Susijengi kompuroi pahasti Serbian käsittelyssä, EM-karsinta alkoi lohduttomalla tappiolla - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Susijengi kompuroi pahasti Serbian käsittelyssä, EM-karsinta alkoi lohduttomalla tappiolla

Suomen on parannettava paljon, kun karsinta jatkuu Sveitsiä vastaan sunnuntaina.

Serbian järkälemäinen Miroslav Raduljica (vas.) oli Suomelle hankala vastustaja molemmissa päissä kenttää. Ilari Seppälällä oli haastava syöttöpaikka.

Serbian järkälemäinen Miroslav Raduljica (vas.) oli Suomelle hankala vastustaja molemmissa päissä kenttää. Ilari Seppälällä oli haastava syöttöpaikka. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Julkaistu: 20.2. 20:53, Päivitetty 20.2. 21:36

Suomi–Serbia 58–80

Suomen koripallon EM-karsinta alkoi melko lohduttomalla 58–80-tappiolla Serbialle Espoon loppuunmyydyssä (6 769) Metro-areenassa.

Järkälemäinen Miroslav Raduljica hääri korin alla sellaisella ryminällä, ettei kahdeksan senttiä lyhyempi Tuukka Kotti saanut 213-senttistä serbiä kuriin. Helppo tehtävä se ei ole kenellekään, ja Kotti teki parhaansa.

”Oltiin me vähän numeroa pienempiä kuin tavallisesti, mutta pitää kunnioittaa Raduljicaa, miten hyvin hän puolustaa kaukana korista”, päävalmentaja Henrik Dettmann sanoi.

Yleisö Metro-areenassa odotti koko ajan hetkeä päästä villiintymään koripallon tahdissa, mutta harvoihin jäivät tilaisuudet.

Vain Topias Palmin heitot ja 16 pistettä saivat vähän eloa uskonsa menettäneisiin faneihin. Palmikin pääsi parhaaseen vauhtiin, kun ottelu oli ratkennut.

Ottelun näyttävin hetki osui toisen erän aikalisälle, kun hallin nuori vahtimestari hyppäsi lattialle breikkaamaan villisti. Komea esitys.

Serbia kuuluu lajin eliittiin riippumatta siitä pelataanko EM- tai MM-tasolla, mutta EM-karsinnan avauksessa se oli haavoittuvainen. Ei auttanut sekään Suomea.

”Alussa oli jännitystä ja helpot heitot menivät ohi. Yleensä, kun pääsee pelirytmiin, heitot alkavat mennä, mutta tänään sitä vaihetta ei tullut”, Dettmann sanoi.

Susijengi sähläsi itse. Peli pysyi niin vaisuna koko ensimmäisen puoliajan, että silloin kirjoitettiin tämän ottelun juoneen kaikki oleellinen.

”Aika heikko heittopäivä oli ja varsinkin ensimmäinen puoliaika. Kyllä Serbia rokotti, kun heitettiin ohi. Vähän on sellainen fiilis, että jos olisi käynyt parempi onni, olisi siedettävämmät lukemat”, Palmi sanoi.

Serbian 13 pisteen taukojohto näytti siedettävältä, mutta pahinta Susijengin kannalta oli, etteivät serbit olleet esittäneet siihen mennessä mitään erikoista paitsi hyvää puolustamista.

Viime elokuussa Suomi teki taukoon mennessä Liettuaa vastaan 23 pistettä, nyt pinnan enemmän.

Summeri pelasti Susijengin ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen. Suomi pelasi niin huonosti, että vain Serbian lähes yhtä heikko esitys pelasti, ettei ero kasvanut kuin yhdeksään pisteeseen (10–19).

”Heittopaikoista emme saaneet sisään. Se oli aikalailla tämän päivän tarina”, Palmi sanoi. ”Ehkä siinä kävi niin, kun emme saaneet kolmesta neljästä ensimmäisestä hyvästä heittopaikasta tehtyä pisteitä, meni selkä kyyryyn.”

Tuntui kuin jokainen pallo olisi polttanut pelaajien käsissä. Syöttöharhoja tuli yhtenä nauhana.

Raduljica oli tuttu pelaaja suomalaisille, kun hän valloitti korinaluksen EM-turnauksen pudotuspeliottelussa Ranskan Lillessä 2015.

Samaa tavaraa tuli tarjolle Espoossa. Raduljica teki taukoon mennessä kymmenen pistettä. Lopulta hänelle riitti 19 pistettä, mutta sillä hän nousi kentän kunkuksi.

”Vastustajat olivat tänään mies mieheltä niin paljon edellä meitä.”

Viiden vuoden takaisessa EM-turnauksessa sentterijärkäle teki Suomen kuppiin 27 pistettä. Samassa pelissä Sasu Salin nakutti pisteen vähemmän. Nyt Salin jäi nollille, mikä on hänelle hyvin harvinaista.

”On näitä käynyt. Ei se minua mietityä enemmän”, Salin sanoi nollasaldosta. ”En lähtenyt pakottamaan heittoja, mutta olisi voinut ottaa muutaman enemmän. Minua puolustettiin aika läheltä ja yritin avata muille heittopaikkoja”, Salin sanoi tyynesti.

Salin on pelaaja, joka voi olla ratkaisija, kun EM-karsinta jatkuu Sveitsissä.

Puolustaminen on Susijengin tärkein avu, mutta sekään ei pystynyt pitämään ottelua tasaisena, kun hyökkäys ontui. Ja Serbia oli puolustaessaan vielä paljon vahvempi.

Suomi kohtaa Sveitsin EM-karsinnan toisessa ottelussa vieraskentällä sunnuntaina.

”Tämä tappio ei tarkoita mitään, vaan tässä on loistava esimerkki, miten Sveitsi kaadetaan. Käytetään vaan Serbian esimerkkiä”, Dettmann sanoi.

Seuraa uutisia tästä aiheesta