Urheilu

Huippuhiihtäjille luvassa eksotiikkaa uudella kiertueella: omat juomat mukaan tunturiin ja siirtymät pakko matkustaa junalla

Ski Tour 2020 -kiertueella pisimmän etapin reitti kulkee Ruotsista Norjaan.

Juomavyö on tuttu varuste maailman parhaille kilpahiihtäjille. Siitä otetaan hörppyä harjoittelun lomassa ja myös kilpailuissa ennen starttia.

Ensi viikolla huippuhiihtäjät pääsevät kokemaan, miltä tuntuu kantaa juomavyötä maailmancupin kilpailussa ja juoda siitä vauhdissa.

Lauantaina alkavan uuden pohjoismaisen kiertueen Ski Tour 2020:n neljäs etappi on hyvin eksoottinen kilpailu maailmancupin mittapuulla.

Sekä naiset että miehet hiihtävät ensi viikon torstaina vapaalla hiihtotavalla 38 kilometrin reitin, joka kulkee tunturimaastossa Ruotsin Storlienistä Norjan Meråkeriin.

Maiden välisen rajan ylittämisen lisäksi kilpailun erikoisuuksiin kuuluu on se, että reitin varrella on vain yksi juomahuoltopaikka. Se sijaitsee vasta 24 kilometrin kohdalla.

Tämä tarkoittaa sitä, että hiihtäjien pitää kantaa mukanaan siihen mennessä tarvitsemansa juoma. Käytännössä vaihtoehtoina ovat juomavyö tai juomareppu, joista nestettä imetään numeroliivin alle viritetyn letkun kautta.


Suomen maajoukkueen johtaja Matti Haavisto uskoo, että juomavyö tulee olemaan suositumpi vaihtoehto, koska sen pystyy helposti pudottamaan loppumatkasta pois kyydistä.

”Juomaa pitää olla ehdottomasti mukana, joten kaikilla on varmasti jonkinlainen juomasysteemi. Urheilijat pyrkivät juomaan alusta lähtien, koska janon tunnetta ei saa tulla kisan aikana”, Haavisto sanoo.

Haavisto arvioi, että kilpailun aikana hiihtäjät juovat 1,5–2 litraa. Suosittua on tavallinen urheilujuoma, johon on lisätty suolaa.

Kiertueen pisimmän osuuden reitti on rajanylityksen lisäksi siitäkin erikoinen, että se on alamäkivoittoinen. Lähtö sijaitsee noin 600 metrin korkeudella, reitin korkein kohta noin 750 metrissä (7 kilometrin kohdalla) ja maali on runsaan 400 metrin korkeudella.

Myös kiertueen kolmas osuus Ruotsin Åressa on eksoottinen, sillä siellä sprinttirata (v) on tehty samaan rinteeseen, jossa on kilpailtu monet kerrat alppihiihdon MM-kisoissa ja maailmancupissa.

Kyseessä on pitkälti ylämäkisprintti, koska radan maali sijaitsee yli 50 metriä korkeammalla kuin lähtö. Rata on vain vajaan 700 metrin mittainen, mutta sillä on korkeuseroa kaksinkertaisesti tavanomaiseen verrattuna ja radan jälkimmäinen puolisko on yhtämittaista nousua.

Ski Tour 2020 on kokonaisuutena hyvin erilainen kuin vuodenvaihteessa 14. kerran kilpailtu Keski-Euroopan Tour de Ski -kiertue.

Tour de Skillä normaalimatkat ovat olleet viime vuosina tasapaksusti naisilla 10 ja miehillä 15 kilometriä.

Uudella kiertueella vaihtelua on selvästi enemmän, koska 38 kilometrin tunturietapin lisäksi viimeisinä osuuksina hiihdetään 15 ja 30 kilometrin takaa-ajot perinteisellä hiihtotavalla.

Ski Tour 2020:n teemana on kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys. Sen takia urheilijoiden on pakko siirtyä kisapaikkakunnalta toiselle sitä varten järjestetyllä junakuljetuksella.

Tätä valvotaan kiertueelta pois sulkemisen uhalla. Myös valmentajille ja muille taustahenkilöille suositellaan painokkaasti junakyytiä. Hotellien ja kisapaikkojen välit kuljetaan bussilla.

”Sinänsä tämä on vähän huvittava homma. Jos mietitään vihreitä arvoja, niin ei tämä sitä autoilua ainakaan vähennä. Kyllä siellä kulkee mukana ne samat autot kuin muutenkin, mutta nyt niissä on vain huoltomiehiä”, Haavisto sanoi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Kuusi osakilpailua Ruotsissa ja Norjassa


 Ski Tour 2020:lla on kuusi osakilpailua yhdeksän päivän aikana.

 Mc-pisteitä jaetaan osakilpailuista ja kokonaiskilpailusta samalla tavalla kuin Tour de Skillä.

 Ohjelma:

15.2. Östersund 10 ja 15 km (v), väliaikalähtö

16.2. Östersund 10 ja 15 km (p), takaa-ajo

18.2. Åre sprintti (v)

20.2. Storlien-Meråker 38 km (v), yhteislähtö

22.2. Trondheim sprintti (p)

23.2. Trondheim 15 ja 30 km (p), takaa-ajo

 Suomen hiihtäjät: Anne Kyllönen, Laura Mononen, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski, Lari Lehtonen, Iivo Niskanen, Markus Vuorela, Lauri Vuorinen

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  2. 2

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  3. 3

   Ministeriö: Suomessa varauduttu 400 000 ihmisen suojaamiseen, jos koronavirus leviää – HS näyttää suorana keskustelun eduskunnassa juuri nyt

  4. 4

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  5. 5

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää