Kolme viikkoa sitten Kaisa Sali joutui puukotuksen uhriksi ja luuli ambulanssissa kuolevansa, nyt onnistuu jo 40 kilometrin hiihtolenkki yhdellä sauvalla - Urheilu | HS.fi

Kaisa Sali iloitsee siitä, että hän on päässyt taas liikkumaan. ”Se tekee hyvää kropalle mutta ennen kaikkea päälle.” Kuva: Otto Ponto

Puukotus ei jättänyt pelkoa

Kolme viikkoa sitten Kaisa Sali joutui puukotuksen uhriksi ja luuli ambulanssissa kuolevansa. Nyt häneltä onnistuu jo 40 kilometrin hiihtolenkki yhdellä sauvalla. Sali arvelee, että puukotus helpotti pitkän triathlonuran lopettamiseen liittyviä vieroitusoireita.

Julkaistu: 23.2. 2:00, Päivitetty 23.2. 16:37

Tänään sunnuntaina on kulunut kolme viikkoa siitä, kun menestyksekkään triathlonuransa viime syksynä lopettanut Kaisa Sali joutui puukotuksen uhriksi.

Tuntematon mies puukotti Salia tämän kotitalon pihalla Kolarissa. Sitä ennen kaksikko oli jutellut keskenään. Poliisi epäilee miestä tapon yrityksestä.

”Valtava veitsi meni lävitseni selkäpuolelta rintaani, mutta olin onnekas, kun isku ei aiheuttanut hengenvaarallisia vammoja”, Sali kertoi tuoreeltaan kuvapalvelu Instagramissa ollessaan hoidettavana Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä.

Nyt Sali kertoo HS:lle, että toipuminen on sujunut hyvin.

”Toipuminen on lähtenyt käyntiin yllättävän nopeasti. Yleisolo on ok. Toinen käsi ei vielä oikein nouse hartiaa ylemmäksi”, Sali kertoi puhelimitse.

Liikunta ja fyysinen harjoittelu ovat olleet aina Salin elämässä tärkeässä osassa. Uransa aikana hän myönsi olevansa harjoittelunarkomaani.

Nyt Sali on päässyt pikku hiljaa taas lenkkeilemään, ja se on osaltaan helpottanut oloa, ainakin henkisesti.

”Keskiviikkona hiihdin melkein 40 kilsaa Ylläksellä, tosin vain yhdellä sauvalla. Sellaista rauhallista menoa. Ihanaa, että on päässyt treenaamaan. Se tekee hyvää kropalle mutta ennen kaikkea päälle.”

Torstaina oli ensimmäisen varsinaisen juoksulenkin vuoro.

”Puukotuksesta tuli kuitenkin niin isot lihasvauriot, että oikeastaan turvotus on vasta tällä viikolla ruvennut laskemaan koko hartiasta. Juoksussa tulee niin paljon iskutusta, että sitä en ole pystynyt aikaisemmin tekemään.”

Pyöräilyn harjoittelun on estänyt se, että Kolarin ainoalla kuntosalilla kuntopyörä on ollut rikki.

”Oman pyörän päällä ei ole pystynyt olemaan, kun siinä pitää tukeutua hartioihin. Enemmän on siis ollut rauhallista ulkoilua.”

Hiihtäminen onnistui Kaisa Salilla lauantain hiihtolenkillä vain yhdellä sauvalla. Kuva: Otto Ponto

Psyykkisesti Sali tuntee pystyneensä käsittelemään tapausta ”tosi hyvin” heti alusta lähtien.

”Ei ole mitään pelkotiloja. Tulin heti kotiin, ja täällä tuntuu hyvältä olla, vaikka se tapahtui kotipihalla. Sellaisista asioista olen päässyt hyvin yli, mutta huomaa, että tämä on psyykkisestikin kuormittanut paljon. Ei ole helppoa päästä tällaisesta yli.”

Paikallisilta ihmisiltä Kolarissa Sali kertoo saaneensa valtavasti tukea ja sympatiaa.

”Ihmiset ovat tulleet tähän asiaan liittyen tosi paljon tervehtimään, tsemppaamaan ja kyselemään vointia. He ovat olleet myös tosi pahoillaan, että tällaista tapahtuu heidän kylässään. Tämä on ollut jotenkin upeaa kokea.”

”Muutenkin on ollut ihan mieletöntä, miten paljon olen saanut tukea tutuilta ja tuntemattomilta, myös urheilupiireiltä. Se on tuntunut todella hyvälle. Hienoa huomata, kuinka paljon tällaista välittämistä on maailmassa.”

Tammikuussa Sali kirjoitti verkkosivuillaan uran päättymiseen liittyvistä vaikeuksista ja kertoi olevansa kuin haalistuva taulu.

”Nyt triathlonkuplasta poistuttuani ovat päiväni yhtäkkiä kovin erilaisia. Tunnen monessa tilanteessa olevani kuin täysin vieraassa maassa: oloni on ulkopuolinen, enkä edes oikein tiedä, miten minun tulisi toimia”, Sali kirjoitti.

Nyt hän arvelee, että puukotuksella on ollut jopa myönteisiä vaikutuksia lopettamiseen liittyviin tunteisiin.

”On ollut kovia vieroitusoireita. Niitä oli ehkä enemmän ennen puukotusta. Teki hyvää olla ihan paikallaan, ja se pysäytti miettimään elämän arvoja. Jossain vaiheessa ambulanssissa luulin oikeasti, että henki lähtee, osittain lääkityksestä johtuen.”

”Se pysäytti. Ainakin pääsin irti siitä harmittelusta, että en ikinä voittanut Havaijin kisaa. Ehkä se oli hyvä seuraus pahasta tapahtumasta”, Sali sanoi HS:lle.

Kaisa Sali myöntää, että triathlonuran jälkeen on ollut sekä henkisiä että fyysisiä vieroitusoireita. Kuva: Otto Ponto

Fyysisesti urheilun lopettamisesta johtuvat vieroitusoireet eivät ole Salin mukaan loppuneet.

”Kun pääsin hiihtämään pitkän lenkin, sen jälkeen tunsin oloni huomattavasti normaalimmaksi. Pää toimii paremmin, ja tuntuu kivemmalle. Ehkä en pääse siitä ikinä kokonaan irti”, Sali naurahti

Sali kertoo, että huippu-urheilijan harjoittelun lopettaminen toi hänelle fyysisiä oireita.

”Varmaan puolitoista kuukautta meni niin, että ihan yksinkertaisesti joka paikkaan sattui, jos ei liikkunut paljon. Oli kuitenkin tottunut treenaamaan paljon, ja kun sitä vähensi dramaattisesti, niin se sattui, vaikka liikkui 10–15 tuntia viikossa. Se oli niin iso muutos.”

”Paikat menivät tosi kummallisen tuntuisiksi ja jäykiksi. Lihaksia särki ihan eri tavalla, mutta se on pikku hiljaa vähentynyt. Nyt on helpompi olla päiviä, ettei liiku ollenkaan. Pitkä urheilu-ura vaati pitkän loppuverryttelyn.”

Kaisa Sali ja hänen urheilu-uransa viimeisiin vuosiin erittäin merkittävässä roolissa vaikuttanut puoliso Markus Sali ovat nyt asuneet Kolarissa kuukauden verran.

Salin uran aikana pariskunta asui pitkiä jaksoja ulkomailla parempien harjoitusolojen takia. He asuivat Espanjassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.

”Kun tultiin takaisin Helsinkiin näiden vuosien jälkeen, kummallakin oli sellainen fiilis, että ei sinne haluaisi jäädä. Se ei tuntunut kotoisalle ja sille, että haluaisi hypätä sellaiseen perinteiseen elämänrytmiin.”

Kaisa Sali muutti puolisonsa Markus Salin kanssa tammikuun lopulla Lappiin. Paikaksi valikoitui Kolari osittain sen takia, että sieltä pääsee junalla Helsinkiin. Kuva: Otto Ponto

Käytyään Lapissa pari kertaa ensin lomareissulla Salit päättivät kokeilla siellä asumista. Kolari valikoitui paikaksi osittain sen takia, että sieltä pääsee junalla Helsinkiin.

Kaisa Sali on osakkaana urheiluravinneyrityksessä ja tekee triathlonin, kestävyysurheiluun ja ravitsemukseen liittyvää valmennusta.

”Nyt tuntuu siltä, että ehdottomasti halutaan jäädä. Vielä ei voi lopullisesti sanoa, koska kummallakin työkuviot ovat vasta kehittymässä.”

Kaisa Sali kilpaili uransa viiimeisinä vuosina vain kerran tai kahdesti kaudessa Suomessa. Kuva Turun puolimatkan kilpailusta vuonna 2017. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Kaisa Sali

38-vuotias

Asuu Kolarissa

Naimisissa Markus Salin kanssa

Pitkäaikaisin valmentaja: Paul Sjöholm

Koulutus: Elintarviketieteiden maisteri

Triathlonuran saavutuksia: 11 Ironman-kisaa (täysi matka), joista kolme voittoa, kaksi kakkossijaa ja kaksi kolmossijaa, Havaijin MM-kisassa kahdesti viides, kerran kuudes ja seitsemäs, puolimatkalta MM-hopeaa ja -pronssia, EM-kultaa ja -pronssia.

Kotipihallaan puukotettu huipputriathlonisti Kaisa Sali pääsi sairaalasta: kertoo olevansa surullinen siitä, ettei hyökkääjä ollut saanut tarvitsemaansa apua

Triathlontähti Kaisa Salin puukotuksesta epäilty vangittiin – 33-vuotiasta miestä epäillään tapon yrityksestä

Entinen huipputriathlonisti Kaisa Sali jutteli puukottajansa kanssa ennen hyökkäystä – ”Kaisa ei osannut pelätä miestä ”

Entinen huippu-urheilija Kaisa Sali toipuu sairaalassa puukotuksesta – tuntematon hyökkäsi kotipihalla sunnuntaiaamuna

Matemaatikko Markus Sali astui urheilijavaimonsa Kaisan palvelukseen ja analysoi tämän käyttämät sanatkin: yksi sanoista oli ilo