Sinivalkoinen snookerääni

Aki Kauppinen on Eurosportin snookerselostaja. Hänen mukaansa ”pelimieheksi” voi kutsua pelaajaa, joka pystyy tekemään lyöntivuorollaan vähintään 50 pistettä. Kauppinen tunnetaan myös kovana leuanvetäjänä.

Julkaistu: , Päivitetty:

”Kyllä se jännittämiseen jollain lailla liittyy. Sahaat ja otat taakse. Lyönti ei mene sulavasti läpi. Se ei mene tsuh! Se hävisi kaksi palloa ihan vain sen takia, että se ei pystynyt enää lyömään palloa. Viimeisessä freimissä se mokasi ihan täysin.”

Näin puhuu Aki Kauppinen, Suomen mr. Snooker. Kauppinen kertasi edellisen illan peliä, jota hän selosti Eurosportilla. ”Se” on yhtä kuin snookerin supertähti Ronnie O’Sullivan. Kerrottakoon, että O’Sullivan lopulta voitti, koska vastustaja Liang Wenbo sähläsi vielä enemmän.

O’Sullivaniin palataan vielä myöhemmin, mutta ensin on syytä kertoa 55-vuotiaan Kauppisen pitkästä suhteesta snookeriin.

Suhde alkoi jo nuorena, kun hän pelasi isänsä Kare Kauppisen kanssa ensin ”tavallista” biljardia. Snooker vakiintui lajiksi myöhemmin.

”Tavallisella pöydällä eli niin sanotulla pikkupaskalla aloimme pelata snookeria”, Kauppinen kiteyttää.

Vähitellen kotona pelaaminen ei enää riittänyt. Kauppiset perustivat 1980-luvun lopulla snookersaleja ympäri Suomea. Ensimmäinen sali avautui Helsinkiin Ratakadulle vuonna 1988. Lisäksi Kauppiset järjestivät isoja snookerturnauksia.

”Olemme lajin pioneereja isäni kanssa Suomessa. Ei siitä kukaan ala vääntää, ettei oltaisi. Varmasti olemme.”

1990-luvulla lama ajoi salit konkurssiin. Viimeisenä sulkeutui se ensimmäinen eli Ratakadun sali joulukuussa 1996.

”Saleja oli ja meni. 1990-luvun lama oli ihan jotain muuta kuin sen jälkeiset”, Kauppinen sanoo.

 

”En edes jaksa selostaa enää mitään muuta.”


Kovin pitkään ei kulunut viimeisen salin sulkemisen jälkeen, kun Kauppinen hyppäsi uuteen rooliin snookerin tv-selostajaksi. Hänellä oli jo kokemusta asiantuntijan roolista muilla tv-yhtiöillä. Eurosportille hän meni vuonna 1997, kun kanavalla vaikuttanut Jukka Pelkonen kysyi.

”Ensimmäinen selostukseni [Eurosportilla] oli jälkilähetys, eikä tuolloin läheskään kaikkea selostettu suomeksi.”

Eurosportin väki päätti, mitkä lajit ja kilpailut selostetaan suomeksi ja mihin jätetään englanninkielinen selostus.

”Silloin ajattelivat, että laitetaan mieluummin futikseen selostaja kuin pilipali-snookeriin”, Kauppinen nauraa.

Sittemmin systeemi on muuttunut ja Eurosportillakin lähes kaikki selostetaan suomeksi. Kun snookerlähetykset ovat erittäin pitkiä, Kauppisella riittää selostettavaa. Lisäksi snookeria selostaa nykyisin myös Ville Pasanen.

Kauppinen on selostanut muitakin lajeja, mutta tällä hetkellä snookerin lisäksi ei juuri muuhun jää aikaa.

”Luulen, että selostan [Eurosportilla] eniten. Pyöräilyselostaja Peter Selin pääsee lähelle. En edes jaksa selostaa enää mitään muuta.”

”Tennikseen olen sataprosenttisen pätevä selostaja – ja pöytätennikseen”, Kauppinen lisää.

Kauppiselle kolme tuntia on ”pikkuselostus” ja kahdeksan tuntia ”selostus”. Helmikuussa Kauppinen on äänessä 26 päivänä 29:stä. Se on jo kohtuullinen urakka äänityöläiselle.

”Noin kahdeksan vuotta sitten leikattiin äänihuulet”, Kauppinen sanoo.

Eikö koskaan kyllästytä?

”Hetkellisesti kyllästyttää päivittäin. Jos ottelu ei ole yhtään jännittävä, en voi siitä jännittävää tehdä.”

Mutta sitten on lajin toinen puoli.

”Se on hemmetin fiksu ja äärimmäistä taitoa vaativa laji. Helppo virhe vaanii kokoajan. Sekin on kiehtovaa”, Kauppinen perustelee.

”Se on mun rakkain harrastus tenniksen ohella. Tennistä olen alkanut pelata vasta aikuisiällä.”

Kauppisesta sanotaan usein, että snookerfanien määrä on lisääntynyt Suomessa hänen selostustensa ansiosta. Kauppinen myös ottaa huomioon sen, ettei laji ole läheskään kaikille tuttu. Hän avaa lajin sääntöjä katsojille uskollisesti.

”Ensimmäiset kymmenen vuotta kertasin säännöt [joka lähetyksessä]. Sen jälkeen Eurosportin lähetyksissä olen silloin tällöin kerrannut, mutta Kutosella [Discoveryn ilmaiskanava] olen kerrannut säännöt edelleen joka kerta.”

Sääntöjen kertauksesta tulee myös katsojapalautetta. Haluttaisiin sääntöjen pieniä yksityiskohtia, nippelitietoa.

”Se ei ole enää merkityksellistä. Edes minä en tiedä jokaista sääntöä”, Kauppinen yllättää.

Oheisella videolla vuodelta 2014 Aki Kauppinen selostaa ja Ville Pasanen näyttää, miten snookerlyönti tapahtuu.


Lähes kaikki selostukset Kauppinen tekee studiossa Suomessa. Paikan päällä kisoissa hän käy noin kerran vuodessa.

”Itse selostamiseen ei ole mitään hyötyä mennä paikan päälle, mutta toki muuta hyötyä on. Pääsee keskustelemaan pelaajien kanssa ja tekemään haastatteluja.”

Mikä tekee snookerselostajasta lajin asiantuntijan?

Kauppisella on siihen selkeä sääntö: kun itse pystyy snookererässä tekemään vähintään 50 pistettä.

”Sitä ei voi tehdä vahingossa. Silloin voi sanoa olevansa pelimies.”

Snookerin yhdessä erässä (freimissä) maksimipistemäärä on 147. Kauppinen on yltänyt melko lähelle.

”Totisemman snookerin pelaamisen olen lopettanut, mutta kotipöydällä olen viime aikoina taas pelannut. Siinä olen tehnyt 106 pistettä.”

Lajiin kuuluvat näyttävät lyönnit, joista kierrettä ei puutu. Esimerkiksi Cheltenhamin turnauksessa helmikuun alussa maailmanlistan ykkönen Judd Trump löi banaanialakierteen, jolla hän pussitti pallon ja valkoinen pallo siirtyi loistavaan paikkaan.

”Onhan ne siinä hetkessä sellaisia vau-juttuja ja kohokohtia, mutta eivät ne sen enempää ole”, Kauppinen sanoo.

Ei sen enempää?

”Tämä voi tuntua ihan hullulta, mutta jos minä pääsen samalle pöydälle harjoitustilanteessa ja saan harjoitella 20 kertaa, minä teen sen lyönnin. Heikki Niva, Suomen paras pelaaja tällä hetkellä [ja jota Kauppinen valmentaa], tekee saman ensimmäisellä kymmenellä yrittämällä. Pointti onkin se, että Trump tekee sellaisen lyönnin kilpailutilanteessa ensimmäisellä lyönnillään.”

Sanojensa vakuudeksi Kauppinen näyttää kotipöydällään, miten lyönti tapahtuu. Se menee lähes samalla lailla kuin Trumpilla, mutta jää vain hieman vajaaksi.

 

”Saan yllättävän paljon viestejä, että miksi en pidä ollenkaan Ronniesta.”


Palataan O’Sullivaniin.

”Saan yllättävän paljon viestejä, että miksi en pidä ollenkaan Ronniesta.”

Kauppisella on viesteihin ytimekäs vastaus.

”Ilman muuta Ronnie O’Sullivan on suosikkini numero yksi. Väitän, että 90 prosenttia meidän katsojistakin haluaa nähdä O’Sullivanin ottelut.”

Entä edellä mainittu Trump, joka on voittanut alkukaudesta jo useammankin turnauksen?

”Hän on nopea ja räväkkä pelaaja. Nyt kun hän on panostanut safety-lyönteihin [lyöntipallon sijoittamiseen hankalaan paikkaan], hän on noussut uudelle tasolle.”

Seuraavat Snooker-turnaukset: Welsh Open 16. helmikuuta asti, Shoot-Out (yhden erän pelejä) 20.–23.2. Kaikki lähetykset Eurosportin kanavilla ja Europlayerissa, lisäksi Shoot-Out 21.2. alkaen myös Kutosella.  


Leuanvetokin vei mukanaan

Snookerselostaja Aki Kauppisella on snookerin ja tenniksen lisäksi kolmas ja hieman yllättäväkin harrastus, leuanveto. Kauppinen kertoo innostuksen alkaneen jo kouluaikana, jolloin hän kertoo ”vetäneensä leukoja enemmän kuin kukaan muu”.

Leuanveto jäi joksikin aikaa, mutta Kauppinen alkoi harrastaa sitä uudelleen.

”Innostuin aikuisena uudestaan ja kävin kilpailuissakin [mitaleja alle 85-kiloisten sarjassa]. Vedin niin hulluna leukoja, että molemmat kyynärpäät menivät romuksi. Olin 2,5 vuotta kokonaan vetämättä, mutta aloitin uudelleen noin kuukausi sitten.”

Paljonko nyt menee?

”Nyt ollaan ihan maltillisissa määrissä. Jos kyynärpäät kestävät, pääsen vuodessa noin 40 leuan kuntoon.”

Mikä on ennätys?

”52 leukaa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Näin snookeria pelataan


 Snookerissa pussitetaan vuoronperään punaisia ja väripalloja. Jos punaisia palloja on jäljellä, väripallo palautetaan pussituksen jälkeen takaisin pöydälle alkuperäiselle paikalleen.

 Kun punaisia palloja ei enää ole pöydällä, väripallot pitää pussittaa arvojärjestyksessä pienimmästä suurimpaan (keltainen 2 pistettä, vihreä 3, ruskea 4, sininen 5, pinkki 6, musta 7).

 Lyöntivuoro päättyy, jos pussitus epäonnistuu tai pelaaja tekee jonkin muun virheen. Erän voittaa enemmän pisteitä kerännyt pelaaja.

 Jos pelaaja pussittaa samalla lyöntivuorolla kaikki 15 punaista palloa, jokaisen punaisen jälkeen aina mustan pallon ja lopuksi väripallot, hän saa maksimipisteet 147.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  3. 3

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa – ”Iskevät kunnolla noin viidessä vuodessa”

   Tilaajille
  4. 4

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  5. 5

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  3. 3

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  4. 4

   Normaalipainosta puhuminen pitäisi lopettaa, sanoo erikoislääkäri – Näin selvität ilman vaakaa, onko painosi terveellisen rajoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää