Raskaansarjan kiistaton mestari toisi hiukan järkeä ammattinyrkkeilyn sekavaan mestaruusvyyhtiin, mutta Joshuan ja Furyn kohtaamisesta ei kannata lyödä vetoa - Urheilu | HS.fi
Urheilu|Kolumni

Raskaansarjan kiistaton mestari toisi hiukan järkeä ammattinyrkkeilyn sekavaan mestaruusvyyhtiin, mutta Joshuan ja Furyn kohtaamisesta ei kannata lyödä vetoa

Jos laajennetaan raskaastasarjasta kaikkiin painoluokkiin, tämänhetkisten kiistattomien mestareiden sarake on miesten sarjoissa yhä tyhjä, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ismo Uusitupa.

Tyson Fury juhli viikonloppuna WBC-liiton mestaruusvyötään. Lisäksi hän sai Ring-lehden mestaruusvyön. Kuva: STEVE MARCUS / reuters

Julkaistu: 25.2. 7:12

Britti Tyson Fury kaappasi itselleen viikonloppuna WBC-liiton ammattinyrkkeilyn mestaruusvyön voittamalla hallitsevan mestarin Deontay Wilderin. Furyn voiton myötä käynnistyi uudelleen keskustelu, saataisiinko pitkästä aikaa kiistaton mestari nyrkkeilyssä suurimman huomion keräävään sarjaan.

Nyt mestareita on kaksi. Furylla on ”vain” yksi iso mestaruusvyö ja toisella britillä Anthony Joshualla kolme: WBA:n, WBO:n ja IBF:n mestaruudet. Pahimmillaan ”maailmanmestareita” voisi siis olla neljä. Lisäksi ammattinyrkkeilyssä on vielä muutamia pienempiä liittoja, kuten IBO, jonka raskaansarjan mestari Joshua myös on. Fury sai viikonloppuna lisäksi Ring-lehden vyön.

Kiistattomana mestarina pidetään nykyisin nyrkkeilijää, jolla on WBC:n, WBA:n, WBO:n ja IBF:n mestaruusvyöt. Edellinen raskaansarjan kiistaton mestari oli Lennox Lewis, jonka valtakausi päättyi lähes 20 vuotta sitten huhtikuussa 2000.

Lewisin ”vyösuora” koostui neljän liiton mestaruuksista. Tosin se neljäs ei tuolloin ollut WBO-liitto vaan IBO.

Sekavaa, eikö?

Kun mennään nyrkkeilyhistoriassa taaksepäin Muhammad Aliin, liittoja oli kaksi, WBC ja WBA. Silloin kuvio oli jokseenkin ymmärrettävä.

Anthony Joshualla on kolmen ison nyrkkeilyliiton mestaruusvyöt. Kuva: Andrew Couldridge / reuters

Jos laajennetaan raskaastasarjasta kaikkiin painoluokkiin, tämänhetkisten kiistattomien mestareiden sarake on miesten sarjoissa yhä tyhjä. Edes kevyttäsarjaa dominoivalla Ukrainan Vasil Lomašenkolla ei ole neljää mestaruusvyötä, IBF-liiton vyö puuttuu.

Naisten puolella on sentään kolme kiistatonta mestaria: Claressa Shields (keskisarja), Cecilia Brækhus (välisarja) ja Katie Taylor (kevytsarja).

Liittojen ykkösmestareiden lisäksi löytyy interim-mestaria (eräänlainen väliaikainen mestari) ja muita titteleitä loputtomasti. Vyyhti ja nokkimisjärjestys on niin sekava, että kukaan ei oikeastaan tiedä, kuka kohtaa kenet seuraavaksi ja miksi juuri hänet.

Kun tapasin noin kuukausi sitten naisten ylemmän höyhensarjan WBC-liiton interim-mestarin norjalaisen Katharina Thanderzin, hän totesi osuvasti: ”Ei tiedä käytännössä mitään varmuudella ennen kuin oikeastaan on jo kehässä.” Thanderzin pitäisi järjellä ajatellen kohdata seuraavaksi Terri Harper eli Eva Wahlströmiltä WBC-liiton tittelin vienyt ottelija, mutta näin ei välttämättä koskaan tapahdu.

Miksi ei? Ottelijat ovat usein eri promoottoreiden talleissa, ja sopimusneuvottelut palkkioineen eivät välttämättä koskaan kohtaa.

Onko Furyn ja Joshuan kohtaaminen oikeasti mahdollista? On ja ei ole. Joshuan promoottori Eddie Hearn haaveilee kaksikon kohtaavan jo ensi kesänä, mutta hän itsekin myöntää, että todennäköisempää on Furyn ja Wilderin kolmas välien selvittely.

Furyn ja Wilderin sopimukseen sisältyi pykälä, jonka mukaan tappion tullessa Wilderillä on oikeus uusintaotteluun. Hänen pitää 30 vuorokauden sisällä ilmoittaa, mikäli hän haluaa tehdä näin.

Jos (ja kun) Wilder haluaa uusinnan, brittien superottelu voisi toteutua aikaisintaan loppuvuodesta ja todennäköisimmin ensi vuonna.

Paino on sanalla voisi. Yksi mutka kuviossa on jamaikalaissyntyinen britti Dillian Whyte, joka on WBC-liiton interim-mestari ja joka periaatteessa on nokkimisjärjestyksessä seuraava kohtaamaan varsinaisen WBC-mestarin. Kuten Whyte on todennut: ”Olen jo ikuisuuden ollut ykköshaastaja.”

Whyte on myös kaipaillut uusintaottelua Joshuan kanssa, mutta se tuskin toteutuu. Joshua tyrmäsi Whyten vuonna 2015 eikä Joshualla tai Hearnilla ole kiinnostusta tähän uusintaan.

Joten nähdäänkö tänä vuonna pieni ihme eli ottelu, jonka voittaja on kiistaton raskaansarjan maailmanmestari? Paineet siihen ainakin kasvavat.

Arvaus: ottelu käydään lauantaina 5. joulukuuta 2020 Wembleyn stadionilla. Tämä tapahtuu sillä ehdolla, että Fury voittaa jo kesällä uusintaottelussa Wilderin – nyt näyttää tosin siltä, että uusinta venyy syys-lokakuulle. Joshua kyllä hoitaa Kubrat Pulevin tai kenet hän nyt kohtaakaan kesäkuussa.

Täsmennetty 25.2.2020 kello 11.22 tiedoilla, jonka mukaan Wilder haluaa uusintaottelun ja se otellaan mahdollisesti vasta syys-lokakuussa.

Muhammad Ali (tuolloin vielä Cassius Clay) voitti 25. helmikuuta 1964 Sonny Listonin ja nousi kiistattomaksi raskaansarjan mestariksi. Kuva: zuma

Deontay Wilder syyttää raskasta pukuaan tappiosta Tyson Furylle raskaansarjan titteliottelussa

Britti Fury moukaroi Wilderin kahdesti kanveesiin ennen keskeytystä: ”Pakko sanoa, että kuningas on palannut valtaistuimelle”

Anthony Joshua kaappasi raskaansarjan mestaruusvyöt takaisin itselleen