Urheilu    |   Kolumni

Ruotsi rypee dopingskandaaleissa – ja yhtenä syynä siihen on rikkaan maan rahapula

Ruotsalaiset ottavat innokkaasti kantaa muiden dopingkäryihin, mutta omien urheilijoiden riittävään testaamiseen rahaa ei riitä.

Ruotsalainen urheilu heräsi viimeistään viime viikolla karuun arkeen, kun kaksi menestynyttä urheilijaa jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä.

Viikko sitten maanantaina Ruotsin olympiakomitea kertoi painija Jenny Franssonin antaneen anabolista steroidia sisältäneen dopingnäytteen.

Fransson on voittanut urallaan MM- ja EM-kultaa sekä olympiapronssia. Hänet oli valittu jo Tokion ensi kesän olympialaisiin, mutta Ruotsin olympiakomitea heitti hänet ulos kisajoukkueesta, kun käryn vahvistava B-näytekin osoittautui positiiviseksi.

Loppuviikosta Ruotsin yleisurheiluliitto tiedotti maastojuoksun hallitsevan Euroopan mestarin Robel Fsihan antaneen positiivisen dopingnäytteen.


Tämä sai maan urheilujohdon reagoimaan. Ruotsin olympiakomitean toiminnanjohtaja Peter Reinebo vaati Ruotsin yleisradion SVT:n haastattelussa dopingtestien lisäämistä. Hänen mukaansa painissa, mutta myös muissa lajeissa on tehty urheilijoille liian vähän yllätystestejä.

Reinebon mukaan se ei riitä, jos vain kilpailujen parhaat urheilijat testataan.

Suomalaisesta vinkkelistä ruotsalainen dopingtestaaminen kuulostaa kieltämättä vähäiseltä. Fsiha, joka on hallinnut viime vuodet Ruotsin kestävyysjuoksua, on Ruotsin yleisurheiluliiton mukaan testattu 2,5 vuoden aikana yhteensä vain kymmenen kertaa.

Se on vähän verrattuna esimerkiksi suomalaisten huippuhiihtäjien testimääriin. Aino-Kaisa Saarinen kertoi syksyllä 2009 olleensa jo sen vuoden harjoituskaudella ennen ensimmäistäkään kilpailua kahdeksassa dopingtestissä.

Mitaleja rohmunnut Saarinen lienee ollut aikanaan testatuimpia ellei testatuin suomalaisurheilija, mutta ei Franssonkaan ollut urheilijana mikään vasta-alkaja, vaan olympialaisten mitalisuosikki. Silti häntä ei ollut testattu syyskuun MM-kisojen jälkeen eli liki neljään kuukauteen ennen käryn tuonutta testiä.

Syynä ruotsalaisurheilijoiden vähäiseen testaamiseen on yksinkertaisesti rahapula.

”Haluaisimme testata huippu-urheilijoita paljon enemmän kuin voimme, mutta meillä ei ole siihen resursseja”, Ruotsin antidopingjohtajan Åke Andrén Sandberg sanoi SVT:n haastattelussa.

Tilanne on kummallinen. Ruotsi on vauras maa ja ruotsalaiset ottavat innokkaasti kantaa muiden dopingkäryihin, mutta omien urheilijoiden riittävään testaamiseen rahaa ei riitä.

Antidopingtyön perusajatukseen kuuluu, että urheilijat ovat jatkuvan testausuhan alla, jonka puolestaan ehkäisee kiellettyjen keinojen käyttöä.

Mahdolliset testit eivät toimi kuitenkaan pelotteena, jos uhka ei ole riittävien testimäärien myötä todellinen. Seula jää liian harvaksi, ja moni käyttäjä voi päästä läpi.

Fsihan ja Franssonin kohtaloksi koituivat yllätystestit. Fsiha antoi käryn tuoneen dopingnäytteen marraskuussa Etiopiassa ja Fransson testattiin Yhdysvaltain-leirin päätteeksi tammikuun alussa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää