Kalle Rovanperä sammutti autonsa moottorin Ruotsin rallin erikoiskokeella, jatkaa kisaa kolmantena: ”Todella typerä virhe” - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Kalle Rovanperä sammutti autonsa moottorin Ruotsin rallin erikoiskokeella, jatkaa kisaa kolmantena: ”Todella typerä virhe”

Jari-Matti Latvalan kisa päättyi keskeytykseen.

Kalle Rovanperä Tunturirallissa tammikuussa 2020. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva

Julkaistu: 14.2. 18:09

Toyotan Kalle Rovanperä on perjantain jälkeen kolmantena Ruotsin MM-rallissa.

Kilpailua johtaa Toyotan brittikuski Elfyn Evans, kun takana on neljä erikoiskoetta. Rovanperän edellä on myös Hyundain virolainen Ott Tänak. Evans johtaa Tänakia 8,5 sekunnilla ja Rovanperää 14,3:lla.

Rovanperä oli kolmen ek:n jälkeen toisena, mutta sammutti autonsa perjantain lyhyellä päätöspätkällä ja putosi Tänakin taakse.

”Olimme nopeita ja tasaisia. Muutama virhe tuli siellä täällä, mutta hyvin meni”, Rovanperä kuvaili aamupäivän ajamistaan WRC-comille.

Auton sammuminen päivän viimeisellä ek:lla mutkassa harmitti suomalaista.

”Se oli todella typerä virhe. Minun täytyy oppia käsittelemään tällaisia tilanteita autoni kanssa, mutten ole vielä erityisen kokenut”, 19-vuotias Rovanperä muistutti.

M-Sport Fordin Esapekka Lappi on viidentenä ja tallikaveri Teemu Suninen kahdeksantena. Lappi on jäänyt kärjestä 20,9 ja Suninen 31,4 sekuntia.

Yksityis-Toyotalla Ruotsissa ajava Jari-Matti Latvala palasi Ruotsin MM-rallissa yksityiskuskina takaisin WRC-karkeloihin. Suuresta näyttöpaikasta muodostui kuitenkin heti perjantaiaamuna valtava pettymys.

Latvalan Toyota Yaris WRC:hen tuli sähkövika, minkä takia moottori yski, eikä ajamisesta tullut mitään. Kolmen ajetun erikoiskokeen jälkeen Latvala oli jäänyt kärjestä jo kaksi ja puoli minuuttia. Tuurilainen päätti jättää rallin kesken, koska tynkäkisaksi supistuneessa rallissa ei ollut enää mitään saavutettavaa.

”Tämä on lyhyt ralli, joten minun osalta homma on ohi. Emme voi enää tehdä mitään. Vaikka ajaisin huomenna hyviä pätkäaikoja, se ei auta minua tallipaikkaneuvotteluissa. Vain tulokset ratkaisevat. Järkevintä on lopettaa tämä ralli. On parempi säästää voimavaroja seuraaviin koitoksiin”, Latvala tuskaili.

Kun vuokra-WRC:hen iskee tekninen vika, on Latvalan vielä mahdollista saada alennusta rallin hintalappuun, mikä taas voi mahdollistaa lisärallin esimerkiksi Sardiniassa kesäkuussa.

”Uskomme, että kyseessä oli tekninen vika. Pieni hyppy ja siitä aiheutunut isku oli laukaiseva tekijä. Jotain sähköpuolen ongelmaa siellä on, mutta sitä on vaikea nopeasti tutkia, että mikä on vikana”, Latvala kertoi.

”Aina tässä tilanteessa voi neuvotella tiimin kanssa. Tilanne olisi eri, jos olisi ajanut ulos. Silloin on turha kysellä mitään. Tästä voi aina neuvotella”, kun ongelma ei johdu kuskista.

Huono sää pakotti kisajärjestäjät muuttamaan reittiä ennen kilpailua. Torstai-iltana ensimmäinen erikoiskoe peruttiin, joten kilpailu alkoi vasta perjantaiaamuna ek:lta numero kaksi. Lauantaina ohjelmassa on neljä ja sunnuntaina kaksi erikoiskoetta.