Donald Trump ei osannut lausua ”ystävänsä” nimeä ja luuli tämän olleen legendaarisen jääkiekkojoukkueen maalivahti - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Donald Trump ei osannut lausua ”ystävänsä” nimeä ja luuli tämän olleen legendaarisen jääkiekkojoukkueen maalivahti

Vuoden 1980 olympialaisten jääkiekon kultajoukkue oli Trumpin vieraana.

Donald Trump otti jääkiekkolegendat osaksi vaalikampanjaansa. Kuva: Mike Theiler / Zuma

Julkaistu: 24.2. 13:14

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump käy vaalikampanjaa tullakseen valituksia jatkokaudelle, ja hän onnistui valjastamaan myös yhden kaikkien aikojen legendaarisimmista jääkiekkojoukkueista osaksi kampanjaansa.

Vuoden 1980 Lake Placidin olympialaisissa Yhdysvaltojen yliopistokiekkoilijoista koostunut joukkue järjesti todellisen jättiyllätyksen kaatamalla voittamattomana pidetyn Neuvostoliiton tähtisikermän ja eteni lopulta mestariksi asti. Tittelistä alettiin puhua nimellä Miracle on Ice.

Lue lisää: Jääkiekkoihmeestä 40 vuotta: Kun Yhdysvallat kaatoi Neuvostoliiton olympiakaukalossa, ”Punakoneen” kipsiä ihmeteltiin Leijonienkin riveissä

Uroteosta tuli 22. helmikuuta kuluneeksi tasan 40 vuotta, ja joukkue oli kutsuttu myös Trumpin vaalitilaisuuteen Las Vegasissa perjantaina. Suurella osalla pelaajista oli päässään punainen ”Keep America Great” -vaalilippalakki kävellessään lavalle Trumpin seuraksi.

Joukkueen jäsenet saivat kritiikkiä Trumpin kanssa esiintymisestä, mutta huomiota herätti myös Trumpin heikko valmistautuminen ikonisen joukkueen kohtaamiseen.

Trump kutsui ensimmäisenä lavalle kultajoukkueen kapteenin Mike Eruzionen, mutta sukunimen lausuminen tuotti ongelmia.

”Ystäväni ja erittäin hyvä golffari, kapteeni Mike Eru... Hei Mike, missä Mike on?” Trump takelteli.

Trump pyysi lavalle saapunutta Eruzionea vahvistamaan, että hän on hyvä urheilija ja golfari.

”Olette, sir. Mitä ikinä sanotte”, Eruzione vastasi.

Eruzione laukoi voittomaalin 4–3-voitossa Neuvostoliitosta, mutta Trump ei selvästikään ole ottelua katsonut. Eruzionen puheenvuoron jälkeen presidentti nimittäin kysyi pariin otteeseen, kuinka monta laukausta Eruzione ottelussa torjui.

Kapteeni vastasi, että maalivahti Jim Craig oli tulossa vasta seuraavana lavalle. Trumpin toistaessa kysymyksen Craig kertoi torjuneensa ottelussa 37 laukausta.

Trump kätteli 14 pelaajaa ja totesi lopulta, että Miracle on Ice on ”kaikkien aikojen urheilutarina”.

Republikaanit valitsevat virallisesti presidenttiehdokkaansa puoluekokouksessa Charlottessa 24.–27. elokuuta. Puolueen ehdokas on kaikella todennäköisyydellä presidentti Trump.

Demokraatit valitsevat virallisesti presidenttiehdokkaansa puoluekokouksessa Milwaukeessa 13.–16. heinäkuuta. Vahvimmilla ovat Bernie Sanders ja Pete Buttigieg.

Varsinainen vaalipäivä on 3. marraskuuta.

Jääkiekkoihmeestä 40 vuotta: Kun Yhdysvallat kaatoi Neuvostoliiton olympiakaukalossa, ”Punakoneen” kipsiä ihmeteltiin Leijonienkin riveissä

HS-analyysi: Venäjän varjo nousi taas Yhdysvaltain vaalien ja demokratian ylle – Amerikkalais­tiedustelu epäilee nyt myös Sandersin avittamista