Norjalaishiihtäjät sortuivat sopupeliin maailmancupissa valmentajan siunauksella: ”Olisin hyvin varovainen tämän kaltaisissa asioissa”, jyrähti lajilegenda - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Norjalaishiihtäjät sortuivat sopupeliin maailmancupissa valmentajan siunauksella: ”Olisin hyvin varovainen tämän kaltaisissa asioissa”, jyrähti lajilegenda

Erik Valnes päästi Pål Golbergin tahallaan ohitse välierän loppumetreillä.

Pål Gålberg juhli voittoa Ski Tourin 15 kilometrillä Östersundissa. Kuva: TT NEWS AGENCY

Julkaistu: 22.2. 19:46

Norjalaiset hiihtäjät Erik Valnes ja Pål Golberg toimivat lauantaina hiihdon maailmancupin sprinttikilpailussa tavalla, jota voi pitää joko suotavana joukkuetaktiikkana tai härskinä sopupelinä.

Valnes oli sprintin välierässä loppusuoralla Golbergin edellä, mutta hölläsi vauhtiaan ja päästi maanmiehensä edelle. Välierä näkyy Yle Areenan tallenteessa ajasta 1.16.00 alkaen.

Taustalla ratkaisussa oli se, että sprinttikisa oli osa Norjassa ja Ruotsissa hiihdettävää Ski Touria. Sprintissä tarjolla oli bonussekunteja, jotka huomioidaan ennen sunnuntain takaa-ajokilpailua.

Samassa erässä viiden norjalaisen kanssa hiihtänyt kokonaiskilpailun johtaja Aleksander Bolšunov kaatui loppusuoran alussa. Se tarkoitti, että finaalipaikalla Golbergin oli mahdollista kuroa etumatkaa reilusti kiinni. Niinpä Golnes heitti vaihteen vapaalle ja Golberg nousi toiseksi varmistaen suoran jatkopaikan.

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelussa Valnes myönsi hiljentäneensä tarkoituksella.

”Kyllä, sitä ei ole vaikea nähdä”, Valnes sanoi.

Valnes vähätteli tekoaan sillä perusteella, että hän uskoi aikansa riittävän aikavertailussa. Näin kävikin, mutta tapahtumahetkellä Valnesilla ei voinut olla asiasta varmaa tietoa. Kyseessä oli nimittäin ensimmäinen kahdesta välierästä.

Norjan sprinttimaajoukkueen valmentaja Arild Monsen sanoi NRK:lle, että kyseessä oli suunniteltu taktinen ratkaisu.

”Joukkuepeli toimi hyvin. Teimme kaiken, mitä oli sovittu”, Monsen sanoi.

Maan hiihtolegenda, Kansainvälisen hiihtoliiton maastohiihtokomitean jäsen Vegard Ulvang ei ollut ratkaisusta yhtä iloinen.

”Muutama vuosi sitten tehtiin sääntömuutoksia liittyen vedonlyöntiin. Sen mukaan mikään urheilutulosten manipulointi ei ole sallittua, koska se vähentää luottamusta urheiluun ja luonnollisiin tuloksiin”, Ulvang sanoi tv-kanavalle.

”Aina voidaan keskustella onko tämä manipulaatiota vai joukkuetaktiikkaa, ja pitäisikö se sallia vai ei. Sääntöjä ei ole testattu ennen oikeudessa tai tuomarineuvostossa, mutta yleisesti olisin hyvin varovainen tämän kaltaisissa asioissa.”

Valnes jäi Golbergin taakse myös finaalissa ja NRK arvioi senkin tilanteen näyttäneen sopuisalta. Sen Valnes kiisti.

”Hän oli finaalissa vain vahvempi.”

Golberg sai päivältä 32 bonussekuntia venäläistä enemmän. Päätösosuudelle Bolšunov lähtee 34 sekunnin karkumatkalla.

Seuraa uutisia tästä aiheesta