Raportti: Kobe Bryantin kuolemaan johtaneen helikopteri­onnettomuuden lentäjää oli varoitettu aiemmin piittaamattomuudesta sääoloja kohtaan - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Raportti: Kobe Bryantin kuolemaan johtaneen helikopteri­onnettomuuden lentäjää oli varoitettu aiemmin piittaamattomuudesta sääoloja kohtaan

Kobe Bryant ja kahdeksan muuta ihmistä, muiden muassa Bryantin 13-vuotias tytär, kuolivat helikopteriturmassa 26. tammikuuta.

Kobe Bryantin ja hänen tyttärensä muistoksi on tehty viime aikoina useita muraaleja Los Angelesin alueella. Kuva: Mario Tama

Julkaistu: 22.2. 9:40, Päivitetty 22.2. 9:52

Koripallolegenda Kobe Bryantin kuolemaan johtaneen helikopterionnettomuuden lentäjää oli varoitettu jo vuonna 2015 piittaamattomuudesta lentosäätä kohtaan, kertoo Los Angeles Timesin haltuunsa saama Yhdysvaltain ilmailuviranomaisten raportti.

Bryant ja kahdeksan muuta ihmistä, muiden muassa Bryantin 13-vuotias tytär, kuolivat 26. tammikuuta onnettomuudessa, kun heitä kuljettanut helikopteri iskeytyi vuorenseinään Los Angelesin länsipuolella. Kukaan kyydissä olleista ei selviytynyt.

Onnettomuuden syytä selvittävän loppuraportin valmistumisen odotetaan kestävän vähintään vuoden. Tutkinnan kohteena on esimerkiksi sumuinen sää ja sen mahdollinen vaikutus onnettomuuteen. Alustavassa tutkinnassa ei kuitenkaan löytynyt merkkejä moottoriviasta.

Los Angeles Timesin saaman raportin mukaan kopteria kuljettanut Ara Zobayan sai viisi vuotta sitten viranomaisilta varoituksen, kun hän lensi lähellä Los Angelesin kansainvälistä lentokenttää, vaikka lennonjohto oli evännyt luvan.

Tuolloin kiellon syynä oli näkyvyyttä heikentänyt huono sää. Yhdysvaltain ilmailuviranomaisten mukaan pilotti otti vastuun virheestään ja sai lisäkoulutusta. Häntä moitittiin kuitenkin piittaamattomuudesta sääoloja kohtaan. Raportin mukaan lentäjä ei kuitenkaan syyllistynyt vastuuttomuuksiin toistuvasti.

Los Angeles Timesin haastattelemien lentäjien kanta huomautukseen vaihteli.

”En tunne yhtäkään helikopterilentäjää, joka ei olisi rikkonut tuota sääntöä. Jos tuo on ainoa Ara Zobayanin saama huomautus, hänellä on puhtaat paperit”, arvioi kokenut lentäjä Shawn Coyle.

Toinen kokenut lentäjä Zoey Tur totesi kuitenkin, että lentäjän on aina arvioitava sää reitillä.

Los Angelesissa pidetään 24. helmikuuta muistojuhla Bryantin ja hänen Gianna-tyttärensä muistoksi.

Bryantin seura Los Angeles Lakers perui heti tähtensä kuoleman jälkeen kotiottelun paikallisvastustaja Los Angeles Clippersiä vastaan. Ottelun uusi pelipäivä on ratkennut, ja se pelataan 9. huhtikuuta.

Ottelun takia NBA-koripallon huhtikuun alun ohjelmaan tulee pieniä muutoksia, ja muun muassa Lauri Markkasen seuran Chicago Bullsin ottelut Los Angelesissa siirtyvät parilla päivällä.

Bryant voitti 20-vuotisella urallaan viisi NBA-mestaruutta Lakersissa.

Lue myös: Yksi aikamme suurista, Musta Mamba

Kobe Bryantin leski Vanessa Bryant kommentoi ensimmäisen kerran tragediaa, julkaisi koskettavan kirjoituksen Instagramissa: ”Olemme täysin murtuneita”

Seuraa uutisia tästä aiheesta