Urheilu

Taitoluisteluliitto: Mirjami Penttisen hyllytys koskee myös seuran uutta hallitusta

HSK:n uusi puheenjohtaja Mikael Nyberg toivoo seuransa luistelijoille työrauhaa.

Helsingfors Skridskoklubbin (HSK) uuden hallituksen ensimmäisiin tehtäviin kuuluu lisäselvityksen toimittaminen Taitoluisteluliitolle siitä millaisiin käytännön toimiin se aikoo ryhtyä valmentaja Mirjami Penttisen tapauksessa.

HSK:n uuden johdon on määrä olla Taitoluisteluliiton kuultavana torstai-iltana.

HSK valitsi tiistaina ylimääräisessä kokouksessaan uuden hallituksen, koska edellinen oli eronnut luottamuspulan ja erimielisyyksien takia koskien seuran muodostelmaluistelijoiden päävalmentajan Mirjami Penttisen asemaa.

Team Uniquen valmentajana tunnetuksi tullut Penttinen sai kuukausi sitten Suomen Taitoluisteluliitolta vuoden kilpailukiellon epäasiallisesta käyttäytymisestä ja urheilun eettisten sääntöjen rikkomisesta. HSK on hyllyttänyt Penttisen toistaiseksi.

Edellinen hallitus jätti kaksi viikkoa sitten eronpyyntönsä ennen lisäselvityksen antamista ja tehtävä siirtyi siten uudelle hallitukselle.

Taitoluisteluliiton toiminnanjohtajan Outi Wuorenheimon mukaan liitto edellyttää, että Penttinen pysyy hyllytettynä seuran toiminnasta koko kilpailukiellon ajan eli ensi vuoden tammikuuhun.

”Liitto on edellyttänyt, että seura suhtautuu asiaan riittävällä vakavuudella ja niin se on tähän asti tehnyt [hyllyttämällä Penttisen]. Sama koskee uutta hallitusta”, Wuorenheimno sanoi HS:lle.

Rangaistuksensa kärsittyään Penttinen voi palata HSK:hon valmentamaan.

”Jäsenet muodostavat seuran ja on sitten heidän asiansa päättää millaista valmennusta he seuraan haluavat. Liiton puolesta Penttinen on vapaa valmentamaan kun hän on rangaistuksensa on kärsinyt.”

Tutkinta Penttisen toimista käynnistyi, kun joukko hänen entisiä valmennettaviaan otti yhteyttä Väestöliiton Et ole yksin -palveluun. Suomen urheilun eettinen keskus Suek tutkii asiaa puoli vuotta, jonka jälkeen asia meni Taitoluisteluliiton käsiteltäväksi.

HSK on tällä hetkellä pahoin jakautunut Mirjami Penttisen tukijoihin ja häneen tyytymättömiin jäseniin. Tiistaina valittu uusi hallitus koostuu pääosin Penttisen tukijoista.


HSK:n uusi puheenjohtaja Mikael Nyberg pitää hallituksen tärkeimpänä tehtävänä huolehtia, että luistelun harrastajat ja luisteluun vahvalla intohimolla suhtautuvat huippu-urheilijat saavat seuralta ja valmennustiimiltä kaiken tarvitsemansa tuen.

”Vetoamme nyt voimakkaasti, että saisimme työrauhan sekä uudelle hallitukselle että ennen kaikkea luistelijoille, jotka haluavat keskittyä kauden päätavoitteisiinsa”, Nyberg toteaa tiedotteessa.

Nyberg toivoo myös hyvässä yhteistyössä käytäviä keskusteluja Taitoluisteluliiton kanssa tilanteen ratkaisemiseksi.

Penttinen voi valittaa Taitoluisteluliitolta saamastaan tuomiosta Urheilun oikeusturvalautakuntaan. Hänellä on aikaa valituksen tekemiseen vielä noin viikko ja päätös siitä tulisi noin kahden kuukauden päästä.

Tiedotteen mukaan HSK:n hallitus aikoo keskittyä huolellisesti valitusprosessiin.

”Hallituksen tiedossa on, että Suomen Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnan tekemän päätöksen valitusaika on käynnissä, minkä johdosta päätöstä ei voida pitää lopullisena”, hallitus toteaa tiedotteessaan.

Penttinen on ilmoittanut aiemmin, että ei tyydy saamaansa rangaistukseen.

Nyberg kritisoi HSK:n ympärillä vellonutta uutisointia ja keskustelua.

”Viime viikkoina on lyöty rajuja leimoja ihmisiin, seuraan ja jopa koko lajiin hyvin vajaan tiedon varassa, nimettömiin lähteisiin nojaten ja asiasta tietämättömien tahojen toimesta. HSK:n uusi hallitus ei aio tällaiseen sortua. Meidän tavoitteemme on rakentaa uudestaan seura, joka on nyt kokenut kovia”, hän sanoo tiedotteessa.

HSK:n hallituksella on työlistallaan myös toinen selvityspyyntö. Helsingin kaupunki haluaa selvittää onko HSK rikkonut urheiluseuroille myönnettävien toiminta-avustusten kriteerejä.

”Selvityksellä pyydetään selkeää vastausta, millaisiin toimenpiteisiin seura ryhtyy sen korjaamiseksi, että Reilun Pelin kriteerit täyttyvät, ja että kiusaamiseen ja häirintään puututaan heti”, Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen sanoi HS:lle tammikuussa.

”Halusimme reagoida, sillä otamme tilanteen vakavasti. Jos meidän avustuskriteereissä lukee tiettyjä asioita, niin rahan vastineeksi niitä täytyy noudattaa.”

HSK sai viime vuonna kaupungin avustuksia yhteensä 70 000 euroa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  4. 4

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää