Onnettomat valinnat veivät Eero Markkasen Real Madridista Indonesiaan: ”Ei oikein voi sanoa, että mikään olisi mennyt putkeen” - Urheilu | HS.fi

Eero Markkanen haluaa seuraavaksi löytää seuran, jossa hän pääsee varmasti pelaamaan. Kuva: JuhaMetso

Kovan onnen Markkanen

Jalkapallo on vienyt Eero Markkanen unelmasopimuksella Real Madridiin ja sieltä monen mutkan kautta Indonesiaan. Nyt hän haluaa tehdä paljon maaleja ja tavoitella paikkaa EM-kisoihin päässeestä Suomen joukkueesta.

Julkaistu: 7.2. 2:00, Päivitetty 7.2. 13:49

Eero Markkasen, 28, ura kuuluu sarjaan kummallisia suomalaisia jalkapallotarinoita.

Kolmessa vuodessa hän eteni rakettivauhtia Suomen Kakkosesta Vihtavuoren Pamauksesta Real Madridiin. Hän siirtyi Madridiin heinäkuussa 2014 parin miljoonan euron siirrolla tukholmalaisseura AIK:sta. La Ligassa hän ei koskaan pelannut, mutta Realin kakkosjoukkueessa sentään kymmenen ottelua.

Viisi vuotta myöhemmin hän on palannut toiselta ulkomaankierrokseltaan Suomeen pohtimaan seuraavaa siirtoaan. Madridin miljoonasiirron jälkeen hän on kokenut uusina paikkoina Tanskan liigan, Saksan kakkosbundesliigan ja Indonesian pääsarjan.

Vuosi sitten Markkanen pelasi vielä A-maajoukkueessa Qatarin-leirillä ja teki Ruotsia vastaan 1–0-voittomaalin. Sitten hän uhrasi mahdollisen paikkansa maajoukkueessa lähtiessään seikkailulle Indonesian jalkapallon pääsarjaan.

Markkaselle tarjottiin mahdollisuutta lähteä pelaamaan PSM Makassarin joukkueeseen, ja tarjous kaikessa erikoisuudessaan kiehtoi.

”Ajattelin, että miksi en lähtisi sinne kokeilemaan. Tiesin, että siinä oli omat riskinsä. Tiesin, mitä se tarkoittaa maajoukkueen näkökulmasta”, Markkanen sanoo helsinkiläisessä kahvilassa.

Maajoukkueessa hän ei ole pelannut vuoteen. Hän ajattelee, että EM-kisajoukkueeseen pääseminen on epätodennäköistä, muttei mahdotonta. Ensin pitäisi saada uusi seura ja tehdä todella paljon maaleja.

 ”Ajattelin, että miksi en lähtisi sinne kokeilemaan. Tiesin, että siinä oli omat riskinsä.”

Eero Markkanen ei ole pelannut maajoukkueessa vuoteen. Kuva: Juha Metso

Markkasen pöydällä on kuulemma parikin sopimustarjousta, joista toinen ulkomaisesta seurasta. Kiinnostusta on ollut Suomesta, Ruotsista, Baltiasta ja Norjasta. Hän haluaa löytää seuran, jossa hän pääsee varmasti pelaamaan. Se on nyt tärkeintä.

”Haluan pelata niin pitkään kuin se on hauskaa ja pystyn pelaamaan.”

Kolme viime vuotta ovat olleet vähemmän hauskoja. Tammikuussa 2017 Markkanen antoi Helsingin Sanomille Tukholmassa haastattelun, ja silloin odotukset olivat kovat. Hän oli aloittamassa Tukholman AIK:ssa toista kauttaan.

Kaikki tuntui hyvältä. Sitten AIK hankki kesällä kaksi uutta hyökkääjää, ja näytti siltä, että Markkasen on haettava peliaikaa muualta. Kesällä 2017 Kakkosbundesliigan seura Dynamo Dresden halusi hänet lainalle.

”Olin siellä treeneissä tosi hyvä. Olin iskussa. Kun en päässyt pelaamaan, halusin lähteä pois.”

Seuraavakin pesti päättyi pettymykseen. Tanskan liigan Randersin urheilutoimenjohtaja ja hollantilainen valmentaja Ricardo Moniz halusivat hänet sinne. Puolitoista viikkoa Markkasen siirron jälkeen valmentaja sai potkut. Urheilutoimenjohtaja lähti samalla ovenavauksella.

Elokuussa 2018 Ruotsin Allsvenskan-seura Dalkurd pestasi Markkasen auttamaan joukkuetta säilymään pääsarjassa. Markkanen pelasi 12 ottelussa ja teki yhden maalin. Seura putosi pääsarjasta, ja Markkasen papereissa aika Dalkurdissa päättyi epäonnistumiseen. Sitten tuli siirto Indonesiaan, eikä sekään reissu ollut menestys.

”Ei oikein voi sanoa, että mikään olisi mennyt putkeen.”

 ”Elin ja nautin elämästä siellä.”

Espanjan jälkeen Eero Markkanen löysi pelipaikan Rovaniemeltä. Siirtomatka oli 3500 kilometriä. Kuva: Timo Lindholm

Markkanen sanoo, että ei olisi varmaan kauan jaksanut olla Indonesiassa, jos hän olisi ollut täysin yksin seurassa. Hänen onnekseen seuraan tuli samaan aikaan australialainen Aaron Evans, joka oli pelannut maassa jo pari kautta.

Evans kertoi Markkaselle perustietoja, näytti ravintolat, joissa kannatti syödä ja auttoi tulkkinakin.

Markkanen joutui tottumaan täysin toisenlaiseen kanssakäymiseen ihmisten kanssa. Ensimmäisiä harjoituksia oli seuraamassa tuhansia faneja. Indonesiassa Markkasella ei ollut samanlaista henkilökohtaista tilaa ympärillään kuin Suomessa. Fanit tulivat kylkeen kiinni repimään paidasta pyytäessään yhteiskuviin. Eikä 197-senttistä suomalaisjättiä voinut olla huomaamatta.

”He tunnistivat kaikkialla. Yleensä he halusivat kuvan tai sitten toivottivat tsemppiä. Ei siinä vaaraa ollut”, Markkanen sanoo.

Markkasen mukaan indonesialaiset ovat ystävällistä kansaa.

”Kun heille osoittaa kunnioitusta, saa sitä myös takaisin. Elin ja nautin elämästä siellä.”

 ”Jalkapallo ei ole kaikki kaikessa, vaikka olen niin joskus ajatellut.”

Suomen A-maajoukkueessa Eero Markkanen on pelannut 17 maaottelua ja tehnyt yhden maalin. Kuva: Markku Niskanen / HS

Markkanen sanoo olevansa tyytyväinen tekemiinsä valintoihin, mutta toteaa samalla, että hänellä on ollut huonoa tuuria.

Indonesiassa PSM Makassarin valmentaja vaihtui pian siirron jälkeen. Uusi valmentaja ei Markkasen mukaan pitänyt suomalaisesta. Hän teki kymmenen maalia kymmenessä ottelussa ja joutui penkille.

Valmentaja ei sanonut Markkasen mukaan mitään hyvää mistään. Hänen mukaansa oli selvää, että valmentaja ei pitänyt hänestä.

”Periaatteessa vietin samanlaista elämää siellä kuin muualla. Heräsin, kävin treeneissä, tein ehkä jotain joukkuekavereiden kanssa. Välillä tylsistyin, mutta sellaista se on kaikkialla. Makasin sohvalla ja katsoin Netflixiä.”

Kaksiosaiseen cupin finaalin vierasotteluun PSM Makassarin joukkue matkusti muutaman sadan metrin matkan armeijan panssariautolla. Ennen Makassarin kotiottelua joku oli heittänyt kiven vastustajan Persija Jakartan joukkueen bussin ikkunaan.

Jakarta kieltäytyi pelaamasta ensin. PSM Makassar voitti cupin, ja Markkasesta tuli Indonesian cupin voittaja.

Markkasen mukaan Indonesian liigasta löytyi teknisesti hyviä pelaajia, mutta taktisesti peli ei ollut hyvää. Tuomarit olivat hänen mielestään huonoja. Kahdeksan kuukauden jälkeen PSM Makassar purki suomalaishyökkääjän sopimuksen. Nyt hän odottaa rahojaan. Palkkakiista on hänen mukaansa ”ylemmän organisaation” käsittelyssä.

”Aikamoinen kokemus. Nyt, kun katsoo jälkeen päin, ei se ehkä ollut sen väärti”, Markkanen sanoo.

Ei hän kuitenkaan ajattele, että aika meni hukkaan.

”Se olisi voinut mennä toisin, nyt meni näin.”

 ”Ei oikein voi sanoa, että mikään olisi mennyt putkeen.”

Eero Markkanen on jyväskyläläisen JJK:n kasvatti, jonka riveissä hän debytoi Veikkausliigassa kaudella 2012. Kuva: Juha Sorri

Samaan aikaan kun Eero Markkasen ura on edennyt kuoppaista tietä, on hänen pikkuveljensä Lauri Markkasen tähti ollut nousussa koripallon ammattilaisliiga NBA:ssa.

Eero Markkanen sanoo seuranneensa hyvillä mielin veljensä uraa. Tosin tänä vuonna hän ei ole katsonut juurikaan Laurin pelejä. Chicago Bullsin pelisysteemi on muuttunut, eikä Lauri saa enää niin paljon heittoja.

”En jaksa katsoa, jos hän heittää kahdeksan kertaa pelissä. Soittelemme viikoittain ja juttelemme urheilusta ja elämästä.”

Kun pikkuveli aloitti NBA:ssa, Eero Markkanen puhui hänelle siitä, millaista on olla julkisuuden valokeilassa.

”Totta kai se on eri maailma, isompi kupla. Tulee kritiikkiä ja kehuja. Puhuimme siitä, miten käsitellä sitä huomiota. Tiedän, millaista on olla valokeilassa.”

Eero Markkanen sanoo, ettei ole yhtään yllättynyt siitä, mitä pikkuveljelle on tapahtunut. Lauri Markkanen on menestynyt ja kampanjoinut ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun puolesta.

”Hän on fiksu kaveri. Hänellä on asema ja ihmiset kuuntelevat häntä, ja hän käyttää asemaansa hyvän puolesta.”

Oletko kateellinen veljelle?

”En mistään. Hän on mennyt koripallopolkua. Minä olen tehnyt itselleni uran jalkapallossa. En ole mistään kateellinen.”

 ”Haluan pelata niin pitkään kuin se on hauskaa ja pystyn pelaamaan.”

Elämä hymyili ja peli sujui Tukholman kupeessa AIK:ssa kaudella 2014. Kuva: Magnus Laupa

Veljekset tapasivat edellisen kerran marraskuussa Chicagossa. Eero on tavannut Laurin pojan Alvarin muutaman kerran, ja Alvar tunnistaa jo setänsä. Markkanen luulee, että Alvarista tulee yhtä pitkä kuin isästään tai sedästään.

”Hän on aika iso poika. Luulen, että taitaa olla ennemmin koripalloilija kuin jalkapalloilija. Siellä hän donkkailee omaan koriinsa – paljastus. Toisaalta hän teki myös maalin, kun minä ja Lauri pelasimme isäämme ja hänen kaveriaan vastaan jalkapalloa Laurin olohuoneessa. Alvar juoksi kentän läpi, ja pallo kimposi hänestä maaliin. Leikkimielinen kisailu ei ole perheestä hävinnyt mihinkään.”

Samalla tavalla veljekset kisailivat joka päivä kymmenen vuotta sitten Jyväskylässä kotipihalla. Silloin Eero voitti tietysti useimmiten kuusi vuotta nuoremman veljensä pihapeleissä. Hän arvelee, että pikkuveljelle niistä oli enemmän hyötyä, kun tämä pelasi koko ajan vanhempia poikia vastaan.

”Voitin yhdellä maalilla tai yhdellä pisteellä, jotta hän pelaisi kanssani uudestaan. Jos olisin voittanut 10–0, hän olisi lähtenyt sisälle.”

Kuuden vuoden ulkomaankiertueensa aikana Markkanen sanoo oppineensa, mikä on tärkeätä ja mikä ei.

”Jalkapallo ei ole kaikki kaikessa, vaikka olen niin joskus ajatellut. Elämässä on niin paljon kaikkea muutakin. Jätetään vastaus siihen.”

Kaudella 2013 Eero Markkanen pelasi kuusi ottelua HJK:n riveissä lainasopimuksella. Kuva: Juha Tamminen

Eero Markkanen

197-senttinen jalkapalloilija

Syntynyt heinäkuussa 1991 Jyväskylässä.

Seurat: Blackbird, ViPa, JJK, JIlves, Warkaus JK, HJK, AIK, Real Madrid Castilla, RoPS, AIK, Dynamo Dresden, Randers, Dalkurd, PSM Makassar.

Ruotsin Allsvenskanissa pelannut 61 ottelua ja tehnyt 17 maalia.

Veikkausliigassa 34 ottelua ja 13 maalia.

A-maajoukkueessa 17 ottelua ja yksi maali.

Eero Markkanen oli matkalla tähdeksi, mutta epäonniset valinnat veivät hänet Real Madridista Indonesiaan: veljelleen Laurille hän ei ole kateellinen

Suomen Kakkosesta alle kolmessa vuodessa Real Madridiin – Eero Markkanen kertoo kohusiirtonsa vaiheista ja mihin kaikki päättyi: ”Zidane vaikutti hämmentyneeltä”