Oma elämä kaiken kansan nähtävillä

Hevosauton lastaussilta putosi Jaana Kivimäen päälle ja katkaisi selkärangan. Ohjaaja Tuukka Temonen ja näyttelijä Olga Temonen halusivat tehdä hänen tarinastaan elokuvan. Pararatsastaja Kivimäki ajatteli ensin kieltäytyä, koska ei halunnut turhaksi julkkikseksi, mutta nyt elokuva on valmis.

Julkaistu: , Päivitetty:

Talvella 2019 pararatsastaja Jaana Kivimäki sai Whatsapp-viestin. Näyttelijä ja ratsastaja Olga Temonen kysyi, voisiko Kivimäen elämästä kuvata fiktiivisen elokuvan. Alkuun Kivimäki ei innostunut.

”En halunnut Suomen turhimmaksi julkkikseksi, josta kirjoitetaan Seiskassa. Haluan olla esillä vain urheilijana”, Jaana Kivimäki sanoo.

Olga ja hänen ohjaaja-tuottajapuolisonsa Tuukka Temonen saapuivat kuitenkin Kouvolaan haastattelemaan Kivimäkeä tämän elämästä.

”Viisi tuntia haastattelun jälkeen he soittivat, kertoivat itkeneensä ja haluavansa tehdä elämästäni elokuvan.”

Jos haluaa katsoa Aika jonka sain -elokuvan ilman juonipaljastuksia, jutun lukeminen kannattaa lopettaa nyt.

 

Elokuva esittää Kivimäen vammautumisen aiheuttaneen onnettomuuden lähes siten kuin se tapahtui.


Maaliskuussa ensi-iltaan tuleva Aika jonka sain -elokuva pohjautuu Jaana Kivimäen elämäntarinaan. Kivimäki korostaa, että kyse on fiktiosta, jossa monia kohtia on muutettu. Yksi tärkeimmistä syistä elokuvaan suostumiseen oli Kivimäen halu edistää paraurheilua, erityisesti pararatsastusta. Vaikka Suomi on menestynyt lajissa hyvin, se on julkisuudessa esillä vain vähän.

”Kilparatsastajien on vaikea saada sponsoreita, mutta pararatsastajilla ei ole siihen edes samanlaisia mahdollisuuksia kuin normaaleilla ratsastajilla.”

Elokuva esittää Kivimäen vammautumisen aiheuttaneen onnettomuuden lähes siten kuin se tapahtui. 2004 Kivimäki oli avaamassa kilpailupaikalla hevosauton lastaussiltaa, kun se putosi hänen päälleen ja katkaisi selkärangan.

Kivimäki halvaantui vyötäröstä alaspäin. Tapahtuman näkeminen elokuvassa nosti pintaan vanhat muistot ja tunteet. Ensimmäisellä kerralla hän ei pystynyt katsomaan elokuvan traileria onnettomuuskohtauksen yli.

Shokkireaktio oli niin vahva.

”Vaikka olen nyt sinut vamman kanssa, onnettomuuden näkeminen elokuvassa on joka kerta rankkaa katsottavaa. Näen joka kerta itseni uudestaan siinä tilanteessa.”

 

”Todellisuudessa elämäni on ollut paljon rankempaa kuin elokuvassa.”Jo ennen onnettomuuttaan Kivimäki oli elänyt rankkaa elämää. Elokuva kuvaa muun muassa väkivaltaista parisuhdetta ja vaikeaa isäsuhdetta. Kivimäki korostaa, että tarinaan on sotkettu elementtejä hänen lapsuudestaan, nuoruudestaan ja aikuisiästään.

”Todellisuudessa elämäni on ollut paljon rankempaa kuin elokuvassa. Olen ollut muutamassakin huonossa suhteessa, kun nuorena tyttönä ihastuin pahoihin poikiin. Ihan helpolla en ole tästä elämästä päässyt.”

Kivimäki keskusteli pitkään perheensä ja kahden aikuisen poikansa kanssa elokuvaan suostumisesta. Perheelle kuvaaminen sopi. Pojat olisivat olleet valmiita antamaan jopa oikeat nimensä elokuvan käyttöön.

”He vain taputtivat olalleni ja sanoivat, että olen hyvä esimerkki kaikille muille samassa tilanteessa oleville.”

 

”Oli yllättävän vaikeaa katsoa sitä, sillä kukaan ei ole kuvittanut tarinaani aiemmin.”


Elokuvan tekijät kuvasivat useita päiviä Kivimäen ratsastusta ja toimintaa pyörätuolin kanssa, jotta ne esitettäisiin elokuvassa mahdollisimman oikein. Kivimäki nostetaan hevosen selkään ja köytetään satulaan kiinni. Vaikka elokuvassa kuntoutuminen ja paluu satulaan ovat nopeita tapahtumia, todellisuudessa Kivimäeltä kesti vuosia tulla sinuiksi uuden kehonsa kanssa.

”Kävin läpi itsemurha-ajatuksia, ja pissat olivat monta kertaa lattialla.”

Paluu takaisin satulaan oli pitkä. Kuntoutuksessa Kivimäki kuvitteli palaavansa noin vain satulaan.

”Se oli hirveä shokki ja minua pelotti. Ratsastin ensimmäisen vuoden käyntiä terapiaratsujen kanssa. Se oli entiselle ammattiratsastajalle kova paikka.”

Jaana Kivimäki on nähnyt elokuvan kerran. Hän itki ja nauroi.

”Oli yllättävän vaikeaa katsoa sitä, sillä kukaan ei ole kuvittanut tarinaani aiemmin.”

On harvinaista, että urheilijasta tehdään fiktiivinen elokuva aktiiviuran aikana. Kivimäki ei kuitenkaan usko, että elokuva muuttaa kilpailu-uraansa tai elämäänsä muuten kuin myönteisesti.

”En välitä siitä, mitä ihmiset minusta ajattelevat. Elokuva on kuitenkin auttanut saamaan joitakin uusia sponsoreita. Kilpaileminen pararatsastuksessa on taloudellisesti erittäin vaikeaa.”


Uudella hevosella paljon oppimista pararatsastukseen

Pararatsastaja Jaana Kivimäki on viettänyt kesästä asti pääosan ajastaan Keski- ja Etelä-Euroopassa kahden hevosensa kanssa. Pararatsastuksen tärkeimmät kilpailut ovat Euroopassa, mutta myös harjoittelu onnistuu siellä parhaiten.

”Alaraajahalvauksessa lämpimät säät ovat elinehto treenaamiselle, sillä kehon lämmönsäätely ei toimi normaalisti. En pysty treenaamaan talvella Suomessa moneen kuukauteen. Se on ongelma kilpaurheilulle.”

Tokion paralympiapaikka Kivimäeltä jäi tänä vuonna saamatta. Hänen ykkösratsunsa, 16-vuotias Legolas on jo kilpauransa päässä eikä ollut kaudella parhaimmillaan. Se näkyi tulostasossa. Tällä hetkellä kokeilussa on 12-vuotias Collected But Not -ori. Orilla on kuitenkin vielä pitkä matka pararatsuksi.

”Se on vielä aika nopea liikkeissään. Minulle saisi olla vähän rauhallisempi hevonen.”

Hevonen ei ole vielä tottunut Kivimäkeen vaan jännittyy, kun ratsastaja yhtäkkiä tahtomattaan puristaa jaloillaan tai saa yllättäviä lihaskramppeja.

”Edellisissä kilpailuissa hevonen kompuroi ja minä horjahdin. Hevonen pysähtyi niille sijoilleen. Kaikki sellainen pitäisi opettaa pois.”

Aika näyttää, onko uudesta hevosesta ensi vuoden EM-kilpailuihin.

”Hevonen on todella kiltti, mutta tarvitsen vähintään kolme kuukautta ennen kuin teen lopullisen ratkaisun. Samaan aikaan etsin myös muita uusia hevosia.”

Aika jonka sain elokuvateattereissa 13.3.2020
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

KUKA

Jaana Kivimäki


  46-vuotias pararatsastaja Kouvolasta.

  Kilpaili ennen onnettomuutta kansallisella tasolla este- ja kenttäratsastuksessa.

    Perheeseen kuuluvat kaksi aikuista poikaa ja avopuoliso.

 Yksi Suomen menestyneimmistä pararatsastajista. Voittanut EM-hopeaa sekä useita PM-mitaleita ja kansainvälisiä sijoituksia.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  3. 3

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Muistitutkija laati oppimisen kymmenen käskyä: Näin uusi tieto painuu mieleen tehokkaimmin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää