Krista Pärmäkoski aloitti uuden kiertueen tutulla tasolla kärjen takana, Iivo Niskasen romahdus huipentui kaatumiseen - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Krista Pärmäkoski aloitti uuden kiertueen tutulla tasolla kärjen takana, Iivo Niskasen romahdus huipentui kaatumiseen

Norjan Therese Johaug jätti heti muut kauas taakseen. Miesten 15 kilometrin kilpailussa norjalaiset ottivat nelosvoiton.

Krista Pärmäkoski on yltänyt tämän kauden maailmancupissa vain kerran kolmen parhaan joukkoon. Se tapahtui kauden avauksessa Rukalla Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Julkaistu: 15.2. 16:04, Päivitetty 15.2. 18:26

Krista Pärmäkoski on ollut jo vuosia Suomen paras naishiihtäjä, mutta maailmalla hänen tasonsa jämähti viime kaudella sijoille 4–7.

Sama tahti on jatkunut tällä kaudella. Siihen haarukkaan sujui myös Pärmäkosken aloitus uuden skandinaavisen kiertueen Ski Tour 2020:n avauskilpailussa lauantaina.

Pärmäkoski sijoittui seitsemänneksi Ruotsin Östersundissa väliaikalähdöllä hiihdetyllä 10 kilometrillä (v).

Jo ennen kauden alkua Pärmäkoski kertoi , että kuuden osakilpailun Ski Tour 2020 on hänelle jopa kauden päätavoite. Nyt sen painoarvo on korostunut, kun vuodenvaihteen perinteinen Tour de Ski jäi väliin sairastumisen takia.

”Kaikki tietävät, että Tourilla on loppunousu, ja siellä on yksi norjalainen, joka on siinä älyttömän kova. Pitäisi olla aika iso ero, että pystyisi hänet siinä lyömään. Uskon, että toisella tourilla on enemmän mahdollisuuksia”, Pärmäkoski perusteli lokakuussa ja viittasi Norjan Therese Johaugin ylivoimaan.

Johaugin ylivoima on jatkunut käytännössä koko kauden normaalimatkoilla, ja niin se jatkui nytkin. Johaug jätti maannaisensa Heidi Wengin ja Ingvild Flugstad Østbergin 45 ja 47 sekunnin päähän.

Pärmäkoski on monta kertaa todistanut olevansa hyvä tour-hiihtäjä. Hän oli tyytyväinen vireeseensä.

”Ihan hyvä veto, hyvä päivä. Toki ero kärkeen kasvoi todella isoksi. Sijoitus ei ollut ihan sellainen, mitä odotin, mutta täällä pitäisi olla tosi terävää hiihtoa alusta asti. Jos tulee pieniä notkahduksia, se näkyy heti erossa”, Pärmäkoski sanoi Hiihtoliiton äänitteessä.

Muut suomalaiset jäivät kauas Pärmäkosken taakse. Kerttu Niskanen jäi kaksi viikkoa sitten pois Vöyrin SM-kisoista sairastelun takia, ja sen jälkeen vire ei ole ollut kohdallaan. Nyt tuloksena oli 27. sija.

”Tulos oli aivan surkea, ihan plörinäksi meni. Treeneissä on tuntunut ihan hyvältä, joten on mysteeri, että tulos on tällainen”, Niskanen sanoi.

Laura Mononen sijoittui 34:nneksi ja uransa 250. mc-kisan hiihtänyt Anne Kyllönen 42:nneksi.

Sunnuntaina kiertueella hiihdetään takaa-ajot perinteisellä hiihtotavalla.

”Pitää lähteä taistelemaan, ehkä vähän riskillä hiihtämään edellä olevia kiinni. Peeseistä on iso hyöty noilla loivilla pätkillä. Rohkeasti pitää uskaltaa lähteä”, Pärmäkoski sanoi Ylelle.

Kilpailu käytiin vaativalla viiden kilometrin ladulla, jonka päänousu on noin 800 metrin mittainen. Korkeus eroa sillä on 64 metriä, joka on myös koko radan suurin korkeusero.

Kun samoilla latupohjilla käytiin viime vuonna ampumahiihdon MM-kisat, silloin pisimmällä käytössä olleella lenkillä (4 km) korkeuseroa oli 50 metriä. Naisten kilpailujen radoilla suurin korkeusero oli 38 metriä.

Miesten 15 kilometrin (v) kilpailussa Iivo Niskanen oli kärjen tuntumassa viiden kilometrin jälkeen, mutta sen jälkeen sijoitus putosi kokoajan. Niskanen vielä kaatui laskussa noin 13 kilometrin jälkeen. Lopulta suomalainen romahti sijalle 27.

”Aika luokaton onnistuminen tänään”, Niskanen totesi Ylen haastattelussa.

Niskasen mukaan suksetkaan eivät olleet parhaassa terässä.

Norjalaiset ottivat nelosvoiton. Ykkönen oli Sjur Røthe, jolle Niskanen hävisi minuutin ja kahdeksan sekuntia. Seuraaville sijoille tulivat Simen Hegstad Krüger, Finn Haagen Krogh ja Martin Johnsrud Sundby. Maailmancupin kärjessä oleva Venäjän Alexander Bolšunov sijoittui viidenneksi.

Muista suomalaisista Markus Vuorela oli 51:s, Lari Lehtonen 62:s ja Lauri Vuorinen 66:s.

Östersund, Ruotsi: Maailmancup, pohjoismaisen kiertueen 1/6 kilpailut:

Naiset, 10 km (v): 1) Therese Johaug Norja 21.49,7, 2) Heidi Weng Norja 45,6 sekuntia jäljessä, 3) Ingvild Flugstad Östberg Norja –47,3, 4) Ebba Andersson Ruotsi –53,1, 5) Ragnhild Haga Norja 1.04,3, 6) Astrid Uhrenholdt Jacobsen Norja –1.05,0, 7) Krista Pärmäkoski Suomi –1.15,0, 8) Jessica Diggins USA –1.18,1, 9) Rosie Brennan USA –1.25,7, 10) Natalia Neprjajeva Venäjä –1.27,7, ...muut suomalaiset: 27) Kerttu Niskanen –1.59,0, 34) Laura Mononen –2.07,8, 42) Anne Kyllönen –2.22,7.

Huippuhiihtäjille luvassa eksotiikkaa uudella kiertueella: omat juomat mukaan tunturiin ja siirtymät pakko matkustaa junalla