Joka neljäs Jokeri-fani toivoo, että joukkue palaisi kotimaiseen Liigaan: ”Se on tosi iso luku” - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Joka neljäs Jokeri-fani toivoo, että joukkue palaisi kotimaiseen Liigaan: ”Se on tosi iso luku”

Pääsylippuja on jaettu ilmaiseksi tai myyty hyvin halvalla, kertoo tutkimus.

Jokerien jääkiekkofanit ovat kertoneet mielipiteensä KHL:ssä pelaamisesta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 19.2. 7:30

Jokerien kannattajilla on kova halu pois jääkiekkoliiga KHL:stä.

Liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkija Antti Laine ja maisteritutkielman tehnyt Annastiina Hemmi selvittivät Jokerien peleissä käyviltä katsojilta, mikä liiga tai sarja heitä kiinnostaa eniten.

KHL-otteluita seuraavista katsojista 40 prosenttia toivoi joukkueen pysyvän itäliigassa, mutta peräti neljännes toivoi joukkueen palaavan Suomen Liigaan, ja heistä puolet toivoi paluun tapahtuvan heti eikä sopimuskauden päätyttyä.

Jokereilla on meneillään viisivuotinen sopimuskausi, joka päättyy 2022.

Katsojista hieman reilu kolmannes (36 prosenttia) ei osannut sanoa kantaansa, tai asia oli heille yhdentekevä.

”Tutkimukseen osallistuneista neljännes haikaili Liigan perään, ja se on tosi iso luku”, Laine sanoi HS:lle.

Luvun merkittävyyttä korostaa, että Laine ja Hemmi eivät tavoittaneet kyselyssään niitä, jotka eivät käy enää peleissä KHL:n takia.

”Se oli tutkimuksen selkeä rajoite, ettei meillä ollut mahdollisuutta hyödyntää Jokereiden yhteystietorekisteriä kuin KHL-ajalta. Emme pystyneet tavoittamaan niitä henkilöitä, jotka kävivät Jokerien peleissä ennen kuin Jokerit siirtyi KHL:ään.”

Tutkijat tarjosivat KHL:n ja Liigan ohella kolmantena vaihtoehtona yhteispohjoismaista sarjaa, jota ei vielä ole, mutta josta on puhuttu hyvin pitkään.

Jos Pohjoismaiden liiga tulisi, silloin enää 18 prosenttia toivoisi Jokerien jatkavan KHL:ssä. Vaikka Pohjoismaiden yhteinen sarja on vielä kaukana, kannatti siihen liittymistä peräti 38 prosenttia.

”Vetoa länteen on ihmisten mielikuvissa huomattavasti enemmän kuin itään”, Laine sanoi.

Laine on tutkimuksissaan ja muutenkin seurannut hyvin tarkasti ruotsalaista urheilua ja aistii mahdollisuudet Pohjoismaiden yhteiseen liigaan.

”Siihen on pitkä matka, että ruotsalaiset lähtisivät pelaamaan yhteispohjoismaista liigaa, mutta vielä jyrkempiä he ovat KHL:ää kohtaan. Se on poissuljettu vaihtoehto heillä.”

”CHL on toiminut niin huonosti kuin se on toiminut. Uskoisin, että Ruotsissakin pohditaan pikkuisen ponnekkaammin muita vaihtoehtoja omien rajojen ulkopuolelle. Välttämättä pelkät kansalliset sarjat eivät riitä.”

Laineen mukaan Suomen Liigassa on liikaa joukkueita, ja seurojen resurssit eroavat vahvasti toisistaan. Monet entiset Mestis-seurat kamppailevat kiinnostavuuden rajamailla ja heikolla menestyksellä. Vain KooKoo on tehnyt tällä kaudella ison poikkeuksen.

”Pohjoismaisen liigan toteutuminen edellyttää länsinaapurin lämpenemistä ajatukselle. Mutta koska se vienee aikaa, jotain muutoksia tapahtunee sitä ennen kansallisella tasolla Suomessa.”

”En usko, että Suomen järjestelmä suljettuine sarjoineen tulee kauhean pitkään jatkumaan, ainakaan nykymuodossaan.”

Laine korosti, että Ruotsissa on erittäin toimiva Allsvenskan, joka on SHL:n eli sikäläisen liigan alapuolella.

”En näe kannattavana, että ylläpidetään suljettua sarjaa.”

Tutkimuksessa selvitettiin myös Jokerien pääsylippujen hinnoittelua. Tulos paljasti, että Jokerit on jakanut ilmaisia lippuja melko avokätisesti. Moniin peleihin on saanut lippuja hyvin halvalla verrattuna kotimaisen Liigan hintoihin, ja seitsemän prosenttia vastaajista on saanut lipun ilmaiseksi.

Hemmi tulkitsee tilanteen siten, että Jokereille on ollut tärkeää luoda vaikutelma yleisöä kiinnostavasta tuotteesta.

Jokereilla on kannattajia, jotka ovat tulleet joukkueen seuraajiksi vasta KHL-aikana. Kolmannes vastaajista ei ole seurannut muuta kuin Jokerien KHL-taivalta.

Kyselytutkimuksessa Laine ja Hemmi hyödynsivät Jokerien yhteystietorekisteriä kaudelta 2017–2018. Otteluissa käyneistä 6 199:lle lähetettiin kysely ja 1 657 vastasi siihen.