Susijengillä edessä pitkä tauko tosipeleistä - Urheilu | HS.fi
Urheilu

Susijengillä edessä pitkä tauko tosipeleistä

Sasu Salin ratkaisi tärkeän vierasvoiton Sveitsistä.

Sasu Salin jäi Serbiaa vastaan pisteittä, mutta ratkaisi EM-karsintaottelun Sveitsissä.

Sasu Salin jäi Serbiaa vastaan pisteittä, mutta ratkaisi EM-karsintaottelun Sveitsissä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Julkaistu: 24.2. 17:30

Suomen koripallomaajoukkue pysyy tiukasti EM-turnausjunan kyydissä, kun se kaatoi Sveitsin 69–64 myöhään sunnuntai-iltana Fribourgissa.

Heittävä takamies Sasu Salin nousi hauskalla tavalla esiin Sveitsi-ottelussa. Ensin kolme päivää aikaisemmin Serbiaa vastaan Salin oli jäänyt hänelle harvinaiseen nollaan pisteeseen, kunnes Fribourgissa Salin tikkasi 25 pistettä.

Salin heitti eniten, pelasi eniten ja kantoi ratkaisijan vastuun. Serbian kovassa puolustuksessa heitot jäivät vähiin eikä heittopaikkojaan irronnut.

Joukkueen työlistalla oli järjestää Salinille enemmän heittopaikkoja, ja se onnistui osin kokoonpanomuutoksilla.

”Hyvä pelaaja kaivaa vielä yhden vaihteen, kun on ollut huono päivä, ja se on hyvän ja huonon pelaajan ero. Sasu on merkattu mies, pelaamme ketä vastaan tahansa”, päävalmentaja Henrik Dettmann sanoo.

EM-karsinnan erikoisuutena on neljän maan lohko, josta ­Georgia menee jatkoon tulevan turnauksen yhtenä isäntäkaupunkina. Serbia on niin jykevää tekoa, ettei sen suosikkiasemaa pysty helposti horjuttamaan, joten kolmannesta jatkoon menevän maan paikasta pelaavat Suomi ja Sveitsi.

Fribourgissa Sveitsi vei ensimmäistä puoliaikaa ja johti pitkät tovit enimmillään 18 pisteellä, mutta Susijengin tiivistyminen toisella puolikkaalla käänsi ottelun. Nyt tulleet pisteet tarkoittavat, että toinen voitto kotona avaisi suurella varmuudella EM-turnauspaikan Suomelle. Pienenä reunaehtona on, ettei Serbia tai Georgia saisi lähteä lipsumaan omilta reiteiltään.

Helpolla Suomen voitto ei tullut. Takamies Petteri Koponen puuttui jalkavamman takia ja jätti melkoisen loven. Ison pelaajan paikan täyttävä Matti Nuutinen oli ollut kovassa kuumeessa ennen otteluita.

Takamies Jamar Wilsonia painoi pelaamattomuus ja jalkakipu, joka vaati puudutuksen. Alex Murphykin oli saanut kolhuista osansa ennen karsintoja ja velipoika Erik Murphy puuttui loukkaantumisen takia kokonaan.

”Nämä kaikki tekivät aika vaikeaksi meidän pelaamisen, mutta tästä näkökulmasta pitää olla todella onnellinen, että voitimme ja pystyimme kääntämään ottelun”, Dettmann sanoi.

”Hyvän joukkueen merkki on, että se löytää puoliajalla uuden vaihteen.”

Otteluohjelman kummallisuuksiin kuuluu, että seuraavat EM-karsintapelit odottavat vasta marraskuussa.

Suomen joukkueen menestys on perustunut siihen, että pelaajat tuntevat toisensa, ovat saaneet harjoitella yhdessä ja valmistautua otteluihin.

”Ja olemme myös tunteneet vastustajat hyvin”, Dettmann lisää.

”Meille on parempi malli, että saamme olla yhdessä pitempään. Tämä nykyinen systeemi on haastava.”

Kansainvälistä kalenteria hallitsevat tänä kesänä olympiakarsinnat ja perään Tokion olympialaiset. Suomi jää väliinputoajaksi, kun karsintoihin ei ollut asiaa eikä näin ollen kisoihin.

”Kyllähän tämä on vaikea asia. Jalkapallokarsintoja pelataan säännöllisemmin ja se olisi malli, jota mekin haemme. NBA käytännössä katsoen määrää, miten kansainvälistä koripalloa pelataan.”