Norjalainen supernuori Erling Braut Haaland, 19, menee kiinnostuksessa Neymarin paluun edelle - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Norjalainen supernuori Erling Braut Haaland, 19, menee kiinnostuksessa Neymarin paluun edelle

Dortmund hankki riveihinsä maalintekijän, joka kehittyy koko ajan.

Norjalaisnuorukainen Erling Braut Haaland villitsee Dortmundissa. Kuva: LEON KUEGELER / Reuters

Julkaistu: 17.2. 18:57

Borussia Dortmundilla voi olla lähes mahdoton tehtävä selviytyä jatkoon jalkapallon Mestarien liigassa, kun se kohtaa Paris Saint Germainin.

Mestarien liigassa alkavat 16 joukkueen pudotuspelit ja tiistaina pelataan kaksi ottelua, keskiviikkona kaksi lisää. Loput neljä kamppailua ovat vuorossa ensi viikolla.

Vaikka Dortmund on altavastaaja, on se silti yksi kiinnostavimmista joukkueista, kiitos norjalaisen nuorukaisen Erling Braut Haalandin.

Vasta 19-vuotias Haaland kylvi maaleja Red Bull Salzburgissa, kunnes siirtyi tammikuussa Dortmundiin. Vaikka taso nousi, maaleja ropisi tasaisen tiukalla tahdilla.

”Hän on sopeutunut erittäin nopeasti ja erittäin nopeasti näyttänyt tasonsa. Hän on poika, joka kehittyy koko ajan, ja joka on fantastinen henkisesti”, Dortmundin valmentaja Lucien Favre sanoi VG:n mukaan.

Haaland villitsee jalkapallofaneja muuallakin kuin Norjassa. Hän teki Mestarien liigan alkulohkovaiheessa kahdeksan maalia Salzburgin pelaajana. Vain Bayern Münchenin maalitykki Robert Lewandowski pystyi parempaan. Hän niittasi kymmenen osumaa.

”Hänellä on paljon potentiaalia kehittyä, mikä on aika yleistä 19-vuotiaille. Hän on pelannut Mestarien liigaa ennenkin ja tehnyt muutamia maaleja. Toivottavasti sama jatkuu”, Favre sanoi.

Haalandin pelaaminen on kiinnostavampaa kuin brassitähti Neymarin paluu kentille. Neymar on joutunut huilaamaan neljä ottelua selkä- ja kylkivaivojen takia. Hän kuuluu PSG:n kokoonpanoon ja saattaa pelata tiistaina.

Vaikka Neymar ei pelaisi kuin osan ottelusta, on PSG:llä tarjota tähtikatras kentälle. Kylian Mbappe on joukkueen ykköstähti, eikä hänkään ole kuin 21-vuotias.

Siinä missä Mbappe on maailmanmestari kahden vuoden takaa Ranskan joukkueessa, on Haaland yksi suurimmista lupauksista jalkapallossa.

Asetelma Mbappe vastaan Haaland onkin jalkapalloillan kiinnostavin.

Haaland on ensimmäinen pelaaja Bundesliigassa, joka teki hattutempun debyytissään tultuaan vaihdosta kentälle. Nyt hänellä on Dortmundissa takana kuusi ottelua ja tehtynä pysäyttävät yhdeksän maalia.

Hattutemppunsa jälkeen Haaland totesi Dortmundin urheilujohtajalle Michael Zorcille: ”Palkkasit minut tekemään maaleja.”

Salzburgissa Haaland paukutti ällistyttävät 28 maalia 22 ottelussa. Lukemat alkavat olla sillä tasolla, johon ovat pystyneet hyvin harvat pelaajat Euroopassa.

Haaland pitää Mbappea roolimallinaan. ”Kun pelasin Salzburgissa, aloin tehdä maaleja, mutta katson Kylian Mbappen tekemiä maaleja Ranskan liigassa. Aina voi nousta korkeammalle tasolle”, Haaland sanoi Bundesliga.com -sivustolla.

Norjalaisella maaliruiskulla riittää matkaa Mbappen saavutuksiin. Pelkästään syntymämaa tekee MM-kullan voittamisen mahdottomaksi, mutta Mbappe on valittu Vuoden pelaajaksi Ranskassa ja hän on voittanut maan mestaruuden kolmesti kahden eri seuran mukana.

Dortmundin sveitsiläismaalivahti Roman Bürki sanoi AFP:n mukaan, että noin paljon kehutut ja ylistetyt nuoret pelaajat voivat olla hankalia persoonia, mutta Haaland on täysin toisenlainen.

”Hän on tosi rento, ja erittäin ammattimainen. Olen yksi ensimmäisistä joukkueen harjoituksissa, mutta hän on siellä aina ennen minua.”

Mbappe on varmuudella yksi jalkapallon suurista tulevaisuuden nimistä, ja Haalandilla on aineksi olla toinen.

Mestarien liigassa on 16 joukkuetta jäljellä ja jatkoon mennään kaksiosaisen yhteistuloksen jälkeen.

Tiistain otteluparit: Atlético Madrid–Liverpool, Dortmund–Paris Saint Germain.

Keskiviikon otteluparit: Atalanta–Valencia, Tottenham-Leipzig.

Ensi viikolla: 25.2.: Chelsea–Bayern München, Napoli Barcelona. 26.2.: Lyon–Juventus, Real Madrid–Manchester City.