Antti Ruuskasen keihäskoulu veti innokkaita lapsia Helsingissä: ”Urheilu lähtee perheestä, mutta myös seura on tärkeä” - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Antti Ruuskasen keihäskoulu veti innokkaita lapsia Helsingissä: ”Urheilu lähtee perheestä, mutta myös seura on tärkeä”

Keihäänheiton Euroopan-mestarin mukaan keihäänheitto on niin yksinkertainen laji, ettei siinä ole saloja.

Lotta Nurminen saa ohjeita Antti Ruuskaselta. Kuva: Kalle Koponen / HS

Julkaistu: 18.2. 2:00, Päivitetty 18.2. 7:12

Suomen Urheiluliiton (SUL) entinen valmennusjohtaja Jorma Kemppainen oli muutama vuosi sitten huolissaan keihäänheiton tulevaisuudesta

Meiltä loppuvat keihäänheittäjät muutaman vuoden sisällä. Nyt on tarkkaan mietittävä uusia keinoja eri tahojen kanssa”, Kemppainen sanoi HS:lle yleisurheilun MM-kisoissa Pekingissä vuonna 2015.

Kemppaisen olisi pitänyt olla seuraamassa Viipurien Urheilijoiden (VU) yleisurheilukoulua viime viikolla Liikuntamyllyssä Helsingissä.

Nelisenkymmentä 9–17-vuotiasta nuorta seurasi silmä tarkkana, kun keihäänheiton Euroopan-mestari Antti Ruuskanen opetti heille lajin saloja.

Ruuskasen mukaan keihäänheitto on tosin niin yksinkertainen laji, ettei siinä ole saloja.

”Riittää, kun osaatte kolme asiaa: askelvauhti, ristiaskeleet ja hyppy. Ja sitten myö heitetään!” Ruuskanen opastaa.

Ruuskanen on odotettu ja mieluisa vieras VU:n nuorille urheilijoille. Hän haluaa turvata omalta osaltaan lajin jatkuvuutta, myös pääkaupunkiseudulla.

”Vielä ei voi sanoa, kenestä tulee keihäänheittäjä, mutta hyviä kokeiluheittäjiä on paljon. Heittämään oppii heittämällä”, Ruuskanen sanoo jakaessaan lapsille lippalakkeja.

Yleisurheilu kilpailee Helsingissä muiden lajien paineessa.

Ruuskanen voisi olla tyytyväinen, jos yli 40 kokeilijasta 5–10 prosenttia valitsisi myöhemmin lajikseen keihäänheiton. Se olisi sentään kahdesta neljään heittäjää.

Viipurin Urheilijoiden nuoret yleisurheilijat kokeilemassa keihäänheittoa Antti Ruuskasen neuvoilla. Kuva: Kalle Koponen / HS

Sattumalta Ruuskanen ei käy Helsingissä opastamassa nuoria urheilijoita. Hän siirtyi loppuvuodesta Viipurin Urheilijoihin riveihin mutta asuu edelleen Pielavedellä.

Hän on VU:n kummiurheilija.

”Innokkaita lapsia on mukava ohjata. Muistan sen omasta lapsuudestani, kun seura järjesti heittoharjoitukset kerran viikossa”, Ruuskanen sanoo.

Ruuskanen valmistautuu ensi kesän kaksiin arvokisoihin, kesäolympialaisiin Tokiossa ja EM-kisoihin Pariisissa. Hän täyttää viikon päästä 36 vuotta, joten ainakin olympialaiset ovat hänelle viimeiset urheilijana.

Antti Ruuskanen katsoo, kun Miki Miettinen lähtee alkujuoksuun. Kuva: Kalle Koponen / HS

Mutta takaisin Liikuntamyllyyn.

Miki Miettinen, 12, on heittänyt keihästä neljä vuotta. Pisin heitto on ollut 34 metriä. Ruuskanen pitää sitä hyvänä mittana.

Miettinen on aiemmin nähnyt Ruuskasen heittävän vain televisiossa mutta tietää muuten hänestä paljon.

”Hän on heittänyt pitkälle, yli 88 metriä”, Miettinen sanoo, kun häneltä kysyy Ruuskasen omaa ennätystä (88,89).

Vuosaaressa asuva Miettinen harrastaa monipuolisesti yleisurheilua, mutta keihäänheitto tuntuu mukavimmilta.

”Pihalla tulee heiteltyjä keppejä”, hän kertoo harjoittelustaan.

Viipurin Urheilijoiden nuoret urheilijat kuuntelivat tarkkaan Antti Ruuskasta Liikuntamyllyssä. Kuva: Kalle Koponen / HS

Yleisurheiluvalmentaja Nellinoora Maunula harrastaa itse kiekonheittoa, mutta nyt hän on tullut hakemaan oppia keihäänheiton huipulta. Kiekko ja keihäs ovat tekniikkalajeja, eivätkä ihan niin yksinkertaisia kuin Ruuskanen väittää.

Monelle lapselle vaikeinta näyttää olevan heittokäden pitäminen suorassa juoksuvauhdin aikana. Tärkeintä on hyvä ote välineestä.

”Tosi hienoa, että Antin tapaiselta urheilijalta löytyy aikaa lapsille. Toivottavasti opetuksesta jää mieleen jotain konkreettistakin, vaikka alussa opit ovat enemmän vielä mielikuvia”, Maunula sanoo.

VU:n toiminnanjohtaja Ilkka Pekkala on mielissään, että Ruuskanen on ajellut räntä- ja vesisateessa Pielavedeltä Helsinkiin opastamaan seuran nuoria heittäjiä.

”Hyvä, että toiminta kehittyy ja on koko ajan kasvussa. Ensi kesänä seurassa on varmaan enemmän keihäänheittäjiä kuin ennen”, Pekkala arvelee.

Mikä sitten tekee lapsesta tai nuoresta hyvän keihäänheittäjän?

”Urheilu lähtee perheestä, mutta myös seura on tärkeä. Keihäänheitossa pitää olla tuuria ja taitoa”, Ruuskanen summaa.

Viipurin Urheilijoiden nuoret urheilijat kuuntelivat tarkkaan Antti Ruuskasta Liikuntamyllyssä. Kuva: Kalle Koponen / HS

Yleisurheilun valmennusjohtaja Kemppainen huolissaan: "Meiltä loppuvat keihäänheittäjät"

Viipurin Urheilijat aikoo nousta Suomen yleisurheilun kärkeen: siksi seura hankki Pielavedeltä keihästähti Antti Ruuskasen