buffalon puolustaja Rasmus Dahlin ja Tampa Bayn Ondrej Palat taistelivat kiekosta syksyllä 2019. Kuva: Kim Klement / USA Today Sports

Pohjois-Amerikassa ja varsinkin amerikkalaisessa jalkapallossa aivojen rappeutumisesta kertovat CTE-diagnoosit (Chronic traumatic encephalopathy) ovat nousseet viime aikoina vahvasti esille.

Taustalla on yleensä ollut pitkä ura amerikkalaisen jalkapallon parissa, ja joillakin pelaajilla jopa yli kymmenen aivotärähdystä.

Siironen sanoo, että lääketieteessä on julkaisuja, joissa aivotärähdykset lisäävät muistisairauden riskiä vanhempana, mutta myös sellaisia tutkimuksia, että niillä ei olisi korrelaatiota.

Siironen kertoo tutkimuksesta, jossa verrattiin entisten NFL-pelaajien elinikää verrokkiamerikkalaisiin ja tutkimus paljasti, että NFL-pelaajat elivät keskimäärin pidempään.

”En liikaakaan kauhistelisi”, Siironen sanoo yksittäisistä aivotärähdyksistä. ”Mutta en väheksy yhtäkään kertaa.”

Luoto on tutkinut aivotärähdyksiä ja aivovammoja kymmenen vuotta. Hän sanoo, että Suomessa ei kohista tästä CTE:stä maltillisemman median, urheilukulttuurin ja lääketieteen ansiosta.

Yhdysvalloissa CTE-tapauksia on tavattu entisillä jääkiekon tappelupukareilla ja lähinnä amerikkalaisen jalkapallon pelaajilla. USA:ssa lasketaan tapaukset jopa sadoissa.

”Yhdysvalloissa puhutaan, että CTE on suuri kansallinen ongelma ja esimerkiksi merkittävä terveysriski nuorille kontaktiurheilijoille”, Luoto sanoo. ”Tiedossani ei ole yhtäkään diagnosoitua CTE-tapausta Suomessa tai edes Pohjoismaissa.”

Kuvituskuva

Heiskasen, Petterssonin ja Matthewsin tapaukset poikkeavat täysin toisistaan, eikä mikään näistä noudattele jääkiekon vaarallisinta tilannetta, avojääntaklausta.

”Laitataklauksista puhutaan jääkiekossa paljon, mutta iso osa aivotärähdyksistä on seurausta avojääkontakteista”, Luoto sanoo. Hän on tehnyt jääkiekossa yhteistyötä Liigan kanssa ja ohjannut yhden tapauksiin liittyvän väitöskirjatutkimuksen.

Vauhtia ja taklauksia jääkiekosta ei saa eikä voida ottaa pois, mutta paljon muuta on tehtävissä.

”Pelaajien kouluttaminen ja opettaminen”, Luoto sanoo ja jatkaa: ”Harjoittelua, miten taklataan ja tilanteita otetaan vastaan.”

Luoto korostaa vammojen määrän minimoimisen tärkeyttä.

”Jääkiekossa pitäisi olla enemmän keskustelua, miksi näitä vammoja käy, ja mikä on syy taustalla. Pitkälti ne ovat pelaajien kunnioitus toisiaan kohtaan ja säännöt.”

Sääntöjä tiukentamalla ja rangaistuksia pidentämällä voi osittain hillitä kovimpia taklauksia, ja niin Liigassa tehtiinkin kesken kauden.

Toronton Auston Matthews valmistautui otteluun Arizona Coyotesia vastaan joulukuussa 2017.

Toronton Auston Matthews valmistautui otteluun Arizona Coyotesia vastaan joulukuussa 2017. Kuva: Norm Hall / Getty Images

Nuorten NHL-pelaajien aivotärähdyksiä

Miro Heiskanen, 20, Dallas Stars. Sai aivotärähdyksen Buffaloa vastaan 16.1. 2020, kun Sabresin Rasmus Asplund jyräsi poikittaisella mailalla osuman päähän. Tätä ennen aivotärähdys CHL-ottelussa HIFK:n pelaajana syksyllä 2017.

Auston Matthews, 22, Toronto. Törmäsi joukkuekaveri Morgan Riellyyn 9. joulukuuta 2017 ja sai aivotärähdyksen.

Elias Pettersson, 21, Vancouver. Floridan puolustaja Mike Matheson ajoi Petterssonin selästä laitaan 13.10. 2018 ja Pettersson menetti hetkeksi tajuntansa. Paluu kaukaloon tapahtui 24. lokakuuta.

Patrik Laine, 21, Winnipeg. Buffalon Jake McCabe ajoi Laineen pystyyn keskialueella. Törmäys tapahtui 7. tammikuuta 2017 ja Laine palasi kaukaloon 24. 1. San Josea vastaan.

Rasmus Dahlin, 19, Buffalo. Tampan Erik Cernak löi kyynärpäällä suoraan kasvoihin 25. marraskuuta. Dahlin pystyi palaamaan peleihin 12. joulukuuta.

Andrei Svetšnikov, 19, Carolina. Washingtonin Aleksandr Ovetskin taklasi hankalasta kulmasta viime keväänä. Sai aivotärähdyksen 15.4. Washingtonia vastaan ja palasi kaukaloon 1. toukokuuta New York Islandersia vastaan.

Aleksander Barkov, 24, Florida. Detroitin Justin Abdelkader taklasi olkapäällään Barkovia päähän 8. helmikuuta 2016. Barkov palasi kaukaloon 25.2. Arizonaa vastaan.

Charlie McAvoy, 22, Boston. Sai aivotärähdyksen Edmontonia vastaan 18.10. 2018 ja palasi kaukaloon vasta 6. joulukuuta Tampa-ottelussa.

Sebastian Aho, 22, Carolina. Calgaryn Mark Giordanon taklaus päähän 14. tammikuuta 2018 ja paluu kaukaloon 30. tammikuuta Ottawaa vastaan.

Brock Boeser, 22, Vancouver. Ottawan Chris Tierney taklasi takaapäin harjoitusleirillä syyskuussa 2019. Pääsi aloittamaan kauden vähän myöhässä.

Travis Konecny, 22, Philadelphia. Ottawan puolustaja Mark Borowiecki taklasi Konecnya päähän 7. joulukuuta 2019. Taukoa tuli kymmenen päivää.

Nolan Patrick, 21, Philadelphia. Ykköskierroksen varaus, joka sai aivotärähdyksen keväällä 2019 ja runkosarjan kaksi viimeistä ottelua jäi väliin. Ei ole migreenioireiden takia pystynyt pelaamaan tällä kaudella yhtään ottelua.

Leon Draisaitl, 24, Edmonton. Joutui Winnipegiä vastaan Jacob Trouban kovan taklauksen alle 9. lokakuuta 2017. Sai myös silmävamman ja palasi kaukaloon 24.10.

Jesperi Kotkaniemi, 19, Montreal. Coloradon Nikita Zadorovin puhdas, mutta erittäin raskas taklaus, jossa Kotkaniemi putosi pää edellä jäähän 5. joulukuuta 2019. Paluu kaukaloon onnistui 28. joulukuuta.

Tyler Bertuzzi, 24, Detroit. Sai aivotärähdyksen myöhästyneestä taklauksesta Edmontonia vastaan 22. tammikuuta 2019. Palasi kaukaloon 16. helmikuuta.

Nuorempana Ilari Melart oppi kirjaimellisesti tappelemaan HIFK:ssa peliajasta: nyt hän johtaa seuransa maalipörssiä

Leijoniin palannut Jori Lehterä vältti kaikki kysymykset huumetuomiosta: ”Yllättävän vähän teitä on tänään täällä”

Sebastian Aho osui taas ja murskaa kohta oman maaliennätyksensä

Patrik Laine osui taas, ja tilastorivi alkaa näyttää tutulta

35-vuotiaana kuollut NHL-puolustaja oli saanut kolmessa kuukaudessa neljä aivotärähdystä ja aina uudestaan peliluvan

Kuolleilta amerikkalaisen jalkapallon pelaajilta löydetyn aivorappeumataudin tutkimuksessa läpimurto – ”Tämä on ensimmäinen todiste, että kyse ei ole ikääntymisestä”

NYT: Patologi tutki 111 kuolleen amerikkalaisen jalkapallon pelaajan aivot ja löysi aivorappeumatautia 110 aivoista – yksi pelaajista oli Helsingin olympialaisten mitalisti

Poika, joka hakkasi tiensä NHL:ään – lääkeriippuvuus, masennus ja kuolema vain 28-vuotiaana

Blogi|Sammakko nimeltään Hop – henkensä riistänyt Todd Ewen oli erilainen NHL-tappelija

Karmeita tarinoita urheilusta ja kuolemasta

Seuraa uutisia tästä aiheesta