Urheilu

Huippuhiihtäjille luvassa eksotiikkaa uudella kiertueella: omat juomat mukaan tunturiin ja siirtymät pakko matkustaa junalla

Ski Tour 2020 -kiertueella pisimmän etapin reitti kulkee Ruotsista Norjaan.

Juomavyö on tuttu varuste maailman parhaille kilpahiihtäjille. Siitä otetaan hörppyä harjoittelun lomassa ja myös kilpailuissa ennen starttia.

Ensi viikolla huippuhiihtäjät pääsevät kokemaan, miltä tuntuu kantaa juomavyötä maailmancupin kilpailussa ja juoda siitä vauhdissa.

Lauantaina alkavan uuden pohjoismaisen kiertueen Ski Tour 2020:n neljäs etappi on hyvin eksoottinen kilpailu maailmancupin mittapuulla.

Sekä naiset että miehet hiihtävät ensi viikon torstaina vapaalla hiihtotavalla 38 kilometrin reitin, joka kulkee tunturimaastossa Ruotsin Storlienistä Norjan Meråkeriin.

Maiden välisen rajan ylittämisen lisäksi kilpailun erikoisuuksiin kuuluu on se, että reitin varrella on vain yksi juomahuoltopaikka. Se sijaitsee vasta 24 kilometrin kohdalla.

Tämä tarkoittaa sitä, että hiihtäjien pitää kantaa mukanaan siihen mennessä tarvitsemansa juoma. Käytännössä vaihtoehtoina ovat juomavyö tai juomareppu, joista nestettä imetään numeroliivin alle viritetyn letkun kautta.


Suomen maajoukkueen johtaja Matti Haavisto uskoo, että juomavyö tulee olemaan suositumpi vaihtoehto, koska sen pystyy helposti pudottamaan loppumatkasta pois kyydistä.

”Juomaa pitää olla ehdottomasti mukana, joten kaikilla on varmasti jonkinlainen juomasysteemi. Urheilijat pyrkivät juomaan alusta lähtien, koska janon tunnetta ei saa tulla kisan aikana”, Haavisto sanoo.

Haavisto arvioi, että kilpailun aikana hiihtäjät juovat 1,5–2 litraa. Suosittua on tavallinen urheilujuoma, johon on lisätty suolaa.

Kiertueen pisimmän osuuden reitti on rajanylityksen lisäksi siitäkin erikoinen, että se on alamäkivoittoinen. Lähtö sijaitsee noin 600 metrin korkeudella, reitin korkein kohta noin 750 metrissä (7 kilometrin kohdalla) ja maali on runsaan 400 metrin korkeudella.

Myös kiertueen kolmas osuus Ruotsin Åressa on eksoottinen, sillä siellä sprinttirata (v) on tehty samaan rinteeseen, jossa on kilpailtu monet kerrat alppihiihdon MM-kisoissa ja maailmancupissa.

Kyseessä on pitkälti ylämäkisprintti, koska radan maali sijaitsee yli 50 metriä korkeammalla kuin lähtö. Rata on vain vajaan 700 metrin mittainen, mutta sillä on korkeuseroa kaksinkertaisesti tavanomaiseen verrattuna ja radan jälkimmäinen puolisko on yhtämittaista nousua.

Ski Tour 2020 on kokonaisuutena hyvin erilainen kuin vuodenvaihteessa 14. kerran kilpailtu Keski-Euroopan Tour de Ski -kiertue.

Tour de Skillä normaalimatkat ovat olleet viime vuosina tasapaksusti naisilla 10 ja miehillä 15 kilometriä.

Uudella kiertueella vaihtelua on selvästi enemmän, koska 38 kilometrin tunturietapin lisäksi viimeisinä osuuksina hiihdetään 15 ja 30 kilometrin takaa-ajot perinteisellä hiihtotavalla.

Ski Tour 2020:n teemana on kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys. Sen takia urheilijoiden on pakko siirtyä kisapaikkakunnalta toiselle sitä varten järjestetyllä junakuljetuksella.

Tätä valvotaan kiertueelta pois sulkemisen uhalla. Myös valmentajille ja muille taustahenkilöille suositellaan painokkaasti junakyytiä. Hotellien ja kisapaikkojen välit kuljetaan bussilla.

”Sinänsä tämä on vähän huvittava homma. Jos mietitään vihreitä arvoja, niin ei tämä sitä autoilua ainakaan vähennä. Kyllä siellä kulkee mukana ne samat autot kuin muutenkin, mutta nyt niissä on vain huoltomiehiä”, Haavisto sanoi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Kuusi osakilpailua Ruotsissa ja Norjassa


 Ski Tour 2020:lla on kuusi osakilpailua yhdeksän päivän aikana.

 Mc-pisteitä jaetaan osakilpailuista ja kokonaiskilpailusta samalla tavalla kuin Tour de Skillä.

 Ohjelma:

15.2. Östersund 10 ja 15 km (v), väliaikalähtö

16.2. Östersund 10 ja 15 km (p), takaa-ajo

18.2. Åre sprintti (v)

20.2. Storlien-Meråker 38 km (v), yhteislähtö

22.2. Trondheim sprintti (p)

23.2. Trondheim 15 ja 30 km (p), takaa-ajo

 Suomen hiihtäjät: Anne Kyllönen, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Lari Lehtonen, Iivo Niskanen, Markus Vuorela, Lauri Vuorinen

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  3. 3

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää