Urheilu

Vuosi sitten ampumahiihtäjä Suvi Minkkinen sairastui Italiassa ruokamyrkytykseen, nyt hän hakee samasta kisapaikasta MM-yllätystä

Tammikuussa Suvi Minkkinen voitti ensi kertaa urallaan maailmancupissa Kaisa Mäkäräisen: ”Kaisa onnitteli ja sanoi, että vihdoinkin.”

Suvi Minkkinen aiheutti pienen sensaation Suomen pienessä ampumahiihtomaajoukkueessa tammikuussa Ruhpoldingissa.

Joutsalainen oli naisten 7,5 kilometrin pikakisassa paras suomalainen ja kukisti Kaisa Mäkäräisen. Se oli ensi kerta, kun Minkkinen karisti Suomen parhaan ampumahiihtäjän kannoiltaan.

Minkkinen oli pikakisassa 31:nen, ja hän sai kauden ensimmäiset maailmancupin pisteensä. Takaa-ajossa Minkkinen nousi 29:nneksi, joka on paras sijoitus koko hänen urallaan tähän mennessä.

Mäkäräinen oli sprintissä 33:s ja otti takaa-ajossa takaisin paikkansa Suomen ykkösenä, kun hän oli viidestoista.

”Sprintin jälkeen Kaisa onnitteli ja sanoi, että vihdoinkin. Voi, kun sen saman pystyisi uusimaan täällä”, Minkkinen naurahtaa puhelimessa Italiasta Anterselvasta, jossa hän on valmistautumassa torstaina alkaviin MM-kisoihin.

Suomen kolme naisen ja kolmen miehen MM-joukkue saapui kisapaikalle jo viime sunnuntaina. Minkkinen on ollut yhtä soittoa matkalla jo tammikuun 5. päivästä lähtien.

Tammikuun maailmancupin jakson jälkeen Minkkinen jäi omalle leirille Seefeldiin, josta hän siirtyi maajoukkueen viimeistelyleirille Martelliin Italiaan.

”Nyt tulee pisin reissu, jolla olen koskaan ollut. Ei olisi ollut mitään hyötyä käydä välillä kotona, kun nyt olen saanut olla koko ajan korkealla”, 25-vuotias Minkkinen sanoo.

Miesten ja naisten MM-viestit kilpaillaan vasta ensi viikon lauantaina. Suomen Ampumahiihtoliitto täydentää viestijoukkueita vasta tämän viikon IBU-cupin jälkeen.

 

”Sprintin jälkeen Kaisa onnitteli ja sanoi, että vihdoinkin. Voi, kun sen saman pystyisi uusimaan täällä.”


MM-kisat torstaina avaavassa sekaviestissä kilpailevat Mäkäräinen, Mari Eder, Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo.

Naisten viestin lisäksi Minkkinen tavoittelee paikkaa jokaiselle neljälle henkilökohtaiselle matkalle, myös MM-kisat päättävään yhteislähtöön.

Yhteislähtöön pääsee 30 naista, joihin kuuluu maailmancupin 15 urheilijan kärki ja MM-kisojen mitalistit. Loput paikat täytetään MM-kisojen menestyksen perusteella.

Naisten pikakisa on perjantaina (14.2.), takaa-ajo ensi sunnuntaina (16.2.) ja normaalimatka ensi viikon tiistaina (18.2.).

Anterselvassa Minkkinen kilpailee toisissa MM-kisoissa. Viime vuoden MM-kisat menivät Österdundin lumisateessa koko Suomen joukkueelta penkin alle.

Pikamatkalla Minkkinen oli 73:s ja normaalimatkalla 56:s. Minkkinen aloitti naisten viestin, mutta joukkue ajettiin kierroksella kiinni.

Tällä kaudella silmiinpistävää on ollut Minkkinen nopea ammunta. Ruhpoldingissa pikakisa sujui ilman sakkoja ja takaa-ajossa hän kiersi kolme sakkorinkiä.

Mäkäräinen käytti takaa-ajossa neljällä ampumapaikalla aikaa kaksi minuuttia ja 22 sekuntia, kun Minkkinen selvitti ammunnan minuutissa ja 58 sekunnissa.

Kisan voittanut Norjan Tiril Eckhoff ampui vain sekunnin nopeammin kuin Minkkinen.

Nopeimmillaan Minkkinen selvitti puhtaasti yhden ampumapaikan 24 sekunnissa, kun Mäkäräiseltä siihen meni 32 sekuntia.

”Nopea ammunta on ollut minulla aika luontaista. Treeneissä pystyn ampumaan alle 20 sekunnissa, eikä kisassakaan 24–25 sekuntia tunnu pystystä hurjastelulta”, Minkkinen sanoo.

Täysin ehjällä ammunnalla ja hyvällä hiihdolla Minkkisen MM-kisoissa voi muhia mukava yllätys.

”Se vaatii onnistumista ja kovia suorituksia”, Minkkinen sanoo.

Myös hiihtovauhti on parantunut, vaikka siinä hän häviää selvästi vielä Mäkäräiselle ja Ederille.

”Kehitys on näkynyt alkukaudesta juuri hiihdossa. Ammunnassa odotin uran parasta ja se loi tietynlaista odotusta, mutta kauden alku oli siinä huono”, Minkkinen sanoo.

 

”Se vaatii onnistumista ja kovia suorituksia.”MM-kisojen ladut ovat Minkkiselle outoja, vaikka hän harjoitteli kesällä paljon samalla paikalla rullasuksilla.

Vuosi sitten maailmancupissa Anterselvassa Minkkinen sai ruokamyrkytyksen, eikä hän voinut lainkaan kilpailla.

”Nyt ei ole sitä vaaraa, kun olemme samassa turvallisessa hotellissa kuin kesällä. Katsotaan, miten latu elää, kun luvassa on kovia yöpakkasia”, Minkkinen kertoo.

Minkkinen aikoo elää seuraavat vuodet urheilun ehdoilla. Hän suoritti viime keväänä kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon Joensuun yliopistossa. Lopputyö käsitteli urheilijoiden henkilöbrändäystä ja markkinointia.

Kuinka hyvin olet osannut hyödyntää tutkimustasi omalla urheilijaurallasi?

”Varmaan siitä olisi hyötyä, mutta olen laiskanpuoleinen käyttämään sosiaalista mediaa”, Minkkinen sanoo.

Täksi kaudeksi Minkkinen jäi ilman 6 000 euron urheilija-apurahaa.

”Onneksi olen saanut Joutsasta omia tukijoita. Paikkakunnalla ei ole paljon muita huippu-urheilijoita.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Ampumahiihdon MM-kisat Antholz-Anterselvassa


 13.2. klo 15.45 sekaviesti

 14.2. klo 15.45 naisten sprintti

 15.2. klo 15.45 miesten sprintti

 16.2. klo 14 naisten takaa-ajokisa

 16.2. klo 16.15 miesten takaa-ajokisa

 18.2. klo 15.15 naisten normaalimatka

 19.2. klo 15.15 miesten normaalimatka

 20.2. klo 16.15 parisekaviesti

 22.2. klo 12.45 naisten viesti

 22.2. klo 15.45 miesten viesti

 23.2. klo 13 naisten yhteislähtökisa

 23.2. klo 16 miesten yhteislähtökisa

 Yle ja Eurosport näyttävät MM-kisoja suorina lähetyksinä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksassa ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippu­kahvilassa, poliisin mukaan myös epäilty ampuja ja toinen henkilö ovat löytyneet kuolleina

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi bikinikuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  3. 3

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  4. 4

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  5. 5

   Vesi valtasi ennennäkemättömällä tavalla Arabianrannan – Video näyttää, miten ahven uiskentelee keskellä nurmialuetta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää