Jukolan viestin maastossa Rovaniemellä on nyt yli metri lunta, mutta onko sitä jäljellä vielä H-hetkelläkin? - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Jukolan viestin maastossa Rovaniemellä on nyt yli metri lunta, mutta onko sitä jäljellä vielä H-hetkelläkin?

Päävalmentajan mielestä eteläisen Suomen lumettomuudesta voi olla kilpasuunnistajille sekä hyötyä että haittaa.

Viime kesän Jukolassa Kangasalla yöllä suunnistettiin normaaliin tapaan otsalamppujen valossa, mutta ensi kesän Napapiiri-Jukolassa Rovaniemellä koko yö on käytännössä valoisa. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Julkaistu: 19.2. 14:25

Jos keskimittainen mies menisi nyt suunnistuksen tulevan Jukolan viestin maastoon Rovaniemellä, lunta riittäisi hänen vyötärönsä korkeudelle.

Siellä on siis todella paljon lunta, kuten muuallakin Lapissa.

Ilmatieteenlaitoksen mittaustietojen mukaan Rovaniemellä on tällä hetkellä lunta 87 senttimetriä.

Lumen määrässä on kuitenkin paikallista vaihtelua. Napapiiri-Jukolan ratamestariryhmän vetäjä Harri Mäki kertoo HS:lle, että Jukolan maastosta mitattiin hiljattain 115 sentin hanki.

Lumettoman Etelä-Suomen näkökulmasta herää kysymys, onko Jukolan maastossa lunta vielä H-hetkelläkin kesäkuun puolivälissä, viikkoa ennen juhannusta.

”Tietysti tämä nykyaika on kummallinen, mutta ei ole”, Mäki sanoo parinkymmenen Rovaniemellä asumansa vuoden kokemuksella.

”Lunta on tolkuttomasti, mutta kyllä lumet kummasti tuossa toukokuun puolivälissä ovat aikalailla vähissä. Ja onhan siitä vielä aikaa Jukolaan. Varmasti reilusti kesäkuun puolelle löytyy paikkoja, joissa on lunta. Miksei jostakin kolosta voi löytyä lunta vielä Jukolan aikaankin.”

Mäki arvelee, että Lapin ennätyksiä koettelevan lumitalven jälkeen Jukolan maastossa saattaa olla paikoin varsin märkää.

”Ymmärtääkseni routaa ei paljon ole, joten voihan se vesi imeytyä maaperään riippuen kevään keleistä. Pahimmillaan voi olla märkääkin alavilla paikoilla. Ylhäällä vaarassa ei tietenkään ole.”

Napapiiri-Jukolaa pohjoisempana suunnistuksen jättiviesti on järjestetty vain kerran, Pyhä-Luostolla vuonna 1994. Kerran aikaisemmin Jukola on ollut Rovaniemellä (1980).

Mäen mukaan Jukolan järjestelyissä on huomioitu se, että lumien sulamisen jälkeen ei ole monta viikkoa ”peliaikaa hääräillä maastossa”.

”Siihen on varauduttu. Lappi on Lappi. Yleensä täällä alkaa kuntorastikausi tuossa toukokuun 7. päivän kieppeillä. Kyllä silloin saa yleensä lumessa kahlailla, vaikka oltaisiinkin jossain Ounasvaaran etelärinteessä, jossa lumien pitäisi olla vähissä.”

Jukolan radat ovat Mäen mukaan olleet valmiina jo puolisen vuotta. ”Viitisen vuotta niitä on pikku hiljaa pyöritelty.”

Kun noin puolen Suomen alueella maan eteläosissa on ollut suurimman osan talvea lumetonta, se on ollut otollinen tilanne kilpasuunnistajille, koska nyt varsinainen lajiharjoittelu eli suunnistaminen on ollut monissa paikoissa mahdollista läpi talven.

Normaalisti talvikausi on kuitenkin suunnistajille sitä aikaa, jolloin keskitytään peruskestävyyden rakentamiseen ja taitoharjoittelu jää vähemmälle. Maajoukkue- ja muutkin huipputason suunnistajat leireilevät joka tapauksessa ulkomailla lämpimämmissä oloissa.

”Muille kilpasuunnistajille tämä lumettomuus on ehkä isompi juttu kuin huipuille. Lähes kaikki maajoukkuesuunnistajat lähtevät joka tapauksessa ulkomailla”, päävalmentaja Fredric Portin sanoo.

Portin huomauttaa, että monille maajoukkuesuunnistajille hiihto on talvella mieluinen tapa tehdä peruskestävyysharjoittelua.

”Siinä mielessä tällaisesta talvesta voi olla jopa haittaa. Kun yrittää välttää vammoja ja pysyä terveenä, hiihto toimii hyvänä vastapainona. Kun nyt on mahdollisuus juosta läpi talven, niin kohtuus kaikessa. Pitää varoa, ettei innostu liikaa. On tärkeää hakea jostain muualta sitä vastapainoa”, Portin sanoo.

Maajoukkueella oli tammikuussa pitkä leirijakso Etelä-Afrikassa. Portinin mukaan helmikuu on urheilijoiden omien tai heidän seurojensa leirien aikaa, jolloin monet suuntaavat Espanjaan tai Portugaliin. Seuraava maajoukkueleiri on maaliskuun puolivälissä Tanskassa.

Fredric Portin on nuori ja empaattinen mies – ja Suomen kovakuntoisin päävalmentaja

Seuraa uutisia tästä aiheesta