Miksi Armand Duplantis on niin hyvä seiväshyppääjä? HS kysyi suomalaisilta seiväshyppy­valmentajilta: ”Se oli erikoisin ME-hyppy” - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Miksi Armand Duplantis on niin hyvä seiväshyppääjä? HS kysyi suomalaisilta seiväshyppy­valmentajilta: ”Se oli erikoisin ME-hyppy”

Vahva tekniikka ja nopeus ovat ME-hyppääjä Armand Duplantisin valttikortit.

Armand Duplantisin otekorkeus on 510–515 senttimetriä.

Armand Duplantisin otekorkeus on 510–515 senttimetriä. Kuva: RUSSELL CHEYNE

Julkaistu: 16.2. 13:13, Päivitetty 16.2. 13:19

Tampere

Miksi ruotsalainen Armand Duplantis on niin hyvä seiväshyppääjä? Kuinka korkealta ruotsalainen voi hypätä?

”Hänen taustallaan on valtavan hyvä tekniikka ja nopeus. Sieltä se lähtee”, arvostettu suomalaisvalmentaja Raimo Eskola pohtii Duplantisin lauantaina hyppäämää ME-tulosta 618 senttiä.

Duplantisin ME-hyppy hallikisoissa Glasgow'ssa oli sikäli erikoinen, että seipään kärki osui ensin rataan ja sitten vasta ponnistuslaatikkoon.

”Se oli varmaan jonkinlainen vahinko ja erikoisin ME-hyppy, jonka olin nähnyt. Muuten hyppy oli maksimitehoilla tasapainoinen, harmoninen ja sulava”, Eskola sanoo.

Yhdysvalloissa syntynyttä huippuhyppääjää valmentaa hänen isänsä Greg Duplantis, joka on itsekin ylittänyt 580 senttiä. Äiti Helena Duplantis (o.s. Hedlund) oli seitsenottelija ja koripalloilija, joten Armandin geenit ovat kohdallaan.

Nyt 20-vuotias Armand aloitti seiväshypyn neljävuotiaana kotipihalle rakennetulla hyppypaikalla.

”Käytännössä hän hyppäsi seivästä vähintään joka toinen päivä. Tekniikka on hänellä selkäytimessä”, Eskola sanoo.

Duplantis on pitkäraajainen, kevytrakenteinen ja nopea. Hän on 185 senttiä pitkä ja painaa 74–75 kiloa.

Hänen juoksuvauhtinsa seipään kanssa on 9,95 metriä sekunnissa. Kukaan suomalainen seiväshyppääjä ei juokse yhtä kovaa edes ilman seivästä. Sata metriä Duplantis on juossut huippuaikaan 10,57.

Viime syksynä hän hyppäsi MM-hopeaa Dohassa. Vuonna 2018 hän voitti Euroopan mestaruuden ja on selvä suosikki ensi kesän olympialaisissa, jos pysyy terveenä.

”Ihannetyyppi seiväshyppyyn”, Eskola sanoo.

Tekniikassa Duplantis jatkaa isänsä perinteitä. Hän tekee pitkän ponnistuksen, joka suuntautuu hieman yläkäden linjan etupuolelta seipääseen.

Seiväs taipuu noin 20 senttiä, kun ponnistava jalka on vielä ilmassa.

Antti Kalliomäki ja hänen valmentajana Aulis Kairento kehittivät aikanaan samanlaisen ponnistuksen, kun Antti loukkasi jalkaansa. Monet ranskalaiset ovat hypänneet tällä vähän vanhan ajan tyylillä”, Eskola sanoo.

Eskolan mukaan Duplantis hallitsee tällä hetkellä hypyn kaikki vaiheet poikkeuksellisen varmasti.

”Hän ojentaa vartaloa hyvin ja menee pitkään seipään mukaan. Hän pystyy pyörähtämään riman päälle ilman, että vauhti hiljenee.”

Duplantisin otekorkeus on 510–515 senttiä, eli hän hyppää yli metrin sen yli.

”Varma ja tehokas tekniikka mahdollistavat maksimitehoiset hypyt kovasta vauhdista jäykällä seipäillä ja korkeilla otteilla. Ponnistuksen ajoitus on huippua”, Eskola sanoo.

Kuinka korkealle Duplantis voi vielä yltää?

”Vaikea sanoa, missä raja menee. Jos yrittäisi, niin 625 voisi mennä hyvinkin. Nyt hän voi muutaman vuoden parantaa maailmanennätystä sentti kerrallaan”, Eskola sanoo.

Voiko Duplantis päästä yhtä korkealle myös ulkona?

”Jos kunto on muuten kohdallaan ja olot ovat hyvät, hän hyppää samoja korkeuksia myös ulkona. Stadioneilla on usein pyörivä tuuli, joka ottaa seipääseen ja häiritsee tasapainoa”, sanoo Eskola, Eskola, joka valmentaa yhtä Suomen parasta seiväshyppääjää Urho Kujanpäätä.

Kujanpää ja Tommi Holttinen jakoivat sunnuntaina seiväshypyn hallimestaruuden Tampereella tuloksella 540.

Duplantis ottaa 18–20 askeleen vauhdin, joka on matkassa noin 45 metriä. Seiväs painaa kolmisen kiloa ja on 520 senttiä pitkä.

Myös Wilma Murron valmentaja Jarno Koivunen arvelee, että Duplantis voisi ylittää 625 senttiä, ehkä enemmänkin.

”Minulle on yllätys, että Duplantiksesta on tullut niin nopea hyppääjä. Se erottaa hänet muista ja tekee hyvää koko lajille”, Koivunen sanoo.

Murto ylitti lauantaina SM-halleissa Tampereella 460 senttiä ja teki hyvän yrityksen ensi kesän olympiarajasta 470. Duplantiksen ME:stä hän kuuli juuri ennen kilpailua.

”Duplantis on kasvanut seiväs kädessä. Hän on innostava esimerkki”, Murto sanoi.

Armand Duplantis ylitti ME:n 618 lauantaina hallikisoissa Glasgow’ssa.

Armand Duplantis ylitti ME:n 618 lauantaina hallikisoissa Glasgow’ssa. Kuva: LEE SMITH / Action Images

Seiväshyppääjä Urho Kujanpää on Raimo Eskolan valmennettavia.

Seiväshyppääjä Urho Kujanpää on Raimo Eskolan valmennettavia. Kuva: Sami Kero / HS

Ruotsin Armand Duplantis rikkoi jälleen seiväshypyn maailmanennätyksen: nyt ylittyi 618

Seuraa uutisia tästä aiheesta