Sebastian Ahon maalimäärä kasvaa niin hurjaa tahtia, että hän on tyrkyllä Jari Kurrin ja Teemu Selänteen seuraan: ”Hän saa parasta irti tiukoissa paikoissa” - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Sebastian Ahon maalimäärä kasvaa niin hurjaa tahtia, että hän on tyrkyllä Jari Kurrin ja Teemu Selänteen seuraan: ”Hän saa parasta irti tiukoissa paikoissa”

Sebastian Aho on onnistunut ennen kaikkea tasakentällisin. Ympärille on löytynyt tehokas ketju, jonka täydentävät Teuvo Teräväinen ja Andrei Svetšnikov.

Sebastian Aho on tehnyt tähdistöpelitauon jälkeen maaleja niin kovalla tahdilla, että 50 osumaan yltäminen on pitkästä aikaa mahdollista suomalaiselle NHL-pelaajalle. Kuva: James Guillory / USA Today Sports

Julkaistu: 22.2. 15:29

Jos Teemu Selänteelle ja Jari Kurrille on tarjolla seuraa maalinteon rajapyykkejä rikkovasta suomalaisesta, puhutaan suomalaisittain poikkeuksellisesta NHL-pelaajasta.

NHL:ssä on pelannut vuosien saatossa jo pitkälti yli 200 suomalaista pelaajaa, mutta edellä mainittu kaksikko on ainoa 50 maalin rajapyykin ylittänyt.

Selänne onnistui 50 maalin tekemisessä viimeisen kerran kaudella 1997–1998. Kausi lienee piirtynyt monen kiekkofanin mieliin Naganon olympialaisista. Pavel Buren viiden maalin välierän jälkeen Suomi jäi pronssiotteluun, jossa voitti Kanadan ja otti pronssimitalit. Japanista paluun jälkeen Selänne jatkoi Anaheimissa NHL-kautta ja keräsi lopulta 52 maalin saldon.

Tällä kaudella 50 maalia tehneiden suomalaispelaajien joukkoon on tyrkyllä Carolina Hurricanesin Sebastian Aho.

22-vuotias Aho on pelannut erityisesti tähdistöottelutauon jälkeen tehokkaasti. Kymmenessä viime ottelussa kärppäkasvatti on tehnyt peräti 11 maalia. Onnistuminen tuli myös perjantain ja lauantain välisenä yönä, kun Aho teki maalin Carolinan hävitessä New York Rangersille 2–5. Vain kerran Aho on jäänyt maaleitta, ja kahdessa ottelussa verkko on heilunut kahdesti. Kauden kokonaissaldo on jo 35 maalissa. Sillä lukemalla irtoaa NHL:n maalipörssistä jaettu neljäs sija.

”Hän on vienyt koko NHL-uran ajan itseään eteenpäin. Pelaamisessa on luonnollista kehittymistä. Tietysti vaatii erittäin hyvän onnistumisen, että onnistuu tekemään tuollaisen määrän maaleja”; sanoo Kärppien apuvalmentaja Lauri Mikkola.

Mikkola tuntee Ahon jo vuosien takaa, sillä hän valmensi Kärppien A-junioreita, kun Aho 15-vuotiaana tuli ensimmäistä kertaa mukaan kaudella 2012–2013 viideksi otteluksi. Seuraavalla kaudella Aho teki jo 59 pistettä 44 ottelussa ja kausi 2014–2015 kului Aholta jo pääosin aikuisten sarjoissa.

22-vuotiaalla pelaajalla kehitys voi jatkua vielä useita kausia. Jo viime kaudella Aho teki pisteitä yli yhden ottelua kohden, ja tällä kaudella on syntynyt uusi maaliennätys. Viime kaudella Aho onnistui 30 kertaa.

Keskeiseksi Ahon pelissä kehittyneeksi asiaksi Mikkola arvioi itseluottamuksen. Hän arvioi Ahon olevan jatkuvasti paremmin tietoinen siitä, mihin kentällä pystyy.

Ahon maalivirettä on auttanut koko ketjun yhteispelin loksahtaminen kohdalleen. Aho pelaa tällä hetkellä Andrei Svetšnikovin ja Teuvo Teräväisen keskushyökkääjänä. Ketju on Carolinan selvä ykkösase.

Andrei Svetšnikovin, (vas.), Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen muodostama ketju on Carolinan syömähammas. Kuva: Jerome Miron / USA Today Sports

Hurricanesin kotikaupungissa Raleigh'ssa ilmestyvä News Observer sanoi 16. helmikuuta pelatun Edmonton-ottelun jälkeen joukkueen olevan täysin yhden ketjun varassa, mutta samaan hengenvetoon ketju arvioitiin uskomattoman luovaksi.

Valmentaja Rod Brind'Amour joutuu pähkäilemään, kun yksi ketju iskee huipputehoja mutta leveyttä ei riitä. Tähdistöpelitauon jälkeen Carolina on tehnyt 34 maalia, joista Ahon ketjun kolme pelaajaa ovat tehneet 18. Kolmen muun ketjun sekä kaikkien puolustajien yhteenlaskettu saldo on 16.

”Jos he pystyvät jatkamaan tehojen tekemistä, asia on selvä. Tarvitsemme kaikkien tehoja, mutta tällä hetkellä ketju tekee maaleja”, Brind'Amour pyöritteli Edmonton-pelin jälkeen.

Sen jälkeenkään ketjua ei ole ollut tarpeen hajottaa.

Siinä, että Aho kantaa vastuuta, ei ole mitään järin uutta. Aho on uransa aikana esimerkiksi ratkaissut SM-kullan Kärpille seitsemännessä finaalissa jatkoeräosumalla 2015, ollut isossa roolissa nuorten MM-kullan voittaneessa joukkueessa vuodenvaihteessa 2015–2016 ja tehnyt finaalipaikan kannalta tärkeät kaksi maalia Venäjää vastaan MM-välierässä 2016.

Ylivoimamaaleja Aho on tällä kaudella tehnyt harvakseltaan. 35 maalin saldosta seitsemän on syntynyt ylivoimalla, viimeisin Rangersia vastaan. Sitä edeltävät yhdeksän maalia Aho teki tasakentällisin. Ylivoimapisteitä Aholla on Rangers-pelin jälkeen koossa 13, sillä ollaan NHL:n tilastoissa vasta sijalla 80.

Taidoistaan huolimatta Aho ei elä pelkästä ylivoimasta. Oikeastaan historiaan peilaten on kovin sebastianahomaista iskeä maaleja silloin, kun muut ketjut etsivät parastaan ja silloinkin kun ylivoimatehoista ei tule järin paljon apuja.

”Hänen luonteensa kilpailla on järkyttävän kova. Hän saa parasta irti tiukoissa paikoissa ja tykkää kovasti haasteista”, Mikkola sanoo.