Urheilu

Samuli Samuelsson oli Suomen nopein mies, kunnes paha vamma keskeytti lupaavan uran

Toipilasaikana pikajuoksija Samuli Samuelsson opiskeli optikoksi. Urheilussa hän aikoo nousta takaisin huipulle, mutta ei ota siitä paineita: ”Olen iloinen, että pääsen kisaamaan ja juoksemaan ehjänä.”

Kaksi vuotta menee äkkiä, mutta pikajuoksija Samuli Samuelssonista se tuntui loputtoman pitkältä.

Lähes päivälleen kaksi vuotta sitten hän voitti hallissa 60 metrin Suomen mestaruuden Helsingissä, mutta katosi sen jälkeen kilpakentiltä.

Samuelsson oli tuntenut jo pitempään arkuutta akillesjänteessään. Jänteen limapussissa oli tulehdus. Vaiva paheni harjoitusleirillä etelässä keväällä 2018.

Juoksija keskeytti leirin ja lensi takaisin Suomeen, jossa akillesjänteestä löytyi 3,5 sentin poikittainen repeämä. Sen kesän ja myös seuraavankin juoksut oli juostu, vaikka Samuelsson itse elätteli toiveita pikaisesta parantumisesta.

Leikkauksessa kirurgi Ilkka Tulikoura löysi kuolion, joka oli 5–10 prosenttia akillesjänteen paksuudesta. Osin sen takia toipuminen kesti niin kauan. Myös kantaluuta piti hioa, kun se osui limapussiin.

”Usko alkoi horjua ja iski turhautuminen, kun akillesjänne meinattiin leikata toisen kerran. Siihen en suostunut. Onneksi löydettiin oikeat kuntoutusmenetelmät. Nyt jalka on oireeton, tosin vielä jäykkä”, Samuelsson sanoo.

Aitajuoksun Suomen ennätysmies Arto Bryggare tosin muistutti Samuelssonia, että ”ihan sama, mitä teet, toipuminen kestää vuoden”.

”Bryggare oli oikeassa. Toipuminen oli aikamoista oravanpyörää”, Samuelsson sanoo.

Bryggare tiesi, mistä puhui. Hän loukkasi vakavasti akillesjänteensä omalla huippu-urallaan 1980-luvulla.


Pikajuoksuharjoittelun Samuelsson aloitti varovasti viime lokakuussa. Pitkän tauon jälkeen hän juoksi ensimmäisen kilpailunsa kolme viikkoa sitten.

Tavoitteena oli juosta 60 metriä seitsemän sekunnin pintaan, mutta aika finaalissa yllätti: 6,83 sekuntia. Ennätyksensä hän juoksi juuri kaksi vuotta sitten SM-halleissa 6,72.

Viime sunnuntaina hän voitti finaalin kansallisissa hallikisoissa Tampereella ajalla 6,85 sekuntia. Alkuerissä hän juoksi 6,88.

”Sain finaalissa aivan karmean huonon lähdön. Aika parani silti kolmella sadasosalla.”


Tänään lauantaina Samuelsson yrittää 6,80 sekunnin alitusta samoin Tampereella Pirkka-hallissa käytävissä SM-halleissa.

Ville [Myllymäki] ja Samuel [Purola] ovat SM-kisassa omalla tasollaan, mutta kolmannesta sijasta saadaan tiukka kisa. En voi odottaa, että olisin ennätyskunnossa, kun olen ollut pitkään juoksematta”, 24-vuotias Samuelsson sanoo.

60 metrin hallimatkan Suomen ennätys on Markus Pöyhösellä 6,58 (vuonna 2003).

”Se on kova aika. Sadalla metrillä sillä olisi pitänyt päästä kymmenen sekunnin pintaan, mutta Markus olikin parhaimmillaan 60 metrillä”, Samuelsson sanoo.


Monen aikuisurheilijan hallikausi päättyy SM-kisoihin Tampereella. Kesäkaudesta Samuelssonilla ei ole isoja toiveita. EM-kisat elokuun lopussa Pariisissa voisi olla yksi tavoite, varsinkin pikaviestijoukkueessa. Kun jalka kestää, myös paluu varsinaiselle päämatkalle 200 metrille on ajankohtainen.

”EM-kisat eivät ole tavoitteena. Olen iloinen, että pääsen kisaamaan ja juoksemaan ehjänä. Se on tämän vuoden voitto.”

Mitenkään hukkaan kuluneet kaksi vuotta eivät menneet. Samuelsson pääsi tauolla loppusuoralle opinnoissaan. Hän valmistuu ammattikorkeakoulusta optikoksi tämän vuoden lopulla.

”Opiskelu on vienyt eteenpäin, samoin tyttöystävän tuki”, Samuelsson kiittelee.


Helsingissä Samuelsson kuuluu Mikael Ylöstalon valmennustalliin. Valmennuksen henkinen isä löytyy kuitenkin yhä kotipuolesta Ikaalisista.

Kotona käydessään Samuelsson keskustelee Mauri Salomäen kanssa. Lähes 90-vuotias Salomäki elää digiajan ulottumattomissa, mutta on silti valmentajana tiukasti ajan hermolla.

”Olen juossut parhaan aikani Maurin valmennuksessa, ja aion olla häneen yhteydessä. Mikaelilla on hyvä tekniikkasilmä. Hän ja Mauri eivät ole täysin eri maailmasta”, Samuelsson kertoo valmentajakuviostaan.

Kotona Samulin toipumista jännitti vanhan valmentajan lisäksi isä Harri, jolle pojan loukkaantuminen oli kova pala.

”Isällehän tämä oli pahempaa kuin minulle. Hän sanoi voivansa itsekin nyt paremmin, kun minä voin hyvin.”

Yleisurheilun SM-hallit alkavat lauantaina Pirkka-hallissa Tampereella kello 16.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kuka?

Samuli Samuelsson


 Syntynyt kesäkuussa 1995 Ikaalisissa, 24-vuotias.

 Pikajuoksija, matkat 60, 100 ja 200 metriä.

 Valmentajat Mikael Ylöstalo ja Mauri Salomäki

 Seura Ikaalisten Urheilijat

 Kolme Suomen mestaruutta 200 metrillä (2015–2017) ja yksi 100 metrillä (2017).

 Ollut kaksi vuotta kilpailematta akillesjänne vamman takia.

 Opiskelee optikoksi Helsingissä.

 Ennätykset: 60 m: 6,72 (hallissa 2018), 100 m: 10,30 (22-vuotiaiden SE vuonna 2017), 200 m: 20,73 (2017).

 Nuorten EM-kisoissa ja aikuisten EM-kisat 2016.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  3. 3

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa – ”Iskevät kunnolla noin viidessä vuodessa”

   Tilaajille
  4. 4

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  5. 5

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  3. 3

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  4. 4

   Normaalipainosta puhuminen pitäisi lopettaa, sanoo erikoislääkäri – Näin selvität ilman vaakaa, onko painosi terveellisen rajoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää