Urheilu

Kaisa Mäkäräinen oli pahoissa vaikeuksissa ja myönsi Ylelle, ettei ollut tarpeeksi ”noheva” MM-pikakisan vaihtelevassa tuulessa

Monet muutkin huippunimet epäonnistuivat.

Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on monesti kertonut viihtyvänsä Pohjois-Italiassa sijaitsevalla Etelä-Tirolin alueella. Siellä hän on harjoitellut kesäisin pitkiä jaksoja, ja Antholz-Anterselva on ollut hänen suosikkipaikkansa maailmancupissa.

Perjantaina Mäkäräisen viihtyminen ei ollut parhaalla tasolla, kun MM-kisoissa oli vuorossa ensimmäinen henkilökohtainen kilpailu.

Pikakilpailu (7,5 km) Antholz-Anterselvassa käytiin puuskittaisessa ja suuntaansa vaihtaneessa tuulessa, ja Mäkäräinen oli monen muun huippunimen tavoin vaikeuksissa ampumapaikalla.

Tuloksena oli neljällä sakolla (2+2) 40. sija, joka noudattelee joensuulaisen menestystä kauden aiemmissa maailmancupin pikakilpaluissa.

”Mielestäni ammuin ihan hyviä laukauksia, mutta oli vaikea elää olosuhteen mukana. Tuuli muutti sekunnin välein suuntaa ja voimakkuutta, mitä on vähän vaikea lukea. En vain ollut tarpeeksi noheva sen kanssa. Ei voi syyttää olosuhdetta vaan sitä, että ei osannut lukea sitä oikein”, Mäkäräinen sanoi Ylen haastattelussa.

Mäkäräisen mukaan palautuminen edellisen päivän sekaviestistä ei sujunut hyvin. Suomen joukkue asuu aivan kisapaikan lähellä 1 600 metrin korkeudessa.

”Oli todella hankala yö, jaloissa ja päässä aika levotonta elämää. Oli pakko nukkua puolenpäivän aikaan puolen tunnin nokoset, että ylipäätään jaksoi lähteä starttiin. Jalat tuntuivat kisassa yllättävän ok:lle, joten en ole hirveän pettynyt hiihtoon”, Mäkäräinen sanoi Ylelle. Hiihtoladulla hän oli viidenneksi nopein.

Sunnuntain takaa-ajoon Mäkäräinen lähtee runsaan puolentoista minuutin päässä kärjestä.

”Takaa-ajosta tulee hyvä harjoitus. Koetetaan saada koppia ammunnasta, että olisi vielä jotain tehtävissä loppukisojen osalta”, Mäkäräinen sanoi Ylelle.

MM-kultaa vei yhdellä sakolla selvinnyt Norjan Marte Olsbu Røiseland. Tämä oli hänen ensimmäinen henkilökohtainen arvokisavoittonsa.

Muut mitalit menivät suurille yllättäjille. Hopeaa sai hyvänä ampujana tunnettu USA:n Susan Dunklee, joka ampui kärkinaisista ainoana nollat. Maalin hän saapui horjahdellen väsymyksestä. Pronssia sai Tšekin Lucie Charvatova, joka ampui yhden sakon.

Tämän kauden maailmancupia hallinnut Norjan Tiril Eckhoff ampui peräti kuusi sakkoa ja sijoittui 58:nneksi. Kotiladuillaan kilpaillut Italian Dorothea Wierer jäi kahdella ohilaukauksella seitsemänneksi mutta säilytti mahdollisuudet menestyä takaa-ajossa. Ruotsalainen olympiavoittaja Hanna Öberg ampui makuulta nollat mutta sortui pystystä kolmeen ohilaukaukseen ja putosi 18:nneksi.

Myös muilla Suomen naisilla oli vaikeuksia ampumapenkalla. Mari Eder ampui makuulta yhden sakon mutta pystystä neljä ja sijoittui 68:nneksi. Eder ei osannut selittää, mistä pystypaikan pummisuma johtui. Hänellä oli kisan jälkeen sellainen käsitys, että laukaukset menivät hyvin niukasti ohi.

”Harmitus on tietysti iso”, Eder sanoi Ylelle.

Suvi Minkkinen (80:s) ampui suomalaisista parhaiten (kolme sakkoa) mutta hänen hiihtovauhtinsa oli huomattavasti hitaampaa kuin Mäkäräisellä ja Ederillä. Eder ja Minkkinen eivät pääse 60 parhaan naisen takaa-ajoon.

Antholz-Anterselva, Italia: MM-kisat, 2. päivä:

Naiset, pikakilpailu (7,5 km): 1) Marte Olsbu Röiseland Norja 21.13,1 (0+1 sakkokierrosta), 2) Susan Dunklee USA jäljessä 6,8 sekuntia (0+0), 3) Lucie Charvatova Tshekki –21,3, (1+0), 4) Olena Pidrushna Ukraina –25,6 (1+0), 5) Denise Herrmann Saksa –30,5 (2+1), 6) Lisa Vittozzi Italia –37,6 (2+0), 7) Dorothea Wierer Italia –39,0 (1+1), 8) Franziska Preuss Saksa –40,8 (1+1), 9) Ivona Fialkova Slovakia –44,2 (0+1), 10) Aita Gasparin Sveitsi –44,4 (0+0), ...40) Kaisa Mäkäräinen Suomi –1,34,9 (2+2), ...68) Mari Eder Suomi –2.31,4 (1+4), ...80) Suvi Minkkinen Suomi 3.40,3 (1+2).

Maailmancupin pisteet: 1) Wierer 545 pistettä, 2) Tiril Eckhoff Norja 524, 3) Hanna Öberg Ruotsi 479, 4) Herrmann 459, 5) Röiseland 441, 6) Justine Braisaz Ranska 389, 7) Julia Simon Ranska 385, 8) Ingrid Landmark Tandrevold Norja 384, 9) Paulina Fialkova Slovakia 378, 10) Vittozzi 363, 11) Mäkäräinen 311, ...29) Eder 178, ...68) Minkkinen 22.

Seuraavat MM-matkat: 15.2. miesten pikamatka (10 km), 16.2. naisten (10 km) ja miesten (12,5 km) takaa-ajot.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  5. 5

   Tällainen on suomalaisten keskivertoauto – Uusien ja käytettyjen kauppaa hallitsevat aivan erilaiset autot

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää