Pystypaikan nolla-ammunta lämmitti Mäkäräistä, Suomen miesten viesti päättyi ennenaikaisesti - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Pystypaikan nolla-ammunta lämmitti Mäkäräistä, Suomen miesten viesti päättyi ennenaikaisesti

Marte Olsbu Røiseland jatkoi mitalitahtiaan ja ankkuroi Norjan mestaruuteen.

Kaisa Mäkäräinen kilpailee vielä MM-kisojen päätöspäivänä yhteislähtökilpailussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkaistu: 22.2. 14:49, Päivitetty 22.2. 18:52

Suomen ampumahiihtonaiset ylsivät parhaaseen MM-kisojen viestisijoitukseensa sitten vuoden 2011, kun Italian Anterselvan MM-viesti toi 11. sijan. Suomi kilpaili nelikolla Suvi Minkkinen, Mari Eder, Kaisa Mäkäräinen ja Erika Jänkä.

Suomi jäi kisan voittoon ehtineestä Norjasta kaksi minuuttia ja 40 sekuntia. Sakkokierroksia suomalaiset eivät saaneet, mutta varapatruunoita kului 11.

”Tänään taulu kaatui kohtalaisesti. Joukkueena hyvä suoritus kokonaisuudessaan”, yhdellä varapatruunalla kaksi paikkaansa selvittänyt Eder totesi Ampumahiihtoliiton haastattelunauhalla.

Viestin avanneelle Minkkiselle varapaukkuja kertyi kolme, kolmososuuden Mäkäräiselle myös kolme ja ankkurina kisanneelle MM-debytantille Jänkälle neljä. Kisojen päätöspäivänä sunnuntaina ainoana suomalaisena yhteislähdössä kilpaileva Mäkäräinen sai rohkaisua siitä, että tällä kaudella takkuillut pystyammunta meni ilman ohilaukauksia.

”Pystypaikalla tuli ensimmäinen nolla pitkään aikaan, se lämmittää”, Mäkäräinen sanoi Ylen tv-haastattelussa.

Yhteislähtöön Mäkäräinen lähtee ”ilman ennakko-odotuksia”. Ehkä se avittaa hyvään päätökseen alakanttiin sujuneille kisoille (henkilökohtaiset sijat 40, 22, 21).

”Mahdollisimman rennosti”, Mäkäräinen kuvaili Ylelle lähtöään sunnuntain kisaan.

Ederin kisat päättyivät viestiin. Henkilökohtaisiksi sijoiksi Anterselvasta jäivät sprintin 68:s ja normaalimatkan 67:s.

”Vielä on kolme viikkoa maailmancupia jäljellä, myös koticup (Kontiolahdella maaliskuussa). Kovasti jäi raivoa takkiin, katsotaan nyt miten se pystytään purkamaan. Ja mitä mietteitä ylipäänsä tästä nousee, kun henkilökohtaisiin kisoihin tuli MM:ssä kauden huonoimpia suorituksia. Mitä tehtiin, ja mitä olisi voitu tehdä toisin”, Eder kuvaili pettymystä toisensa perään tuonutta MM-reissua.

Miesten viestin voitti Ranska, ja lajilegenda Martin Fourcade juhli uransa 13. MM-kultaa. Häntä enemmän maailmanmestaruuksia on vain norjalaisella Ole Einar Björndalenilla, joka voitti 20 kultaa MM-tasolla.

Suomen kisa tyssäsi kolmannelle osuudelle, kun kärki ohitti Tero Seppälän kierroksella. Jaakko Ranta, Olli Hiidensalo ja Seppälä ampuivat kaikkiaan neljä sakkoa ja käyttivät 13 varapatruunaa. Loppusija oli 26:s, taakse jäi vain Etelä-Korea.

Myös Venäjän Aleksander Loginov oli mukana maansa joukkueessa, joka sijoittui neljänneksi. Normaalimatkan voittaneen Loginovin väitettiin olleen etsinnän kohteena, kun Italian poliisi teki lauantaiaamuna ratsian Venäjän maajoukkueen majoitustiloihin.

Poliisin väitettiin tutkineen Loginovin tavaroita puolentoista tunnin ajan sekä takavarikoineen häneltä tietokoneen ja puhelimen.

Italian poliisi ratsasi Venäjän joukkueen hotellin MM-ampumahiihdossa, kohteena pikakilpailun voittaja Loginov

HS-analyysi|Suomalaiset hukkasivat ampumataidon ampumahiihdon MM-kisoissa – Kaisa Mäkäräinen ampuu aivan liian hitaasti

Seuraa uutisia tästä aiheesta