Miracle on Ice -sankarin rajun väkivallan epäillään johtuneen aivorappeumatauti CTE:stä - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Miracle on Ice -sankarin rajun väkivallan epäillään johtuneen aivorappeumatauti CTE:stä

Mark Pavelich saatetaan määrätä vielä tässä kuussa vankimielisairaalaan määräämättömäksi ajaksi.

Mark Pavelich kuvattuna 9. helmikuuta 1980.

Mark Pavelich kuvattuna 9. helmikuuta 1980. Kuva: Bruce Bennett / getty images

Julkaistu: 19.2. 17:33, Päivitetty 19.2. 18:02

Melko tarkalleen 40 vuotta sitten Mark Pavelich oli Yhdysvaltojen suuri jääkiekkosankari, kun hän syötti kaksi maalia Lake Placidin olympialaissa Neuvostoliittoa vastaan. Miracle On Ice -nimellä tunnettu voitto ja lopulta olympiakulta (varmistui voitolla Suomesta) ovat jääneet jääkiekkohistoriaan.

Jääkiekkouran jälkeen Pavelich on joutunut pahoihin vaikeuksiin. Viime elokuussa 61-vuotias Pavelich sai syytteet törkeästä hyökkäyksestä naapuriaan kohtaan. Pavelich hakkasi metalliputkella naapurinsa pahaan kuntoon. Lisäksi hän piilotteli katkaistua haulikkoa sänkynsä alla.

Hyökkäyksen jälkeen Pavelichille asetettiin 250 000 dollarin takuusumma. Pavelich pyysi ystäviään keräämään rahat, mutta Pavelichin perhe alkoi viestittää, että näin ei pidä tehdä.

”Hän on sairas ja tarvitsee apua. Nyt hän voi saada sitä”, perhe kertoi.

Pavelichin perhe pelkäsi, että jos hän pääsee vapaalle jalalle, hän katoaa.

Nyt hän on ollut mielentilatutkimuksessa ja odottaa oikeudenkäyntiä, jonka pitäisi alkaa vielä tässä kuussa, kertoo Washington Post Magazine.

Väkivallan teon jälkeen on noussut myös epäilyjä Pavelichin vaimon tapaturmaisesta kuolemasta seitsemän vuotta sitten, mutta tapausta tutkinut poliisi on vakuuttunut, että se oli tapaturma. Vaimo, Kara Pavelich, putosi heidän omistamansa laivan kannelta ja löi päänsä kiveen.

Pavelicia tutkintovankeudessa tutkineet psykologit uskovat, että entisellä jääkiekon pelaajalla on neurokognitiivinen häiriö. Toisen psykologin mukaan Pavelich kärsii posttraumaattisesta stressistä (PTSD), kun taas toisen psykologin mielestä kyse on aivovammasta ja mahdollisesti aivorappeumatauti CTE:stä.

Myös Pavelichin perhe on vakuuttunut, että kyse on CTE:stä. Tässä on se ongelma, että CTE:tä ei pystytä toteamaan ennen kuin henkilö on kuollut.

CTE:tä on todettu useilla entisillä urheilijoilla. Yhteistä sen uhreille on ollut, että he ovat kilpailleet lajeissa, jotka altistavat jatkuville päähän kohdistuville iskuille. CTE:tä sairastaneilla on todettu masentuneisuutta, itsemurha-ajatuksia, mielenterveysongelmia ja päihderiippuvuutta.

Marraskuussa pidetyssä kuulemisessa Pavelich kertoi vain nimensä ja syntymäaikansa. Tuolloin oikeuden tuomari totesi Pavelichin olevan henkisesti sairas ja vaarallinen. Hänet määrättiin St. Peterin vankimielisairaalaan tutkittavaksi.

Keskimäärin St. Peterissä vietetään kuusi vuotta, mutta uudessa kuulemisessa arvioidaan, pitäisikö Pavelich määrätä hoitoon määräämättömäksi ajaksi. Lisäksi Pavelich voi saada vielä myös rikossyytteen.

USA:n entinen ”Miracle on Ice” -pelaaja Mark Pavelich joutunut siviilissä suuriin vaikeuksiin

35-vuotiaana kuollut NHL-puolustaja oli saanut kolmessa kuukaudessa neljä aivotärähdystä ja aina uudestaan peliluvan

Urheilu taistelee aivot tuhoavaa tautia vastaan