Urheilu

Hyllytetyn luisteluvalmentajan Mirjami Penttisen tukijat veivät seuran hallituspaikat jännittävässä kokouksessa

Luisteluseura HSK:n uusi puheenjohtaja on Mikael Nyberg. Hän ja uusi varapuheenjohtaja Maria Porkka kuuluvat Penttisen tukijoihin. Penttisen vastustajat kokivat kokouksessa itsensä jyrätyiksi, kaksi halusi eriävät mielipiteensä kirjattavaksi kokouksen pöytäkirjaan, mutta ei uskaltanut itse lukea niitä.

Kilpailukiellon saaneen luisteluvalmentaja Mirjami Penttisen seura Helsingfors Skridskoklubb (HSK) on valinnut uudeksi puheenjohtajakseen Mikael Nybergin. Nyberg on hallitusneuvos, varatuomari ja Liikenne- ja viestintäministeriön osastopäällikkö.

Nybergillä ei ollut vastaehdokkaita seuran ylimääräisessä vuosikokouksessa, joka alkoi tiistai-iltana jännittyneissä tunnelmissa.

Kokousväki kerääntyi paikalle tilanteessa, jossa seuran väki on jakautunut kahteen leiriin. Toiset haluaisivat pitää Taitoluisteluliitolta vuoden kilpailukiellon saaneen ja toistaiseksi hyllytetyn päävalmentajan Mirjami Penttisen seurassa ja toiset erottaa hänet.

HSK:n entinen hallitus erosi tammikuussa, kun se ei pystynyt tekemään päätöstä asiassa eikä nauttinut enää seuran jäsenten luottamusta.

 

Valinnat sujuivat lähes tarkalleen Penttisen tukijoiden laatiman ja heidän sisäisessä WhatsApp-chatissa jakamansa listan mukaan.

Tiistai-illan kokouksessa HSK:n uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Maria Porkka, joka kuuluu puheenjohtajaksi valitun Nybergin tavoin Mirjami Penttisen tukijoihin.

Porkka oli muun muassa laittamassa alulle avointa kirjettä, jolla ilmaistiin tukea Penttiselle. Hän totesi STT:lle antamassaan haastattelussa, että Suekin ja Taitoluisteluliiton tutkinnassa epäeettisenä ja nöyryyttävänä pidetty huutorinki oli ”tavallinen tsemppirinki”.Seuran hallituksen varsinaisiksi jäseniksi ensi vuoden kesäkuuhun asti valittiin Risto Nurmi ja Niko Jalkanen . He kuuluvat Penttisen valmentamien Team Uniquen ja Team Mystiquen luistelijoiden vanhempiin.

Lisäksi hallitukseen valittiin Outi Loimaranta ja Eija Roine lyhyemmälle tämän vuoden kesäkuuhun ulottuvalle kaudelle.

HS:n tietojen mukaan hallitus- ja puheenjohtajavaalit menivätkin selvästi Penttisen tukijoiden eduksi. Ylimääräisessä kokouksessa heitä oli paikalla ja äänestämässä selvästi enemmän kuin Penttisen eroa halunneita.

Valinnat sujuivat lähes tarkalleen Penttisen tukijoiden laatiman ja heidän sisäisessä WhatsApp-chatissa jakamansa listan mukaan. HS on nähnyt etukäteen jaetun listan ehdokkaiksi suostuneista. Vain Roine puuttui listalta. Hän ei kuulu Penttisen tukijoihin.

 

”Totean että hallituksen pitää tarkasti harkita esteellisyyttään yhdistyslain puitteissa.”

Kokouksen päätteeksi yksi kokoukseen osallistuneista vanhemmista vaati kaksi merkintää kokouksen pöytäkirjaan.

Hän kertoi saaneensa kokoustauolla kirjallisena kannanotot henkilöiltä, jotka olivat kokeneet, etteivät itse pysty niitä lukemaan, koska he pelkäävät, että heidän lapsensa putoavat joukkueista pois. Kannanotoista ensimmäinen kuului:

”Koen uuden hallituksen kokoonpanon olevan liian yksipuolinen ja vain muutamaa joukkuetta edustava. Yksinluistelijat ja kansallinen puoli eivät ole edustettuina [uudessa hallituksessa].”

Toinen kommentti koski hallitukseen valittujen taustaa. Vain yksi heistä ei edusta seuran kilpajoukkueissa luistelevien vanhempia.

”Totean että hallituksen pitää tarkasti harkita esteellisyyttään yhdistyslain puitteissa, päättää päävalmentaja-asiasta, koska vain yhden jäsenen lapsi ei luistele [seuran] kilpajoukkueissa ja hallitus on täten esteellinen.”

Puheenjohtaja totesi, että lausunnot kirjataan kokouksen pöytäkirjaan.

Kokoukseen saapuneiden mukaan Pirkkolan uimahallin kokoustiloissa näkyi paljon uusia kasvoja ja mahdollisia uusia seuran jäseniä.

Kokoustilan ovella päivysti kaksi palkattua järjestysmiestä, ja kaksi ihmistä tarkasti kokoukseen tulijoiden jäsenyyden.

Kokoustila tuli täyteen ja saapuneille jaettiin äänestysliput.

Seuran kokouksessa jokaisella täysi-ikäisellä jäsenellä on äänioikeus ja yksi ääni. Äänioikeutta voi käyttää asiamiehen välityksellä. Kokouksessa läsnä olevalla ei kuitenkaan voi olla edustettuna valtakirjalla enempää kuin kaksi ääntä.


Kokous pääsi alkamaan runsaat puoli tuntia myöhässä klo 18.32. Puhetta kokouksessa johti asianajaja Kari-Matti Lehti. Hän totesi kokouksen aluksi, että kokoussalin ovet pidetään kiinni, koska tilaisuus on vain jäsenille. Myös kokouksen sihteeri oli asianajotoimiston väkeä.

Puheenjohtajan valinta käynnistyi ehdokkaiden kyselemisellä.

Puheenjohtajaehdokkaaksi ilmoittautui Liike- ja viestintäministeriön osastopäällikkö Mikael Nyberg. Häneltä kysyttiin, onko hän tietoinen seurassa vallitsevasta päävalmentajatilanteesta. Hän sanoi tietävänsä kurinpitopäätöksestä ja seuran tekemästä hyllytyspäätöksestä.

Kun Nybergiltä kysyttiin kantaa päävalmentaja-asiaan, hän sanoi haluavansa perehtyä siihen ensin. Vastaus sai paljon hyväksyviä kyllä-huutoja.

Nybergiltä kysyttiin myös, allekirjoittaako hän seuran arvot. Vastaus kuului: ”Kyllä”.

Kysymykseen, mitä eettisyys tarkoittaa, Nyberg vastasi, että ”täällä ollaan ihmisiksi”. Vastaus tienasi hänelle aplodit.

Nyberg jatkoi, että seura pitää saada jaloilleen ja että päävalmentajan asema arvioidaan.

Hän ei saanut vastaehdokkaita, ja hänet valittiin.


Penttisen erottamista toivovia vaivasi pelko ja epätietoisuusTaru Marjamaa

Ennen HSK:n tiistai-illan kokousta Mirjami Penttisen erottamista toivoneet vanhemmat kertoivat HS:lle olleensa viime päivät peloissaan.

Penttistä puolustaneet vanhemmat olivat järjestäneet luistelijoille ja heidän vanhemmilleen tilaisuuksia, joihin kaikki vanhemmat eivät olleet uskaltaneet tai halunneet enää osallistua.

Vanhemmat luistelijat olivat vierailleet nuorempien kilpajoukkueiden treeneissä. ”He olivat verranneet suhdettaan Mirjamiin avioliitoksi ja sanoneet suhteen olevan tasavertainen”, tilannetta kummastellut erään luistelijan äiti kertoi HS:lle.

Ennen kokousta osaa vanhemmista pelotti, että HSK:n hallitukseen nousee vain valmentajan puolustajia, jotka antavat Penttisen jatkaa päävalmentajana seurassa.

He sanoivat, että mikäli niin käy heillä ei ole omasta mielestään mahdollisuutta jatkaa enää seurassa.

”Tilanne on ollut hyvin erikoinen ja outo”, eräs Penttisen erottamista toivonut vanhempi totesi ja kertoi osallistuvansa illan kokoukseen.

Toinen vanhempi sen sijaan totesi pelkäävänsä tyttärensä kohtelun puolesta sen verran, ettei aikonut mennä paikan päälle. Vanhemmat olivat myös saaneet puheluita, jotka he kokivat ”haukkumispuheluiksi”.


Taitoluisteluliitto antoi Penttiselle vuoden kilpailukiellon ja seura hyllytti päävalmentajansa

Erkki Kylmänen HS

Kohu HSK:n ja päävalmentajan Mirjami Penttisen ympärillä alkoi, kun Suomen Olympiakomitea ja Suomen urheilun eettinen keskus Suek kertoivat viime kesänä Taitoluisteluliitolle, että kahta HSK:n valmentajaa on syytä epäillä epäasiallisesta käytöksestä valmennettaviaan kohtaan.

Liitto aloitti silloin tutkinnan, jonka seurauksena Penttinen asetettiin kilpailukieltoon ja hänen apuvalmentajansa sai varoituksen.

Taitoluisteluliiton mukaan liitto oli saanut yhteydenoton muodostelmaluistelun valmentajan Penttisen toiminnasta keväällä 2017. Ilmoituksen tekivät tuolloin erään luistelijan vanhemmat. Kyse oli epäilyksistä, jotka koskivat epäeettistä toimintaa. Tuolloin liitto vaati ja sai seuralta selvityksen tapahtumista.

Seuran kanssa sovittiin lukuisista toimenpiteistä, joilla HSK:n valmennuskulttuuria piti muuttaa parempaan suuntaan. Ne eivät tepsineet toivotulla tavalla.

”Jälkikäteen ymmärrämme, että puuttumisellamme ja seuranneilla toimenpiteillä ei ollut riittävää ja toivottua vaikutusta. Ja tästä olemme hyvin pahoillamme”, Taitoluisteluliiton puheenjohtaja Laura Raitio sanoi tammikuussa STT:lle.

Tammikuussa Taitoluisteluliitto asetti Mirjami Penttisen vuoden kilpailukieltoon. Vuoden kilpailukielto on ankarin mahdollinen Taitoluisteluliiton antama rangaistus.

Liiton tekemän kurinpitopäätöksen mukaan Penttinen oli käyttänyt toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutanut heille ja nöyryyttänyt heitä.

Tammikuun lopulla liitosta kerrottiin Helsingin Sanomille, että Penttisen rankaisemiselle on pätevät perusteet, ja että huutorinki, jossa yhtä luistelijaa nöyryytettiin on totta. Tapaukseen liittyvien alaikäisten vuoksi kurinpitopäätöksen koko sisältöä ei kuitenkaan julkaistu.

Liitto myös kehotti HSK:ta suhtautumaan asiaan ”vastaavalla vakavuudella ja harkitsemaan työnantajan roolissaan toimenpiteet huolellisesti” sekä antamaan selvityksen toimenpiteistä.

Päätöksen jälkeen Penttisen seura HSK hyllytti valmentajan tehtävästään toistaiseksi. Eronnut hallitus sanoi, että uusi hallitus vastaisi Suomen Taitoluisteluliiton vaatimaan lisäselvitykseen.

Sitä odotetaan nyt.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  3. 3

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Jatkuva nahistelu miehistä, naisista ja sukupuolirooleista alkaa uhata uskottavuuttani kasvattajana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää