Kalle Rovanperä teki MM-rallin historiaa, nousi nuorimpana kuskina palkintosijalle: ”Annoin kaikkeni” - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Kalle Rovanperä teki MM-rallin historiaa, nousi nuorimpana kuskina palkintosijalle: ”Annoin kaikkeni”

Rovanperä nousi Sebastian Ogierin ohi viimeisellä erikoiskokeella.

Ruotsin rallin kärkikolmikko poseerasi palkintopallilla: Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen kuvassa oikealla. Kuva: Jonathan Nackstrand

Julkaistu: 16.2. 14:12, Päivitetty 16.2. 14:52

Suomen rallilupaus Kalle Rovanperä teki rallihistoriaa sijoittumalla nuorimpana kuljettajana palkintopallisijalle MM-rallissa. 19-vuotias Rovanperä kukisti Ranskan Sébastien Ogierin lopulta reilulla kolmella sekunnilla.

”Annoin kaikkeni, vaikka eturenkaat olivat aivan lopussa. Hitaan osan alku olisi voinut mennä paremmin”, Rovanperä sanoi maalihaastattelussa.

Nopeasti kisan jälkeen Rovanperä twiittasi: ”Kyllä! Power stagen voitto ja olemme palkintopallilla heti toisessa wrc-kisassamme.”

Sekä Rovanperä että Ogier ovat Toyota-tallin kuljettajia. Ogier tyytyi toteamaan maalihaastattelussa, että ”ainakin saan hyvän lähtöpaikan Meksikon ralliin”.

Rovanperä ratkaisi kolmannen sijan huimalla ajolla viimeisellä erikoiskokeella, jossa hän oli ylivoimainen. Erikoiskokeen kakkonen Thierry Neville hävisi suomalaiselle 3,7 sekuntia. Koska erikoiskoe oli myös power stage -erikoiskoe, hän sai viisi ylimääräistä MM-pistettä.

Rallin voitto meni Toyotan kolmannelle kuskille, britti Elfyn Evansille. Kakkoseksi sijoittui Hyundain virolaiskuski Ott Tänak. Eroa Tänakiin kertyi lopulta 12,7 sekuntua ja Rovanperään 20,2 sekuntia.

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen oli rallin jälkeen onnensa kukkuloilla.

”He [Evans ja kartanlukija Scott Martin] tekivät historiaa. He olivat ensimmäiset britit [voittajina] Ruotsissa.”

Kun maalihaastattelussa Mäkiseltä kysyttiin Rovanperästä, silmäkulmat alkoivat kostua.

”Aivan uskomatonta, uskomatonta. Hän ajoi tuon erikoiskokeen ensimmäisen kerran, muut ovat ajaneet sen useita kertoja. Hän yksinkertaisesti lensi. Aivan uskomatonta”, Mäkinen hehkutti.

Esapekka Lappi sijoittui Fordillaan viideksi. Saman tallin Teemu Suninen oli kahdeksas.

MM-pisteissä kärjessä ovat Evans ja Neuville. Molemmilla on 42 pistettä. Ogier on kolmas, 37 pistettä ja Rovanperä neljäs, 30 pistettä. Lappi on viidentenä (24 pistettä) ja Sunninen seitsemäs (11).

Kalle Rovanperä kurvaili mutaisella tiellä lauantaina. Kuva: Jonathan Nackstrand / afp