Raudoissa kiinni molemmin käsin - Urheilu | HS.fi

Raudoissa kiinni molemmin käsin

Voimanostaja Eetu Aallon, 21, olkapäähän iski äkäinen tulehdus, joka pääsi tekemään pahojaan. Aalto kantoi koko kesän haavaimuria selässään ja reissasi lääkäriin 150 kertaa. Se säästi hänen kätensä amputoinnilta. Nyt hän on matkalla voimanoston huipulle.

Julkaistu: 18.2. 2:00, Päivitetty 18.2. 17:51

Eetu Aalto työskentelee valmentajana Liikku-kuntokeskusketjussa. Kuva: Pekka Fali

Ensin lukuja: maastaveto 280 kiloa, penkkipunnerrus 152,5 kiloa ja kyykky 222 kiloa rautaa. Yhteistulos siis 655 kiloa.

Sitten sitä dramatiikkaa: Edellä luetellut kilomäärät ovat oululaisen voimanostajan Eetu Aallon, 21, harjoituksissa tekemiä tuloksia. Voimanostajan, joka vielä muutama vuosi sitten oli menettää kokonaan toisen kätensä.

Eetu Aalto on Suomen lupaavimpia voimanostajia. Hän osallistui runsas vuosi sitten ensimmäiseen voimanostokisaansa vain noin vuoden lajiharjoittelun jälkeen ja sijoittui SM-hopealle kovatasoisessa alle 23-vuotiaiden 74 kilon sarjassa.

Harjoituksissa tekemillään tuloksilla Eetu Aalto on lähellä maailman kärkeä omassa painoluokassaan.

 ”Tämä on siitä hieno laji, että se, joka nostaa eniten, pärjää parhaiten.”

Eetu Aalto harjoitteli maastavetoa. Kuva: Pekka Fali

Aalto tähtää parin vuoden kuluessa maailmanmestariksi nuorten sarjoissa. Samaan pyrkivät kilpakumppanit, jotka ovat harjoitelleet jopa 10 vuotta kauemmin kuin Aalto.

”Kyllä se on mahdollista, en ole kovin kaukana maailman kärjestä”, Aalto sanoo.

Toisissa SM-kisoissaan Turengissa Eetu Aallolla oli tarkoituksena nostaa raudat, jotka olivat edellisviikkojen harjoituksissa arkipäivää. Harjoituksissa tehdyt nostot antoivat odottaa jopa uusia SE-lukemia, ja yhteistulos 630–650 kiloa näytti realistiselta.

Mutta urheilussa kaikki ei aina mene niin kuin on suunniteltu. Eetu Aalto joutui SM-kisassa pudottamaan reilusti suunniteltuja aloituskuormiaan. Hän jäi harjoituksissa tekemistään tuloksista selvästi ja sijoittui lopulta SM-hopealle.

”Kisavire ei ollut sitä, mitä edellisviikkojen treenit antoivat odottaa. Eetun olo oli pehmeä kisapäivänä”, valmentajaisä Riku Aalto sanoo.

Voiton vei jyväskyläläinen Eetu Kumpulainen, joka on hallinnut nuorten sarjoissa keveissä painoluokissa.

”Oli miten oli, selittelyt sikseen. Tämä on siitä hieno laji, että se, joka nostaa eniten, pärjää parhaiten. Jälkeenpäin on turhaa spekuloida.”

Riku Aalto sanoo, että katse on nyt siirretty maaliskuussa käytäviin miesten SM-kisoihin.

 ”Kielletyille aineille sanon ehdottomasti ei, niihin on nollatoleranssi.”

Eetu Aalto pelasi nuorempana sekä jääkiekkoa että jalkapalloa. Kuva: Pekka Fali

Kun on kysymys voimalajista ja todella nopeasta kehityksestä, pakollinen kysymys kuuluu: entä doping?

”Kielletyille aineille sanon ehdottomasti ei, niihin on nollatoleranssi. Kysymys on kuitenkin viime kädessä omasta terveydestäni. En halua pilata sitä, haluan elää niin kuin opetan”, personal trainerina ja valmentajana toimiva Eetu Aalto sanoo.

Aalto on myös testattu. Se tapahtui vuosi sitten heti SM-kisojen jälkeen. Hänen mielestään on hyvä, että testataan.

Aallon mukaan hänen kehitystään voimanostajana selittää parikin asiaa: hänen urheilutaustansa on monipuolinen, ja vakavat loukkaantumiset aiemmissa lajeissa ovat vaatineet perusteellista ja nousujohteista kuntoutusta.

Nuorena Eetu Aalto pelasi jääkiekkoa ikäluokkansa edustusjoukkueessa Oulun Kärpissä. Jalkapallossa Aalto sai kutsun Aston Villan nuorisoakatemiaan, mutta lupaava alku katkesi pahoihin loukkaantumisiin.

Aallolle tuli peräjälkeen samaan sääriluuhun kaksi pitkittäistä murtumaa, jotka veivät hänet pois pelikentiltä pitkiksi aikaa. Molemmista murtumista seurasi noin puolen vuoden kuntoutusprosessi.

”Kyllähän usko oli kovilla, mutta huomasin, että kun kuntoutuu kunnolla, tulee entistä vahvempana takaisin pelikentille. Fysiikan puolella otettiin aina todella hyviä steppejä eteenpäin”, Aalto sanoo.

Kun sääriluun murtumat olivat parantuneet, Aalto loukkaantui jälleen – tällä kertaa niin pahasti, että oli menettää kokonaan toisen kätensä.

”Eräässä jalkapallon harjoituspelissä vastapuolen pelaaja juoksi pallontavoittelutilanteessa selkääni. Vastapuolen pelaaja kamppasi minut. Kaaduin olkapää edellä, ja olkapää jäi sillä tavalla alle, että solisluu katkesi. Törröttävä luun pää puhkaisi myöhemmin ihon olkapään seudulta”, Aalto sanoo.

Loukkaantumisesta alkoi pitkä sairaalakierre. Olkapäähän iski niin paha tulehdus, että lääkärit pohtivat jopa koko käden ja solis-lapaluun alueen amputoimista.

”Täytyy olla kiitollinen, että sitä ei kuitenkaan tarvinnut tehdä”, Aalto sanoo.

 ”Lääkkeitä meni, ja olin fyysisesti ja henkisesti hajalla. En tiennyt, miten se päättyy.”

Eetu Aalto harjoitteli kuntokeskus Liikussa Oulussa. Kuva: Pekka Fali

Aallon olkapäähän tehtiin kaikkiaan seitsemän avoleikkausta. Lisäksi häneen pumpattiin antibiootteja kuukausien ajan, ja hän joutui varsinaisen sairaalajakson jälkeen käymään hoidossa jopa neljä kertaa päivässä.

Vaikka matka Aallon kotoa sairaalaan oli alle seitsemän kilometriä, hänen perheensä autoon kertyi kesän aikana pelkistä sairaalareissuista 2 250 ajokilometriä.

”Koko kesä oli vain sitä – sairaalaan ja takaisin kotiin nukkumaan. Ulkona ei saanut olla, lämmin kesä olisi pahentanut tulehdusta. Lisäksi jouduin kantamaan koko kesän selässäni haavaimuria, joka puhdisti tulehdusta haavan pohjalta”, Aalto kertoo.

Aallon olkapään solisluu oli myös syöpynyt tulehduksen voimasta pelkäksi luusilpuksi.

”Se oli rankkaa aikaa, vaikka en siitä itse ihan kaikkea muistakaan. Lääkkeitä meni, ja olin fyysisesti ja henkisesti hajalla. En tiennyt, miten se päättyy”, Aalto sanoo.

Tulehdus olkapäässä saatiin lopulta taltutettua, ja Aallon fyysinen olo alkoi kohentua. Jälkikäteen hän on jopa sitä mieltä, että kaikessa dramaattisuudessaan loukkaantuminen oli opettavainen kokemus, joka valmisti tulevaan. Eetu Aallon isällä oli tässäkin merkittävä vaikutus.

”Faija haki aina sairaalasta. Kun antibioottihoidot alkoivat olla loppupuolella, hän jätti auton aina vain kauemmas ja kauemmas sairaalan ovesta. Kerrankin kun lähdimme sairaalasta, satoi vettä aivan kaatamalla. Ärähdin, että miksi se auto on pitänyt jättää noin kauas”, Aalto kertoo.

Isä oli jättänyt auton ihan tietoisesti satojen metrien päähän sen vuoksi, että hänen poikansa saisi hieman liikuntaa ja alkaisi toipua paremmin. Eetu Aallon isä Riku Aalto on personal trainingin uranuurtaja Suomessa ja personal trainer -koulutusorganisaation Trainer4youn perustaja.

”Olkapäävammasta toipuminen antoi sysäyksen sille, että tajusin, mitä haluan tehdä työkseni”, Eetu Aalto sanoo.

Eetu Aalto tekee töitä personal trainerina. Kuva: Pekka Fali

Nykyään Eetu Aalto on personal trainer, valmentaja ja kouluttaja sekä puolipäiväinen urheilija – voimanostaja.

Kuntoutumisprosessin jälkeen Aalto lähti opiskelemaan Vuokatin urheiluopistoon liikuntaneuvojaksi.

Sairastelut olivat vaatineet veronsa. Aallon 163-senttisessä varressa oli painoa tuolloin vain runsaat 50 kiloa. Kolmen vuoden kuluttua opiskelujen päätyttyä painoa oli tullut melkein 30 kiloa lisää – mutta ei rasvana vaan lihaksina.

”Vuokatissa innostuin kuntosalitouhuista kunnolla. Olin sairaan hoikassa kunnossa. Sen vuoksi lihasta tietysti kertyi helposti.”

Vuokatissa oli hyvät harjoitusolosuhteet, sopivasti liikuntaa opiskelujen puolesta ja samalla mukavasti vapaa-aikaa treenata.

”Myös palautumiselle jäi aikaa. Sain elää ammattiurheilijan elämään käytännössä kolme vuotta”, Aalto kertoo.

Vuokatin jälkeen tuloskehitys on ollut huimaa, ja Aalto on alkanut harjoitella ihan tosissaan voimanostoa.

”Ei se ollut mikään itsestäänselvyys. Se oli täysin uusi lajivaltaus minulle, eikä omassa tuttavapiirissäni ollut ketään, joka olisi puhtaasti suuntautunut kyseiseen lajiin”, Aalto sanoo.

Aalto alkoi treenata voimanostoa tosissaan. Vain runsaan vuoden harjoittelujakson jälkeen hän osallistui ensimmäisiin SM-kisoihinsa – tuloksena toinen sija kovatasoisessa 74-kiloisten sarjassa. Myös EM- ja MM-rajat rikkoutuivat saman tien.

”Tärkein oppi, jota tänäkin päivänä noudatan, on, että kaikki tehdään maltilla. Se kantaa”, Aalto sanoo.

”Syön säännöllisesti 6–8 kertaa päivässä, nukun 8,5–9,5 tuntia yössä. Teen lihashuoltoa ja kaikenlaista kehonhuoltoa pieninä pätkinä, jopa useita kertoja päivässä. Se on mahdollista, kun työskentelen kuntokeskuksessa. Lisäksi punttitreenin lisäksi teen matalatehoista aerobista liikuntaa 2–3 kertaa viikossa, ja askeleita tulee muutenkin päivän aikana paljon.”

Aalto sanoo, että kaloreita hän ei laske, mutta ravintoa menee vuorokaudessa noin 4 500 kilokaloria – riippuen tietysti, millainen treenikausi on käynnissä.

”Kyllä jokainen pystyy yllättävänkin hurjiin juttuihin, kun kaikki asiat huomioidaan oikein. Itselläni tavoitteena on voimanostossa ammattilaisuus mutta ennen kaikkea omien rajojen kokeilu ja itseni kehittäminen”, Eetu Aalto sanoo.

Eetu Aalto

21-vuotias personal trainer ja voimanostaja

Kotipaikka: Oulu

Liikunnanohjaaja LPT, personal trainer, ravintovalmentaja, psyykkinen valmentaja, voimavalmentaja

Kouluttaja Trainer4you-organisaatiossa

Perhe: Isä fysioterapeutti ja personal trainer Riku Aalto, äiti fysioterapeutti Pirjo Aalto, siskot Oona ja Elle

Seura: Oulun Power Team

Seuraa uutisia tästä aiheesta