Triathlonin MM-kilpailut Suomeen kahden vuoden kuluttua? Lahti kisaisäntien finaaliin - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Triathlonin MM-kilpailut Suomeen kahden vuoden kuluttua? Lahti kisaisäntien finaaliin

Maailmanluokan tapahtuma toisi kaikkiaan yli 6 000 huipputriathlonistia Lahteen.

Suomalainen triathlon elää nousukautta. Kuopion Tahkolla järjestetään elokuussa ensimmäinen täyden matkan Ironman-kisa, josta on mahdollista saada kisapaikka Havaijilla vuosittain järjestettävään Ironmanin MM-kisaan. Kuva: Akseli Muraja

Julkaistu: 19.2. 18:00, Päivitetty 19.2. 19:13

Lahti saattaa lähivuosina olla maailmanluokan hiihtokaupungin lisäksi myös maailmanluokan triathlonkaupunki.

Kaupunki on kahden finaalikaupungin joukossa, kun triathlonin puolimatkan, Ironman 70.3:n MM-kisaisännästä vuodelle 2022 päätetään. Lahden kanssa isännyydestä kamppailee Itävallan Klagenfurt.

”Lahden kaupunki tunnetaan kansainvälisten suurten urheilutapahtumien järjestäjänä. Vaikka tunnettuus on syntynyt pääosin talvitapahtumien kautta, on kaksi kertaa Lahdessa järjestetty Ironman 70.3 Finland osoittanut kaupungin olevan täysverinen triathlonkaupunki”, Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen kertoo tiedotteessa.

”Maailmanmestaruuskisat 2022 Lahdessa olisi hieno asia Suomelle ja Lahden kaupungille, joka on Euroopan vihreä pääkaupunki 2021, sekä triathlonkulttuurille Skandinaviassa ja Pohjois-Euroopassa”, Timonen sanoo.

Kisaisännyydestä päätetään lähikuukausina.

MM-kilpailut ovat kahden päivän tapahtuma, joissa kilpailevat triathlonin ammattilaiset ja sekä ikäryhmäurheilijat. Naiset ja miehet kilpailevat eri päivinä. Kaikkiaan kaksipäiväiseen tapahtumaan Lahdessa osallistuisi noin 6 000 urheilijaa eri puolilta maailmaa.

”Nämä kaupungit pystyvät tarjoamaan urheilijoille poikkeuksellisen hienon kilpailukokemuksen, tapahtumapaikat ja paikallista kulttuuria, mutta ne varmasti houkuttelevat mukaan myös urheilijoiden perheitä ja ystäviä ympäri maailmaa”, Andrew Messick, Ironmanin presidentti ja toimitusjohtaja luonnehtii kisaisännyydestä kamppailevia finalisteja.

Tänä vuonna Ironman 70.3 MM-kisa järjestetään Uuden Seelannin Taupõessa, joka on ollut Ironman-tapahtumien isäntä 20 vuotta. Vuoden 2021 tapahtuma on Yhdysvalloissa, kun St. George Utahissa isännöi kahden päivän mestaruustapahtumaa. Tulevana kesänä myös Lahdessa järjestetään Ironman 70.3. -kilpailu.

Vielä ei ole päätetty, järjestetäänkö Lahdessa vuonna 2022 sekä MM-kilpailu että Ironman 70.3 -kisa vai ainoastaan yksi kilpailu, jos Lahti saa MM-isännyyden.

Suomalainen triathlon elää nousukautta.

Kuopion Tahkolla järjestetään elokuun 8. päivänä ensimmäinen täyden matkan Ironman-kisa, josta on mahdollista saada kisapaikka Havaijilla vuosittain järjestettävään täyden matkan Ironmanin MM-kisaan.

Suomalaisen triathlonin kehityksestä ja taloudellisista näkymistä kertoo myös se, että tapahtumia vuosikausia järjestänyt Finntriathlon myytiin kansainväliselle isolle yhtiölle Ironman Groupille.

Entinen Finntriathlonin tiimi, nykyinen Ironman Finland väki uskoo, että hyvällä työllä on ollut merkitystä kaikkiin edellä mainittuihin asioihin, myös siihen, että Lahti on nyt MM-kisafinalistina.

”Suomalaiselle triathlonille tämä on upea asia. On poikkeuksellista, että vain kaksi kertaa järjestetty tapahtuma pääsee kilpailemaan MM-paikasta. Se on osoitus siitä, että olemme tehneet asioita Lahdessa ja Suomessa hyvin.”

”MM-tapahtuman kokoluokka on nykyiseen Lahden tapahtumaan verrattuna moninkertainen ja odotamme innolla valintaa finalistien välillä”, Ironman Finlandin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kalle Kotiranta sanoo.