Urheilu

Peli luisteluvalmentajan ympärillä kävi kovaksi

Mirjami Penttistä arvostelleita on syrjitty tutkinnan jälkeen, eikä heille enää puhuta. Penttisen seuran HSK:n uusi hallitus valitaan tänään. Yksi tukija on yrittänyt kerätä valtakirjoilla äänivaltaa hallitusvaaliin. Uusi hallitus päättänee piakkoin valmentajan asemasta.

Vuoden kilpailukiellon saaneen luisteluvalmentaja Mirjami Penttisen tukija on yrittänyt kerätä luisteluseura Helsingfors Skriddskoklubbin (HSK) jäseniltä valtakirjoja seuran ylimääräiseen kokoukseen. Tiistai-illan kokouksessa jäsenistö valitsee seuralle uuden hallituksen.

Penttisen aseman käsittely on siirtymässä uudelle hallitukselle, joten on hänen kannaltaan merkittävää, millaisen hallituksen seuran jäsenistö äänestää.

Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta langetti Mirjami Penttiselle 17. tammikuuta vuoden kilpailukiellon urheilun eettisten sääntöjen rikkomisesta. Sen jälkeen HSK hyllytti valmentajan toistaiseksi.

Mirjami Penttisen tukija on pyytänyt useammilta luistelijoilta valtakirjaa kokoukseen. HS:n tietojen mukaan kyseinen henkilö on ollut tutkinnan aikana puolustamassa Penttistä. Useampi luistelija on saanut Penttisen tukijalta seuraavanlaisen viestin, jossa pyydetään valtakirjaa:

”Jos et ole tulossa paikalle, olisitko halunnut antaa sinun äänioikeuden minulle valtakirjalla? Että äänestäisin sinun puolesta uusista hallituksen jäsenistä. Ei tietenkään ole pakko! Koitetaan vaan taistella uuden hyvän hallituksen puolesta ja muodostelman.”

Helsingin Sanomat on nähnyt kahden luistelijan puhelimista viestit, joissa on pyydetty valtakirjaa.

Penttisen tukijan pyynnön kohteeksi joutunut luistelija piti ongelmallisena sitä, että valtakirjan pyytäjä ei kertonut, miten tämä aikoisi käyttää valtakirjalla pyytämänsä äänen.

”En katso tuollaista toimintaa hyvällä”, luistelija sanoo.

Toinen luistelija sanoo ihmettelevänsä, mitä se tarkoittaa, että valtakirjoja kerännyt henkilö käyttäisi ääntä muodostelmaluistelun hyväksi, kun samaan aikaan seuran muodostelmaluisteluväki on jakautunut kahtia.

”Vaikuttaa siltä, että hän yrittää vain käyttää minua hyödykseen.”

HS pyrki kysymään valtakirjojen pyytäjältä, mihin tarkoitukseen valtakirjoja kerättiin. Kyseinen henkilö ilmoitti maanantai-iltana tekstiviestillä, ettei hän ole tavoitettavissa.


HSK:n hallitus erosi kaksi viikkoa sitten Mirjami Penttisen asemaan liittyvien erimielisyyksien takia. Hallitus totesi, että se ei nauttinut seuran jäsenten luottamusta.

Kohu Penttisen ympärillä on jakanut seuran luistelijoiden mielipiteitä, ja vaikuttanut joukkueiden yhteishenkeen. Toisen luistelijan mukaan joukkueen toiminnassa on huomannut selvästi, kuka on kenenkin puolella.

Penttistä arvostelleita on syrjitty tutkinnan jälkeen, eikä heille enää puhuta. Penttisestä valittaneita henkilöitä on HS:n tietojen mukaan myös nimetty sosiaalisessa mediassa.

Helsingin Sanomien lähteen mukaan erään luistelijan autoa on myös töhritty ulosteella. Auto oli silloin Helsingin jäähallin parkkipaikalla.

Taitoluisteluliiton tekemän kurinpitopäätöksen mukaan Penttinen oli käyttänyt toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutanut heille ja nöyryyttänyt heitä.

Vuoden kilpailukielto on ankarin mahdollinen Taitoluisteluliiton antama rangaistus. Liitto myös kehotti HSK:ta suhtautumaan asiaan ”vastaavalla vakavuudella ja harkitsemaan työnantajan roolissaan toimenpiteet huolellisesti” sekä antamaan selvityksen toimenpiteistä.

Päätöksen jälkeen Penttisen seura HSK hyllytti valmentajan tehtävästään toistaiseksi. Eronnut hallitus sanoi, että uusi hallitus vastaisi Suomen Taitoluisteluliiton vaatimaan lisäselvitykseen.


Seuran kokouksessa on jokaisella täysi-ikäisellä jäsenellä äänioikeus ja yksi ääni. Äänioikeutta voi käyttää asiamiehen välityksellä. Kokouksessa läsnä olevalla ei kuitenkaan voi olla edustettuna valtakirjalla enempää kuin kaksi ääntä. Vain seuran jäsenillä on pääsy tiistain kokoukseen.

Suomen Olympiakomitea ja Suomen urheilun eettinen keskus Suek kertoivat viime kesänä Taitoluisteluliitolle, että kahta HSK:n valmentajaa on syytä epäillä epäasiallisesta käytöksestä valmennettaviaan kohtaan. Liitto aloitti silloin tutkinnan, jonka seurauksena Penttinen asetettiin kilpailukieltoon ja hänen apuvalmentajansa sai varoituksen.

Taitoluisteluliiton mukaan liitto oli saanut yhteydenoton muodostelmaluistelun valmentajan Penttisen toiminnasta keväällä 2017. Ilmoituksen tekivät tuolloin erään luistelijan vanhemmat. Kyse oli epäilyksistä, jotka koskivat epäeettistä toimintaa. Tuolloin liitto vaati ja sai seuralta selvityksen tapahtumista.

Seuran kanssa sovittiin lukuisista toimenpiteistä, joilla HSK:n valmennuskulttuuria piti muuttaa parempaan suuntaan.

”Jälkikäteen ymmärrämme, että puuttumisellamme ja seuranneilla toimenpiteillä ei ollut riittävää ja toivottua vaikutusta. Ja tästä olemme hyvin pahoillamme”, Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio sanoi tammikuussa STT:lle.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  4. 4

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää